Τούρκοι και φιλότουρκοι στις ΗΠΑ

Περισσότερα από 40 εκατ. δολάρια είναι έτοιμοι να ρίξουν ισχυροί παράγοντες στις ΗΠΑ και το “σύστημα Ερντογάν”,για να “βγάλοθν από τη μέση”, στις εκλογές τοθ 2024, τον φιλέλληνα γερουσιαστή και πρόεδρο της πανίσχυρης Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων Ρόμπερ Μενέντεζ.

Την ίδια ώρα, την κατηγορηματική αντίθεση του στο ενδεχόμενο πώλησης των αμερικανικών μαχητικών F-16 στην Τουρκία, εκφράζει ο γερουσιαστής Μενέντεζ, διευκρινίζοντας στην ανταποκρίτρια της ΕΡΤ στις ΗΠΑ, Λένα Αργύρη, ότι ο Λευκός Οίκος δεν τον έχει ενημερώσει επισήμως για το σχετικό αίτημα της Άγκυρας.

  • “Δεν έχω λάβει καμία ειδοποίηση, κάτι που αποτελεί προφανώς μέρος της διαδικασίας για τυχόν πωλήσεις όπλων”, είπε ο πρόεδρος της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων της Γερουσίας.

“Η κυβέρνηση δεν μου έχει στείλει καμία ειδοποίηση. Οπότε υποθέτω ότι υπάρχει διαφορά μεταξύ αυτού που λέγεται δημοσίως και αυτού που τελικά συμβαίνει. Αλλά αυτό για το οποίο είμαι σίγουρος είναι ότι είτε υπάρξει ειδοποίηση είτε δεν υπάρξει, δεν έχω καμία πρόθεση, υπό τις παρούσες συνθήκες να συμφωνήσω σε πωλήσεις Φ16 στην Τουρκία”.

Ο κ. Μενεντεζ παραβρέθηκε σε εκδήλωση ομογενών, που οργάνωσε ο επιχειρηματίας Γιάννης Καλαφάτης, ιδιοκτήτης πολλών και επιτυχημένων εταιρειών στο τομέα του σινεμά και των κατασκευών. Απευθυνόμενος στον κ. Μενέντεζ, ο Ελληνοαμερικανός επιχειρηματίας, είπε χαριτολογώντας:

“Δεν νομίζω ότι αυτά που έχετε κάνει εσείς για την Ελλάδα και την Κύπρο τα έχουν κάνει Έλληνες βουλευτές και ίσως να πρέπει να θέσετε υποψηφιότητα στην Ελλάδα”.

“Η κυβέρνηση Μπάιντεν πρέπει να είναι πολύ σαφής με την Τουρκία”

Ο κ. Μενέντεζ δηλώνει εξαιρετικά ανήσυχος για τις τουρκικές επιχειρήσεις στην Σύρια από τις οποίες κινδύνεψαν αμερικανοί στρατιώτες.

“Είναι εξοργιστικό”, είπε στην ΕΡΤ, “είναι εντελώς απαράδεκτο. Δεν μπορούμε να βάζουμε τα στρατεύματά μας σε κίνδυνο από κανέναν, πολύ περισσότερο από έναν σύμμαχο του ΝΑΤΟ. Και, ξέρετε, πιστεύω ότι η κυβέρνηση πρέπει να είναι πολύ σαφής με την Τουρκία. Να εξηγήσει ότι αν ακόμη και από λάθος πληγούν οι δικοί μας στρατιώτες με οποιονδήποτε τρόπο από την τουρκική επιχείρηση θα υπάρξουν συνέπειες”.

  • Αποκαλύπτει μάλιστα ότι η κυβέρνηση του κ. Μπαιντεν σε αντίθεση με τις δημόσιες χλιαρές τοποθετήσεις της, πίσω από κλειστές πόρτες ασκεί ασφυχτικές πιέσεις στην Τουρκία.

“Μερικές φορές”, δήλωσε ο γερουσιαστής, “η διπλωματία δεν γίνεται ανοιχτά, ούτε δημοσίως. Μερικές φορές γίνεται στο παρασκήνιο. Πιστεύω ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν βρίσκεται σε εις βάθος επαφή με την Τουρκία, εξηγώντας τις συνέπειες των πράξεών της και ότι θα υπάρξουν πράγματι συνέπειες. Και ελπίζω ο Ερντογαν να κατανοεί αυτές τις εκκλήσεις της κυβέρνησης”.

