Ως κίνηση που απομακρύνει ακόμα περισσότερο την Τουρκία από τη Δύση θεωρείται η εμπλοκή της τουρκικής εταιρείας μισθοφόρων SADAT στο Πακιστάν.

Όπως αναφέρει το Nordic Monitor, η Πολεμική Αεροπορία του Πακιστάν, η οποία μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του 2016 και το πογκρόμ που ο Ερντογάν εξαπέλυσε σε βάρος αξιωματικών των Ενόπλων Δυνάμεων της Τουρκίας, έστελνε χειριστές για να πιλοτάρουν τα μαχητικά της Πολεμικής Αεροπορίας της Τουρκίας, υπέγραψε συμφωνία συνεργασίας με τη διαβόητη SADAT, που έχει αποστείλει μαχητές στη Λιβύη για λογαριασμό του Ερντογάν. Η στρατιωτική συνεργασία της Τουρκίας με τη Λιβύη, η οποία υπεγράφη στις 27 Νοεμβρίου 2019, περιλαμβάνει διατάξεις για “φιλοξενούμενο προσωπικό”, όρος ο οποίος οδήγησε τα κόμματα της αντιπολίτευσης να αναρωτηθούν για τον ρόλο της SADAT.

Το Κέντρο Σπουδών Εναερίου Χώρου και Ασφαλείας (CASS), που ανήκει στην Πολεμική Αεροπορία του Πακιστάν, έγινε μέλος της Οργάνωσης για την Ισλαμική Συνεργασία (OIC), οργάνωσης “βιτρίνα” που λειτουργεί υπό την αιγίδα του Κέντρου Στρατηγικών Μελετών της Ένωσης των Υπερασπιστών της Δικαιοσύνης (ASSAM), οργάνωσης που έχει δημιουργήσει ο ιδρυτής της SADAT.

Πρώην σύμβουλος του Ερντογάν

Η SADAT, που ιδρύθηκε από τον ταξίαρχο εν αποστρατεία, Αντνάν Τανριβέρντι, βρίσκεται στη Λιβύη εδώ και πολλά χρόνια. Την πρώτη φορά που η SADAT ανέφερε τη Λιβύη στην ιστοσελίδα της, ήταν τον Μάιο του 2013, όταν πραγματοποίησε επίσκεψη “για να προσδιορίσει τις ανάγκες των Νέων Λιβυκών Ενόπλων Δυνάμεων”. Η SADAT παρείχε κατάρτιση και εξοπλισμό στους Σύρους επαναστάτες εναντίον του καθεστώτος Άσαντ και οι μυστικές υπηρεσίες είχαν την εταιρεία στο μικροσκόπιό τους για αυτό τον λόγο.

Ο Τανριβέρντι, ήταν επίσης ο επικεφαλής σύμβουλος ασφάλειας του Ερντογάν, μέχρι τη στιγμή που υπέβαλε την παραίτησή του εν μέσω του σκανδάλου. Ο Τανριβέρντι πέρασε το μεγαλύτερο μέρος της σταδιοδρομίας του στο Τμήμα Ειδικού Πολέμου του Τουρκικού Στρατού. Αργότερα υπηρέτησε ως πρόεδρος της Ένωσης Υπερασπιστών Δικαιοσύνης (ASDER), που αποτέλεσε τη βάση της SADAT, η οποία με τη σειρά της θεωρείται ως ο de facto ιδιωτικός στρατός του Ερντογάν.

Παρουσία στο Κασμίρ

Ο Τανριβέρντι είχε την τιμητική του στα πρωτοσέλιδα, κατά τη διάρκεια μιας συνόδου της Οργάνωσης για την Ισλαμική Συνεργασία (OIC), όταν είπε ότι η εταιρεία του ανοίγει το δρόμο για την άφιξη του Mαχντί, του λυτρωτή Μεσσία, σύμφωνα με τις ισλαμικές διδασκαλίες, που θα εμφανιστεί μαζί με τον Ιησού για να διώξει τον Αντίχριστο. Ο επικεφαλής στρατιωτικός σύμβουλος του Ερντογάν δήλωσε επίσης ότι ο ισλαμικός κόσμος θα ενωθεί υπό την ηγεσία του Μαχντί.

Είναι σαφές ότι η SADAT ακολουθεί και επιβάλλει την ατζέντα του Ερντογάν χωρίς τους περιορισμούς της ύπαρξης κυβερνητικής οντότητας“, έγραψε ο πρώην αξιωματούχος του Πεντάγωνου, Μάικλ Ρούμπιν. Όλα αυτά, έρχονται στο φως, λίγους μήνες αφότου έγινε γνωστή η κινητικότητα του Ερντογάν στην περιοχή του Κασμίρ. Σύμφωνα με τις πληροφορίες που δημοσιεύθηκαν, η Τουρκία έστελνε μισθοφόρους από τη Συρία με 2.000 δολάρια αμοιβή.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο


Πηγή: economico.gr