Καθώς η πρώτη ποινική δίκη ενός πρώην προέδρου των ΗΠΑ ξεκινά αυτή την εβδομάδα στο Μανχάταν, περισσότεροι Αμερικανοί από ποτέ (57%) λένε ότι τα βασικά εγκλήματα για τα οποία κατηγορείται ο κατηγορούμενος Ντόναλντ Τραμπ – “παραποίηση επιχειρηματικών αρχείων για να αποκρύψει πληρωμές χρημάτων για την εξαγορά της σιωπής μιας πορνοστάρ” – είναι “σοβαρά“, σύμφωνα με μια νέα δημοσκόπηση του Yahoo News/YouGov.

Ο αριθμός αυτός είναι αυξημένος κατά έξι ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με την τελευταία φορά που το Yahoo News και το YouGov ρωτούσαν για την υπόθεση των χρημάτων που έχουν δοθεί για να εξαγοράσουν τη σιωπή της Στόρμι Ντάνιελς, τον Δεκέμβριο του 2023. Το προηγούμενο υψηλό ποσοστό ήταν 54% τον Σεπτέμβριο του 2023. Η έρευνα σε 1.746 ενήλικες στις ΗΠΑ, η οποία διεξήχθη από τις 11 έως τις 15 Απριλίου, διαπίστωσε παρόμοια αύξηση στην αντιλαμβανόμενη σοβαρότητα και των άλλων φερόμενων κακουργημάτων του Τραμπ:

  • Σχεδόν τα τρία τέταρτα των Αμερικανών (73%, νέο υψηλό) λένε τώρα ότι η “συνωμοσία για την ανατροπή των αποτελεσμάτων των προεδρικών εκλογών” είναι σοβαρό έγκλημα, από 66% τον Δεκέμβριο.
  • Το 69% (ένα άλλο νέο υψηλό) λέει τώρα ότι η “λήψη άκρως απόρρητων εγγράφων από τον Λευκό Οίκο και η παρεμπόδιση των προσπαθειών ανάκτησής τους” είναι σοβαρό έγκλημα, από 63% τον Δεκέμβριο.
  • Και το ίδιο ποσοστό (69%) λέει τώρα ότι η “απόπειρα παρεμπόδισης της πιστοποίησης των προεδρικών εκλογών” είναι σοβαρό έγκλημα, από 64% τον Δεκέμβριο.

Λιγότερο σοβαρές κατηγορίες

Όπως και προηγουμένως, οι Αμερικανοί συνεχίζουν να θεωρούν τις κατηγορίες για τα χρήματα για την εξαγορά σιωπής ως λιγότερο σοβαρές από τα άλλα αδικήματα για τα οποία έχει απαγγελθεί κατηγορία στον Τραμπ, αντανακλώντας πιθανότατα τη σοβαρότητα αυτών των άλλων ισχυρισμών, τις πικάντικες λεπτομέρειες της δίκης στο Μανχάταν και τη συνεχιζόμενη νομική συζήτηση σχετικά με τη δύναμη της υπόθεσης του εισαγγελέα Άλβιν Μπραγκ.

Ωστόσο, το γεγονός ότι μια σαφής και αυξανόμενη πλειοψηφία των Αμερικανών πιστεύει ότι οι κατηγορίες για τα χρήματα που έχει πάρει για να τα αποσιωπήσει είναι σοβαρές -σχεδόν διπλάσιος αριθμός από τον αριθμό όσων λένε ότι οι κατηγορίες είναι “μη σοβαρές” (30%)- υποδηλώνει ότι ο νομικός κίνδυνος του Τραμπ μπορεί να αρχίσει να φαίνεται πιο “πραγματικός” τώρα που η πρώτη δίκη του επιτέλους ξεκίνησε.

Σε αυτό το σημείο, εξακολουθεί να υπάρχει ένα μεγάλο χάσμα μεταξύ του αυξανόμενου αριθμού των Αμερικανών που θεωρούν ότι τα ίδια τα εγκλήματα είναι σοβαρά από τη φύση τους – όταν περιγράφονται γενικά, χωρίς αναφορά στον Τραμπ – και του σχετικά σταθερού αριθμού που πιστεύει ότι ο πρώην πρόεδρος πρέπει πράγματι να καταδικαστεί στο δικαστήριο. Για παράδειγμα:

  • Το 48% των Αμερικανών πιστεύει ότι ο Τραμπ όντως παραποίησε τα επιχειρηματικά αρχεία για να αποκρύψει μια πληρωμή χρημάτων προς αποσιώπηση σε μια πορνοστάρ, το ίδιο ποσοστό όπως και τον Απρίλιο του 2023.
  • Το 42% πιστεύει ότι ο Τραμπ παραβίασε το νόμο παραποιώντας αυτά τα επιχειρηματικά αρχεία, ποσοστό ελαφρώς αυξημένο από το 41% πριν από ένα χρόνο.
  • Και το 37% πιστεύει τώρα ότι ο Τραμπ παραποίησε τα αρχεία, πιστεύει ότι οι πράξεις του ισοδυναμούν με έγκλημα και θεωρεί ότι το έγκλημα αυτό είναι “αρκετά σοβαρό ώστε να δικαιολογεί την απαγγελία κατηγοριών και τη διεξαγωγή δίκης”, ελαφρώς μειωμένο από το 38% πριν από ένα χρόνο.

