Τουρκία Εβραίους

Λίστα με τα εβραϊκής καταγωγής στελέχη της κυβέρνησης του Τζο Μπάιντεν δημοσίευσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων της Τουρκίας Anadolu “σημαδεύοντάς” τους με μια ισραηλινή σημαία.

Πρόκειται για μια κίνηση που προκαλεί κύμα δυσαρέσκειας στο Ισραήλ, με την – κυβερνητικού προσανατολισμού – εφημερίδα Jerusalem Post να κάνει ευθέως λόγο για «κίνηση αντισημιτισμού».

Το Anadolu δημοσίευσε τη λίστα με ανάρτησή του στο Twitter παρουσιάσζοντας όπως γράφει “τον μεγάλο αριθμό Εβραίων στην ομάδα Μπάιντεν”, και προσθέτοντας ότι δήθεν το γεγονός αυτό “έτυχε ευρύτατης κάλυψης από τον ισραηλινό Τύπο”. Το Anadolu έχει «σημαδέψει» μάλιστα με ισραηλινές σημαίες τα εβραϊκής καταγωγής μέλη της κυβέρνησης Μπάιντεν.

“Σημαδεμένοι” οι Αντονι Μπλίνκεν και Τζάνετ Γέλεν

Στην ανάρτηση εμφανίζονται “σημδεμένοι ” ο υπουργός Εξωτερικών, Αντονι Μπλίνκεν, η υπουργός Οικονομικών Τζάνετ Γέλεν, ο υποψήφιος για το υπουργείο Δικαιοσύνης Μέρικ Γκάρλαντ, ο υπουργός Εσωτερικής Ασφαλείας Αλεχάνδρο Μαγιόρκας, ο διοικητής της CIA, Αβριλ Χέινς, ο Προσωπάρχης Ρόναλντ Κλάιν και άλλοι υψηλόβαμοι αξιωματούχοι.

Στην πραγματικότητα, σύμφωνα με την Jerusalem Post, η επίσης ισραηλινή Jewesh Telegraphic Agency είχε δημοσιεύσει αμέσως μετά την ορκωμοσία Μπάιντεν ρεπορτάζ με τα πρόσωπα εβραϊκής  καταγωγής στην νέα αμερικανική κυβέρνηση.

Όμως, η εφημερίδα υποστηρίζει ότι η ανάρτηση του Anadolu είχε τελείως διαφορετικό στόχο – να ξεχωρίσει τους Εβραίους της διακυβέρνησης Μπάιντεν σε μια εμφανή υπόδειξη στους αναγνώστες ότι οι Εβραίοι στην κυβέρνηση Μπάιντεν είναι κατά κάποια έννοια ύποπτοι για δεσμούς με το Ισραήλ.

Η Jerusalem Post  επισημαίνει ότι η ανάρτηση δεν ξεχωρίζει τους Βουδιστές, Καθολικούς, Μουσουλμάνους ή άλλες ομάδες και δεν βάζει σημαίες ξένων κρατών στα ονόματά τους. Παράλληλα υπενθυμίζει ότι η κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ, φίλου του Ταγίπ Ερντογάν, δεν έτυχε παρόμοιων “αναλύσεων”.

Πηγή: economico.gr