“Δεν θα περάσει ο εκβιασμός”

Ο κ. Μενεντεζ εκτιμά ότι η Τουρκία δεν θα καταφέρει να συνεχίσει τον εκβιασμό απέναντι στην Σουηδία και την Φινλανδία ακριβώς διότι γνωρίζει την άποψη της Αμερικής.

“Δεν νομίζω ότι η Τουρκία μπορεί να αντέξει την πίεση. Γνωρίζω ότι προσπαθούν να αποσπάσουν ορισμένα ανταλλάγματα από την Αμερική και αυτό είναι δική τους απόφαση. Αλλά κάποια στιγμή θα βρεθούν προ των ευθυνών τους και δεν νομίζω ότι η Τουρκία θέλει να βρεθεί σε αυτή τη θέση”, δήλωσε ο Αμερικανός γερουσιαστής.

40 εκατ. δπλάρια για να “πέσει” το κάστρο Μενέντεζ

Η αποκάλυψη του ανταποκριτή του ΑΠΕ-ΜΠΕ στην Ουάσιγκτον ότι οι αντίπαλοι του προέδρου της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων της Γερουσίας, Ρόμπερτ Μενέντεζ σχεδιάζουν να ξοδέψουν 40 και πλέον εκατομμύρια δολάρια για να νικήσουν τον φιλέλληνα γερουσιαστή, προκάλεσε εντύπωση, αλλά -και όπως είναι λογικό- και ανησυχία

Στο παρελθόν υπήρζαν βάσιμες υποψίες ότι οι Τούρκοι ενισχύουν φιλότουρκους πολιτικούς, με τρόπους που μπορούσαν να χαρακτηριστούν παράνομες πράξεις. Δυστυχώς ήταν οι εποχές του μεγάλου «έρωτα» με την Τουρκία, οπότε στην Ουάσιγκτον έκρυβαν πολλές παρανομίες κάτω από το χαλί.

Οι ελληνοαμερικανοί νίκησαν το Ερντογάν

Υποψίες για τουρκική «επιχείρηση» επηρεασμού Αμερικανών πολιτικών, είχαμε και για την πρόσφατη προεκλογική περίοδο, στις ΗΠΑ, που «έκλεισε» την πρώτη εβδομάδα Νοεμβριου. Η κυβέρνηση του Ταγίπ Ερντογάν πλήρωσε τις υπηρεσίες αρκετών εταιρειών Λόμπι, οι οποίες προσπάθησαν να επηρεάσουν με υποσχέσεις βουλευτές και γερουσιαστές.

Πάντως, εκ του αποτελέσματος, αποδεικνύεται ότι δεν έκαναν τίποτα σωστά ή καλά, διότι εκλέχθηκαν όλοι οι νομοθέτες, που υποστήριξε η Ελληνοαμερικανική Κοινότητα και έχασαν οι φιλότουρκοι. Βέβαια, υπάρχουν ακόμα αρκετοί υπηρέτες της κυβέρνησης του Ερντογάν στο Κογκρέσο.

  • Ο ισλαμιστής πρόεδρος της Τουρκίας «έθεσε όλα τα αυγά του», τον Νοέμβριο, στον Δρ. Μεχμέτ Οζ, ο οποίος έχασε και ρεζιλεύτηκε. Οπότε αναμένουμε ότι στην επόμενη εκλογική αναμέτρηση, θα εστιαστούν στον μεγαλύτερο εχθρό του Ερντογάν, ο οποίος του έστειλε νέο μήνυμα για τα μαχητικά F-16. Ότι δεν θα τα πάρει…

Ο ισχυρός πολίτης Μενέντεζ

Οι αντίπαλοι του κ. Μενέντεζ, οργανώνονται για να τον νικήσουν αυτή τη φορά. Έχουν αποτύχει όλες τις προηγούμενες φορές, διότι οι πολίτες του Νιου Τζέρσεϊ τον τιμούν τα τελευταία 30 και πλέον χρόνια, επειδή βρίσκεται πάντα στην πρώτη γραμμή για τα συμφέροντά τους.

