βυθίζεται η οικονομία

Μπορεί ο –επίσημος- πληθωρισμός στην Τουρκία να διαμορφώνεται σε πρωτοφανή επίπεδα τα τελευταία χρόνια, διαμορφούμενος στο 69,97%, ωστόσο ο ανεπίσημος πληθωρισμός φαίνεται να αγγίζει το 156% προκαλώντας απελπισία στη συντριπτική πλειονότητα των πολιτών, ενώ η αντίστροφη μέτρηση για τις γενικές εκλογές του Ιουνίου του 2023 έχει ήδη αρχίσει.

Είναι ενδεικτικό ότι μόνο η Σύρια, η Ζιμπάμπουε, ο Λίβανος, το Σουδάν και η Βενεζουέλα ξεπερνάνε τη γείτονα σε… στρατοσφαιρικά επίπεδα πληθωρισμού.

Πολιτικό κόστος για τον Ερντογάν

«Μεγάλο μέρος του πληθυσμού των 85 εκατ. δυσκολεύονται και για τα στοιχειώδη βλέπουν τη ζωή τους να χειροτερεύει και αυτό κοστίζει πολιτικά στον Τούρκο πρόεδρο που είχε επαγγελθεί μείωση επιτοκίων της κεντρικής τράπεζας και μείωση πληθωρισμού, ενώ συνέβη το αντίθετο» σχολίασε ο ανταποκριτής του ΣΚΑΪ στην Κωνσταντινούπολη Μανώλης Κωστίδης.

Υπενθυμίζεται ότι από το 18% η κεντρική τράπεζα μείωσε τα επιτόκια στο 14%, και ο πληθωρισμός από το 18% πήγε σχεδόν στο 70%, ενώ φαίνεται να υπάρχει και… συνέχεια στις πληθωριστικές πιέσεις, αν δεν αλλάξει η τουρκική οικονομική πολιτική.

«Χρειάζονται τρία άτομα για να πληρώσουν το ενοίκιο του σπιτιού»

«Χρειάζονται τρία άτομα για να πληρώσουν το ενοίκιο του σπιτιού» ανέφερε χαρακτηριστικά μια κοπέλα στην τουρκική τηλεόραση. «Θα πεινάσουμε. Εμείς δεν αγοράζουμε αυγά και γάλα… Τρώμε μόνο μακαρόνια» δήλωσε ένας νεαρός.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr