Ακόμα κι αν συνεχίζει να επιμένει στις αβάσιμες αιτιάσεις του περί νοθείας στις προεδρικές εκλογές της 3ης Νοεμβρίου, ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, φαίνεται ότι έκανε άλλο ένα βήμα προς την παραδοχή της ήττας του από τον Δημοκρατικό εκλεγμένο πρόεδρο της χώρας, Τζο Μπαιντεν.

«Σαφώς και θα το κάνω»

Μιλώντας με δημοσιογράφους την Ημέρα των Ευχαριστιών και ερωτηθείς αν θα εγκαταλείψει τον Λευκό Οίκο, αν το Κολέγιο των Εκλεκτόρων ψηφίσει υπέρ του Μπάιντεν, ο Τραμπ δήλωσε: «Σαφώς και θα το κάνω. Σαφώς και θα το κάνω και το ξέρετε», αν και επανέλαβε ότι θα του είναι πολύ δύσκολο να αποδεχθεί την ήττα του γιατί, όπως είπε, «ξέρουμε ότι υπήρξε μεγάλη απάτη». «Οι εκλογές ήταν στημένες… στο υψηλότερο επίπεδο», συνέχισε, χωρίς φυσικά να παράσχει ίχνος αποδείξεων για τους ισχυρισμούς του.

Το Κολέγιο των Εκλεκτόρων

Στις ΗΠΑ η εκλογή του προέδρου δεν γίνεται απευθείας από τη λαϊκή ψήφο στις 50 Πολιτείες, αλλά από τους εκλέκτορες που η κάθε Πολιτεία εκλέγει. Το Κολέγιο των Εκλεκτόρων αναμένεται να συνέλθει σε σώμα στις 14 Δεκεμβρίου για να επικυρώσει και τυπικά το εκλογικό αποτέλεσμα και, σύμφωνα με τα εκλογικά δεδομένα, ο Μπάιντεν έχει κερδίσει 306 από αυτούς έναντι μόλις 232 του Τραμπ. Επίσης συγκέντρωσε και έξι εκατομμύρια περισσότερες ψήφους.

Βήμα υποχώρησης

Η αναφορά του Τραμπ στο Κολέγιο των Επιτρόπων ήταν το δεύτερο σημάδι ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ, βλέποντας τη μία μετά την άλλη τις αγωγές που καταθέτει σε δικαστήρια των Πολιτειών όπου κέρδισε ο Μπάιντεν να απορρίπτονται, ετοιμάζεται να συμβιβαστεί με την πραγματικότητα. Ήδη, έδωσε εντολή στην αρμόδια ομοσπονδιακή υπηρεσία να αρχίσει τη διαδικασία μεταβίβασης της εξουσίας στην ομάδα του Μπάιντεν, τον οποίο, ωστόσο, αρνείται ακόμα και σήμερα να αναγνωρίσει ως νικητή των εκλογών.

Ορκωμοσία Μπάιντεν στις 20 Ιανουαρίου

Σχολιάζοντας τις δηλώσεις του Τραμπ, εκπρόσωπος της καμπάνιας του Μπάιντεν αρκέστηκε να αναφέρει ότι «ο εκλεγμένος πρόεδρος Μπάιντεν κέρδισε 306 εκλεκτορικές ψήφους. Οι Πολιτείες συνεχίζουν να επισημοποιούν αυτά τα αποτελέσματα και το Εκλεκτορικό Κολέγιο θα συνέλθει σύντομα να τα πιστοποιήσει. Ο Μπάιντεν θα ορκιστεί πρόεδρος στις 20 Ιανουαρίου 2021».

Πηγή: economico.gr