Έχει εξασφαλίσει μεγάλες χρηματοδοτήσεις για την Πολιτεία και έχουν δημιουργηθεί πολλές νέες θέσεις εργασίες, ενώ είναι συνεχές το ενδιαφέρον του για τους νέους και τις νέες του Νιου Τζέρσεϊ.

  • Τα παραπάνω, μαζί με την εξαιρετική δουλειά που κάνει για το Διεθνές Δίκαιο, τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις θρησκευτικές ελευθερίες, τον έχουν αναδείξει σε ένα εκ των πιο  ισχυρών πολιτικών στην Ουάσιγκτον.
  • Τι δεν έχουν κάνει για να τον νικήσουν; Σκαρφίστηκαν σκάνδαλα για τα οποία αποφάσισε η Δικαιοσύνη και εσχάτως έχουν στοχεύσει την αρμενικής καταγωγής σύζυγό του.

Εάν ηττηθεί ο γερουσιαστής στις εκλογές του 2024, το πλήγμα για τα ελληνικά εθνικά συμφέροντα, θα είναι τεράστιο. Η Ελλάδα, η Κύπρος, το Οικουμενικό Πατριαρχείο και η Ελληνοαμερικανική Κοινότητα δεν είχαν ποτέ ένα τόσο μεγάλο φίλο. Και το πιο σημαντικό: Ένα τόσο μεγάλο και αποτελεσματικό φίλο.

Η μάχη για τα F-35, τα F-16 και τους S-400

Η προηγούμενη μάχη της Ομογένειας για να ακυρωθεί το συμβόλαιο της Τουρκίας για την αγορά των μαχητικών F-35 και να επιβληθούν κυρώσεις για το ρωσικό σύστημα S-400, υποστηρίχθηκε με ισχυρό τρόπο από τον κ. Μενέντεζ και τους άλλους φίλους των ομογενών μας.

Η νέα μάχη για να ακυρωθεί η πώληση των F-16, αυτή τη φορά, ανήκει στον ίδιο τον γερουσιαστή, με την βοήθεια και τη συμπαράσταση της Ομογένειας μας και των υπολοίπων φιλελλήνων νομοθετών. Αλλά, θα έλεγα ότι η άνευ προηγουμένου κόντρα, είναι προσωπική: Ο κ. Μενέντεζ με τον Ερντογάν.

Τον είδαμε την Παρασκευή, στην εκδήλωση για την οικονομική του υποστήριξη, που οργάνωσε ο επιχειρηματίας στο χώρο του σινεμά και των κατασκευών, κ. Γιάννης Καλαφάτης. Ο γερουσιαστής ήταν, ακόμα μία φορά, απόλυτος. Ότι η κατοχική Τουρκία, όσο αυτός είναι στα πράγματα, πρέπει να ξεχάσει τα F-16.

Ο αντίπαλος του κ. Μενέντεζ, στις εκλογές του 2024, με τα σημερινά δεδομένα, θα είναι πάλι ο επιχειρηματίας Μπομπ Χάγκιν. Όλες οι πληροφορίες συγκλίνουν ότι θα ξοδέψει ένα τεράστιο ποσό από την προσωπική του περιουσία.

  • Την προηγούμενη φορά, μόνο για την αρνητική διαφήμιση, πλήρωσε, όπως υπολογίζουμε, 25 εκατ. δολάρια. Αντί (οι ανόητοι σύμβουλοι του) να υποστηρίξουν την υποψηφιότητά του, εστίασαν στην καταστροφή του χαρακτήρα του φιλέλληνα γερουσιαστή. Και έχασαν.

Οι ομογενείς μας, και όσοι στην Αμερική ενδιαφέρονται για τα στρατηγικά και τα εθνικά συμφέροντα του Ελληνισμού, έχουν υποχρέωση να υποστηρίξουν τον Ρόμπερτ Μενέντεζ, για τον οποίο -όταν συνταξιοδοτήθηκε ο γερουσιαστής Πολ Σαρμπάνης– είπε στους ηγέτες της Κοινότητας, που ανησυχούσαν, ότι ένας καλύτερος από τον ίδιο θα τον αντικαταστήσει. Και εννοούσε τον κ. Μενέντεζ.

  • Με πληροφορίες από ΑΠΕ ΜΠΕ και hellasjournal,com (Μιχάλης Ιγνατίου)
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr