Τουρκικό Πεντάγωνο

Τα media της Τουρκίας το βάφτισαν ήδη “Τουρκικό Πεντάγωνο“. Επισήμως ονομάζεται «Συγκρότημα της Ερυθράς Ημισελήνου» και είναι το νέο φαραωνικό έργο του Ταγίπ Ερντογάν – το συγκρότημα που θα στεγάζει το Γενικό Επιτελείο Ενόπλων Δυνάμεων της Τουρκίας καθώς και τα επιτελεία του στρατού ξηράς, της πολεμικής αεροπορίας και του πολεμικού ναυτικού.

Το κτίριο σε σχήμα ημισελήνου και αστεριού, παραπέμπει στα σύμβολα της τουρκικής σημαίας και θα είναι μεγαλύτερο από το αντίστοιχο αμερικανικό Πεντάγωνο: Θα έχει έκταση 13 εκατομμύρια τ.μ. με τους εσωτερικούς χώρους να φθάνουν τα 890.000 τ.μ. και θα απασχολείται σ’ αυτό προσωπικό 15.000 ατόμων.

Ερντογάν: Φόβος για τους εχθρούς μας, εμπιστοσύνη στους φίλους μας

«Θα δημιουργήσουμε εδώ ένα κτίριο που θα εμπνέει το φόβο στους εχθρούς μας με τη μεγαλοπρέπειά του και εμπιστοσύνη στους φίλους μας», διακήρυξε στη σχετική τελετή ο Ερντογάν.

«Πιστεύω ότι μνημειακού χαρακτήρα κτίρια, όπως το προεδρικό μέγαρο και το πρότζεκτ της “Ερυθράς Ημισελήνου” είναι επίσης σύμβολα του έθνους μας που αποπνέουν ισχύ ενώ εξυπηρετούν και τον θεμελιώδη σκοπό τους», πρόσθεσε.

Το “τουρκικό Πεντάγωνο” θα είναι έτοιμο πριν από τις εκλογές του 2023;

Η τελετή για το νέο κτιριακό σύμπλεγμα του υπουργείου Άμυνας τη Δευτέρα έγινε ανήμερα της Ημέρας της Νίκης για τον τουρκικό πόλεμο της ανεξαρτησίας πριν από έναν αιώνα.

Ο Ερντογάν έκανε μάλιστα παζάρια με τους εργολάβους σε ζωντανή τηλεοπτική μετάδοση για να αποσπάσει την υπόσχεσή τους ότι το τουρκικό Πεντάγωνο θα είναι έτοιμο πριν από τις προγραμματισμένες για τον Ιούνιο του 2023 προεδρικές και βουλευτικές εκλογές. Δίπλα στο υπό ανέγερση κτίριο στην Άγκυρα, βρίσκεται και το αρχηγείο των τουρκικών υπηρεσιών πληροφοριών, της ΜΙΤ.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr