λίρα κυρώσεων

H επιχείρηση ανάκτησης της εμπιστοσύνης των αγορών αποδεικνύεται δύσκολη υπόθεση για τον Ταγίπ Ερντογάν. Και η ανάκαμψη της τουρκικής λίρας μετά την επιθετική αύξηση των επιτοκίων και τις «καρατομήσεις» του κεντρικού τραπεζίτη και του υπουργού Οικονομικών κάθε άλλο παρά εγγυημένη δείχνει:

Η τουρκική λίρα εγκλωβίστηκε σήμερα σε νέο κλοιό πιέσεων, με την ισοτιμία της να υποχωρεί σχεδόν κατά 2% έναντι του αμερικανικού νομίσματος και να φθάνει στις 7,8 ανά δολάριο.

Η ανακοπή αυτή στην ανοδική πορεία που ακολουθούσε η λίρα μετά την αύξηση των επιτοκίων στο 15% από το 10,25% την περασμένη Πέμπτη αποδίδεται από τους αναλυτές σε δύο παράγοντες:

Αφενός στην, όλο και πιο ορατή, απειλή των ευρωπαϊκών κυρώσεων κατά της τουρκικής οικονομίας και, αφετέρου, στις επιφυλάξεις που εκφράζουν διεθνείς οίκοι και επενδυτές για την ειλικρίνεια του Ταγίπ Ερντογάν σε ό,τι αφορά τις δεσμεύσεις του για πιο ορθόδοξη οικονομική πολιτική.

Fitch: Mη ρεαλιστικό το οικονομικό πρόγραμμα

Η βασική ανησυχία είναι πως το οικονομικό πρόγραμμα της Τουρκίας παραμένει μη ρεαλιστικό και πως η ανάκτηση των συναλλαγματικών αποθεμάτων που χάθηκαν τον τελευταίο χρόνο στις παρεμβάσεις για την στήριξη της λίρας θα είναι δύσκολη.

Χαρακτηριστική είναι η ανάλυση του οίκου Fitch, ο οποίος προειδοποιεί πως παρά τη σημαντική στροφή που δείχνει να κάνει η Τουρκία σε επίπεδο νομισματικής πολιτικής, με τον Νατσί Αγκμπάλ στην ηγεσία της κεντρικής τράπεζας χρειάζεται πολύς χρόνος μέχρι να ανακτήσει ο τούρκος πρόεδρος της χαμένη αξιοπιστία του. Και προσθέτει ότι το οικονομικό πρόγραμμα των επόμενων ετών, το οποίο προβλέπει ανάπτυξη 5,3% την περίοδο 2021-2023 δεν είναι ρεαλιστικό.

Η απειλή των κυρώσεων

Την ίδια ώρα, οι αναλυτές υποδεικνύουν ως υπ’ αριθμόν ένα παράγοντα αβεβαιότητας τις επιθετικές γεωπολιτικές κινήσεις της Τουρκίας και την κλιμακούμενη απειλή επιβολής κυρώσεων από την ΕΕ σε μια ήδη κλονισμένη οικονομία.

Επισημαίνεται, δε, πως ο νέος γύρος πιέσεων προς την τουρκική λίρα σήμερα ήρθε ταυτόχρονα με την προειδοποίηση Γαλλίας, Βρετανίας, Ιταλίας και Γερμανίας για πιθανές κυρώσεις «σε εκείνα τα μέρη που εμποδίζουν τον ενδολιβυκό διάλογο» – μια προειδοποίηση, που φωτογράφισε εμμέσως πλην σαφώς την Αγκυρα.

Πηγή: economico.gr