τουρκικά ΜΜΕ

Άφησε την Ψέριμο και έπιασε την Κρήτη, που “επεκτείνει τη ναυτική της βάση”, η τουρκική εφημερίδα Hürriyet.

Πατήθηκε το κουμπί για 13 έργα, αξίας 800 εκατ ευρώ 

Όπως αναφέρει το άρθρο “πατήθηκε το κουμπί για 13 έργα αξίας 800 εκατομμυρίων ευρώ, τα οποία προβλέπουν την κατασκευή νέων εγκαταστάσεων, τον εκσυγχρονισμό και την αγορά πυρομαχικών στις ελληνικές ναυτικές και χερσαίες δυνάμεις.

O Υπουργός Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος έλαβε έγκριση από την κοινοβουλευτική επιτροπή εξοπλισμών και συμβάσεων για 7 έργα για το ναυτικό και 6 για τις χερσαίες δυνάμεις. Στο πλαίσιο αυτό, η ελληνική ναυτική βάση που βρίσκεται στη Σούδα της Κρήτης θα επεκταθεί με δαπάνες 190 εκατ. ευρώ και με την κατασκευή νέων εγκαταστάσεων”.

Όπως τονίζει το άρθρο η κίνηση γίνεται σαφώς “εναντίον της Τουρκίας”, καθώς “στόχος είναι το μνημόνιο συνεννόησης για τα σύνορα θαλάσσιας δικαιοδοσίας που υπογράφηκε μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης το 2019 και η ναυτική βάση στην Κρήτη, η οποία έχει αποκτήσει σημαντική θέση μετά την κρίση του Oruç Reis στην Ανατολική Μεσόγειο το 2020, για να φιλοξενήσει το μισό ελληνικό ναυτικό”.

Στην Κρήτη η δεύτερη μεγαλύτερη ναυτική βάση της Ελλάδας 

Όπως τονίζει ο αρθρογράφος: “τα ελληνικά επιτελεία δήλωσαν ότι η δεύτερη μεγαλύτερη ναυτική βάση της χώρας θα βρίσκεται στην Κρήτη, μετά το νησί της Σαλαμίνας, κοντά στην Αθήνα. Υπάρχει μια ελληνική ναυτική βάση στο ένα άκρο του κόλπου της Σούδας στο νησί της Κρήτης και μια ναυτική βάση των ΗΠΑ στο άλλο άκρο. Άλλα εγκεκριμένα έργα είναι:

  • 160 εκατ. ευρώ για τον εκσυγχρονισμό των ελικοπτέρων τύπου S-70 Aegean Hawk.
  • 90 εκατομμύρια ευρώ για τον εκσυγχρονισμό συστημάτων πολλαπλών εκτοξευτών πυραύλων τύπου RM-70.
  • 80-90 εκατ. ευρώ για τον εκσυγχρονισμό πυραυλικών συστημάτων 122 χλστ.
  • 150 εκατ. ευρώ για την αγορά 30 χιλιάδων βλημάτων αρμάτων μάχης 122 χλστ.
  • 20 εκατ. ευρώ για την αγορά πυραύλων τύπου Hellfire που χρησιμοποιούνται σε ελικόπτερα τύπου Απάτσι”.
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr