διερευνητικές επαφές

Στις 16 και 17 Μαρτίου θα συνεχιστούν στην Αθήνα, οι διερευνητικές επαφές Ελλάδας και Τουρκίας, σύμφωνα με όσα μεταδίδουν τουρκικά μέσα ενημέρωσης.

Η είδηση μεταδόθηκε με έκτακτα δελτία των τουρκικών μέσων και ακόμη δεν έχει υπάρξει επίσημη ανακοίνωση.

Η απάντηση της Αγκυρας στις ημερομηνίες που είχε προτείνει η Αθήνα για τον νέο γύρο των διερευνητικών εκκρεμούσε εδώ και καιρό, καθώς στόχος της Τουρκίας ήταν – σύμφωνα με τις εκτιμήσεις ελλήνων διπλωματών – να φέρει τις συνομιλίες όσο το δυνατό πιο κοντά στην ευρωπαίκή σύνοδο κορυφής της 25ης Μαρτίου.

Η τουρκική τακτική εν όψει διερευνητικών με διπλωματικό κατενάτσιο στο παρασκήνιο και επιθετική ρητορική στο προσκήνιο έχει, κατά τις ίδιες πηγές, δύο στόχους: Να κατευνάσει αφενός την Ευρώπη και την κυβέρνηση Μπάιντεν δείχνοντας εικόνα «συνεργάσιμου» συμμάχου και γείτονα και, να συντηρήσει αφετέρου ανοιχτή και όλη την ατζέντα των διεκδικήσεων της Αγκυρας.

Εδώ, διπλωματικοί κύκλοι στην Ελλάδα επισημαίνουν παράλληλα και τον έντονο εκνευρισμό που έχει προκαλέσει στην Αγκυρα και η επανεπιβεβαίωση της ισχυρής συμμαχίας Ελλάδας-Αιγύπτου μετά την επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια στο Κάιρο.

Σ’ αυτό το πλαίσιο εντάσσεται και το νέο κρεσέντο απειλών σήμερα από τον Ομέρ Τσελίκ, εκπρόσωπος του κυβερνώντος κόμματος της Τουρκίας, του ΑΚΡ, που δήλωσε: «Η Eλλάδα δημιουργεί μια επιθετικότητα εναντίον της Τουρκίας με συμμαχίες τακτικής. Όμως οι Έλληνες πρέπει να ξέρουν πως τίποτα δεν θα τους κάνει να νιώθουν ασφαλείς, και να κοιτάξουν το μέλλον με ασφάλεια αν δεν έχουν μια δίκαιη συμφωνία με την Τουρκία».

Πηγή: economico.gr