Προσπάθεια να ισορροπήσει ανάμεσα στις πιέσεις της Τουρκίας, αλλά και τη διεθνή νομιμότητα έκανε ο μεταβατικός πρωθυπουργός της Λιβύης, Αμπντέλ Χαμίντ Ντμπεϊμπά, την ώρα που ο «οδοστρωτήρας» Ερντογάν προσπαθούσε να τον δεσμεύσει δημόσια σχετικά με το -παράνομο, κατά την Ελλάδα- τουρκολιβυκό σύμφωνο για τις θαλάσσιες ζώνες.

Ο Ερντογάν τα θέλει όλα

Κατά τη συνάντηση Ερντογάν-Ντμπεϊμπά στην Άγκυρα, ο Τούρκος πρόεδρος ήταν κατηγορηματικός: «Το μνημόνιο καθορισμού περιοχών θαλάσσιας ευθύνης, το οποίο υπογράψαμε με τη Λιβύη που είναι γείτονάς μας στη Μεσόγειο, έχει εξασφαλίσει το εθνικό συμφέρον, αλλά και το μέλλον των δύο χωρών. Ο αξιότιμος αδερφός μου, Ντμπεϊμπά, έχει επαναλάβει πολλές φορές, πως το μνημόνιο αυτό είναι σύμφωνο με τα συμφέροντα της Λιβύης. Τα υπόλοιπα λόγια για εμάς είναι περιττά. Σήμερα επιβεβαιώσαμε την αποφασιστικότητά μας στο θέμα αυτό», είπε ο Ερντογάν, προσπαθώντας εμφανώς να δεσμεύσει εκ των προτέρων τον Λίβυο πολιτικό.

Ναι, μεν, αλλά, από Ντμπεϊμπά

Από την πλευρά του, ο Ντμπεϊμπά επιχείρησε να κάνει… ντρίπλα, λέγοντας ότι «συζητήσαμε πολλές συμφωνίες, όμως τονίσαμε πως η συμφωνία Τουρκίας-Λιβύης για τον καθορισμό θαλάσσιων περιοχών ευθύνης, είναι προς το συμφέρον των δύο χωρών και μιλήσαμε για την έναρξη του διαλόγου με όλες τις ενδιαφερόμενες χώρες, ο οποίος θα είναι προς το συμφέρον όλων», φράση που ερμηνεύεται από τη μία ως προσπάθεια να μπει φρένο στις μαξιμαλιστικές απαιτήσεις της Τουρκίας και από την άλλη να σταλεί το μήνυμα ότι η κυβέρνηση της Τρίπολης επιδιώκει καλές σχέσεις και με άλλες χώρες, όπως η Ελλάδα -και όχι μόνο.

Το μήνυμα της Αθήνας

Υπενθυμίζεται εδώ ότι ο Έλληνας ΥΠΕΞ, Νίκος Δένδιας, ο οποίος βρέθηκε χθες στη Βεγγάζη και συναντήθηκε με τον Λίβυο αναπληρωτή πρωθυπουργό Χουσεΐν Ατίγια Αμπντούλ Χαφέεζ Αλ Κατράνι, σύμφωνα με πληροφορίες, του μετέφερε την επιθυμία της ελληνικής πλευράς η κυβέρνηση της Τρίπολης να αποφύγει περαιτέρω κλιμάκωση και να μην προχωρήσει σε προσπάθεια κύρωσης του τουρκολιβυκού μνημονίου στην λιβυκή Βουλή.

Συμφωνίες συνεργασίας

Πάντως, Ερντογάν και Ντμπεϊμπά επανεπιβεβαίωσαν τις καλές σχέσεις Άγκυρας-Τρίπολής και υπέγραψαν επίσης σειρά συμφωνιών που έχουν στόχο την ενίσχυση της συνεργασίας, ιδίως της οικονομικής, μεταξύ των δύο χωρών. Τουρκικές εταιρείες θα διαδραματίσουν «σημαντικό ρόλο στην ανοικοδόμηση της Λιβύης», δήλωσε ο πρωθυπουργός της Λιβύης, ο οποίος πρόκειται να συναντηθεί σήμερα με Τούρκους επιχειρηματίες. Ο Ερντογάν ανακοίνωσε επίσης ότι η χώρα του θα παράσχει 150.000 δόσεις εμβολίου κατά της Covid-19 στη Λιβύη, που έχει πληγεί έντονα από την πανδημία.

Πηγή: economico.gr