Η δουλειά του Μπραγκ τις επόμενες εβδομάδες θα είναι να πείσει τους ενόρκους – και κατ’ επέκταση ένα μεγαλύτερο μέρος του αμερικανικού κοινού – ότι οι πράξεις του Τραμπ δικαιολογούν καταδίκη. Επί του παρόντος, περισσότεροι Αμερικανοί δηλώνουν ότι δεν είναι σίγουροι για το αν ο πρώην πρόεδρος παραποίησε επιχειρηματικά αρχεία για να αποκρύψει την πληρωμή χρημάτων για σιωπή (29%) από ό,τι λένε ότι δεν το έκανε (23%). Η αβεβαιότητα είναι μεγάλη.

Δεν πιστεύουν ότι θα καταδικαστεί

Υπό το πρίσμα του οπαδισμού και της πόλωσης που πλήττει την πολιτική σκηνή των ΗΠΑ, είναι απίθανο να υπάρξει οποιαδήποτε ευρεία συναίνεση. Ένα 44% των Αμερικανών λέει ότι το κίνητρο πίσω από την παραπομπή του Μπραγκ είναι “πολιτική προκατάληψη κατά του Τραμπ“, ενώ το 41% λέει ότι είναι “γνήσια επιθυμία να λογοδοτήσει ο Τραμπ“.

Ακόμα περισσότεροι (51%) δηλώνουν ότι θεωρούν την παραπομπή του Τραμπ για τα χρήματα που που έδωσε στη Στόρμι Ντάνιελς, δεδομένης της σχέσης του Μπραγκ με το Δημοκρατικό Κόμμα, με το 23% να λέει ότι είναι άδικο “αλλά έτσι λειτουργεί το σύστημά μας” και το 28% να λέει ότι είναι “άδικο και δεν θα έπρεπε να επιτραπεί“. Τα ποσοστά αυτά είναι ουσιαστικά αμετάβλητα σε σχέση με ένα χρόνο πριν.

Ακόμα κι έτσι, μια καταδίκη θα μπορούσε να κλονίσει την πολιτική θέση του Τραμπ. Μόλις το ένα τρίτο των Αμερικανών (33%) και μόνο το 14% των Ρεπουμπλικάνων πιστεύουν ότι ο πρώην πρόεδρος “θα κριθεί ένοχος” στην υπόθεση των χρημάτων που έχουν δοθεί για απόκρυψη – πράγμα που σημαίνει ότι μια τέτοια ετυμηγορία θα εξέπληττε και ενδεχομένως θα αναστάτωνε πολλούς ψηφοφόρους.

Όχι ξανά πρόεδρος, αν…

Η πλειοψηφία των Αμερικανών, εν τω μεταξύ, λέει ότι ο Τραμπ δεν θα πρέπει να υπηρετήσει ξανά ως πρόεδρος, εάν καταδικαστεί για την υπόθεση των χρημάτων εξαγορας σιωπής (51%) – ένας αριθμός που περιλαμβάνει το 16% των Ρεπουμπλικάνων. Μόλις το 34% των Αμερικανών λένε ότι θα πρέπει να του επιτραπεί να υπηρετήσει ξανά, εάν καταδικαστεί στην υπόθεση του Μανχάταν.

Τέλος, ο αριθμός των Αμερικανών που λένε ότι δεν θα πρέπει να επιτραπεί στον Τραμπ να υπηρετήσει ξανά αν καταδικαστεί για οποιοδήποτε σοβαρό έγκλημα (57%) αυξάνεται (από 55% τον περασμένο μήνα), ενώ ο αριθμός των Αμερικανών που λένε ότι θα πρέπει να του επιτραπεί να υπηρετήσει ξανά (29%) μειώνεται (από 31% τον περασμένο μήνα). Ένα 65% λέει τώρα ότι είναι σημαντικό “να λάβουν οι ψηφοφόροι μια ετυμηγορία στις δίκες του Τραμπ πριν από τις γενικές εκλογές του 2024” – έναντι μόλις 25% που λένε ότι δεν είναι σημαντικό.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr