Μπορεί η Τουρκία να επιδιώκει να παίξει ρόλο διαμεσολαβητή μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας και να διατηρεί στάση ουδετερότητας έναντι των δύο αντιμαχώμενων πλευρών, ωστόσο, τα φαινόμενα απατούν.

Αυτό, τουλάχιστον ισχυρίζεται σε συνέντευξή του ο Χαμίτ Μποζαρασλάν, διευθυντής του Κέντρου Τουρκικών Σπουδών στη Σχολή Ανωτάτων Σπουδών στις Κοινωνικές Επιστήμες στο Παρίσι. Ο Μποζαρασλάν ισχυρίζεται ότι πίσω από την ουδετερότητα της Τουρκίας κρύβεται η εξάρτησή της από τη Ρωσία, καθώς οι οικονομικοί δεσμοί των δύο χωρών και η συνεργασία τους σε αμυντικό επίπεδο δεν αφήνουν κανένα περιθώριο ελιγμών στην Άγκυρα.

Εκδίκηση από την ιστορία

Μιλώντας για τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, ο Μποζαρασλάν υποστηρίζει ότι «ο Πούτιν θέλει να πάρει εκδίκηση από την Ιστορία. Αυτό μπορούσε κάποιος να το αισθανθεί στη ρητορική του τα τελευταία 20 χρόνια, αλλά κανείς δεν το έπαιρνε στα σοβαρα. Ο Πούτιν αντιμετωπίζει την τρέχουσα περίοδο ως μια ευκαιρία να πάρει εκδίκηση από το παρελθόν, στάση που απορρέει από την αντίληψη που ο ίδιος έχει για τον εαυτό του, που τον βλέπει ως ιδρυτή μιας αυτοκρατορίας».

Όσον αφορά στις δυτικές κυρώσεις κατά της Ρωσίας, ο Μποζαρασλάν εκτιμά ότι ο Πούτιν δεν υπολόγισε σωστά το γεγονός ότι η πανδημία του κοροναϊού έδειξε ότι η Ευρώπη μπορεί να ανεχθεί μεγάλα ελλείμματα -ότι, δηλαδή, είναι οικονομικά ισχυρή- και ότι μπορεί να αναζητήσει από αλλού πηγές ενέργειας και ως εκ τούτου να σκληρύνει ακόμα περισσότερο τη στάση της έναντι της Μόσχας, ενώ πλέον ΕΕ και ΗΠΑ βρίσκονται πιο από ποτέ.

«Αιχμάλωτη της Ρωσίας»

Για την Τουρκία, ο Μποζαρσλάν σημειώνει χαρακτηριστικά ότι «είναι αιχμάλωτη της Ρωσίας», κάτι που φάνηκε έντονα στη Συρία. Τονίζει, δε, ότι η Άγκυρα δεν εξαρτάται από το Κίεβο, με το οποίο μπορεί να κόψει τους δεσμούς της ανά πάσα στιγμή, ενώ θα της κοστίσει πολύ αν κινηθεί ενάντια στη Ρωσία, από την οποία εξαρτάται για φυσικό αέριο και πετρέλαιο, αλλά και αν θέλει να κρατήσει υπό τον έλεγχό της το Αφρίν και το Ιντλίμπ στη Συρία.

Στο πλαίσιο αυτό ο Μποζαρσλάν τονίζει ότι η Τουρκία δεν έχει περιθώρια ελιγμών, ιδίως αν ο Ερντογάν θέλει να πραγματώσει τους δικούς του στόχους, που είναι η «εξόντωση» των Κούρδων. Ωστόσο, τονίζει ότι κάποια στιγμή το ΝΑΤΟ θα δοκιμάσει την πίστη της Τουρκίας και τότε θα γίνει προφανής η παγίδα που έστησε ο Πούτιν στον Ερντογάν, μια παγίδα που περιγράφεται με τη φράση «δεν μπορείς να χωριστείς από μένα, δεν μπορείς να προσεγγίσεις την Ευρώπη ή τις ΗΠΑ, είσαι υπό την κυριαρχία μου».

The post Τούρκος αναλυτής: Ο πόλεμος στην Ουκρανία έδειξε ότι η Τουρκία είναι παγιδευμένη από τη Ρωσία appeared first on economico.gr | Ειδήσεις | Νέα | Επικαιρότητα.

Πηγή: economico.gr