Ένα λάθος ενός ανθρώπου φαίνεται ότι βρίσκεται στο επίκεντρο της τραγωδίας που συνεχίζει να εξελίσσεται στα Τέμπη και τη Λάρισα, μετά την πολύνεκρη σύγκρουση των δύο τραίνων, του χειρότερου σιδηροδρομικού ατυχήματος στην ιστορία της χώρας.

Σύμφωνα, λοιπόν, με πληροφορίες, ο σταθμάρχης της Λάρισας προχώρησε σε πλήρη ομολογία για το μοιραίο λάθος που έκανε, κατά την προανακριτική απολογία του, ενώ πιθανότατα την Πέμπτη, μετά την άσκηση ποινικής δίωξης, θα εισαχθεί στην Ολομέλεια του Εφετείου της Λάρισας το θέμα προκειμένου να ανατεθεί η υπόθεση σε εφέτη ειδικό ανακριτή.

Η «κακιά ώρα»

Ο σταθμάρχης, που έχει ήδη συλληφθεί και την Πέμπτη προσάγεται στον εισαγγελέα με βαρύτατες κατηγορίες, παραδέχθηκε στην προανάκριση τις εγκληματικές παραλείψεις του, πώς έβαλε και πού έβαλε τη μοιραία αμαξοστοιχία σε λάθος τροχιά και πρόσθεσε ότι κατάλαβε το λάθος του, που κόστισε ανθρώπινες ζωές, μόλις πληροφορήθηκε για το τραγικό δυστύχημα.

Τότε, όπως ανέφερε, αντιλήφθηκε τις συνέπειες των όσων είχε κάνει, δρομολογώντας την επιβατική αμαξοστοιχία σε λάθος ράγες. Απολογούμενος στο στάδιο της προανάκρισης, ο σταθμάρχης της Λάρισας φέρεται να αποδέχθηκε το μοιραίο λάθος του και να το απέδωσε στην «κακιά ώρα», ενώ σε βάρος του έχει σχηματιστεί δικογραφία για βαρύτατα αδικήματα.

Ποινές ως και ισόβια

Οι κατηγορίες τις οποίες θα αντιμετωπίσει ο σταθμάρχης και θα ασκηθεί σε βάρος του ποινική δίωξη από τον εισαγγελέα, ενώπιον του οποίου θα προσαχθεί, αφορούν το κακουργηματικού χαρακτήρα αδίκημα της διατάραξης της ασφάλειας των συγκοινωνιών από το οποίο προήλθε ως αποτέλεσμα θάνατος πολλών ατόμων, το οποίο με βάση πρόσφατη τροποποίηση του Ποινικού Κώδικα επισύρει ποινές από 10 χρόνια κάθειρξη ως και ισόβια.

Παράλληλα, διώξεις θα ασκηθούν για ανθρωποκτονίες από αμέλεια κατά συρροή και σωματικές βλάβες από αμέλεια και κατά συρροή. Την ίδια ώρα, ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Εφετών της Λάρισας, Σταμάτης Δασκαλόπουλος, εποπτεύει το σύνολο των ερευνών, που βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη για την αναζήτηση ευθυνών για το πολύνεκρο δυστύχημα, έρευνες που διενεργούνται με εντολή του προς κάθε κατεύθυνση.

Και ειδική επιτροπή

Ακόμη, με εντολή του κ. Δασκαλόπουλου, η προανακριτική απολογία του σταθμάρχη έγινε παρουσία εισαγγελέα, λόγω της μείζονος σημασίας της ερευνώμενης υπόθεσης, ενώ με εντολή του εισαγγελέα παρίσταται διαρκώς στον τόπο της τραγωδίας ενόψει της σύνταξης αυτοψίας από την Τροχαία της Λάρισας για τα ευρήματα του τραγικού συμβάντος, αυτοψία που θεωρείται κρίσιμο στοιχείο για την συνολική αξιολόγηση του πολύνεκρου δυστύχηματος.

Με βάση την παρέμβαση του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ισίδωρου Ντογιάκου, που εκδηλώθηκε νωρίς το πρώι της Τετάρτης, οι έρευνες οφείλουν να τρέξουν πολύ γρήγορα και προς κάθε κατεύθυνση για να δοθούν εμπεριστατωμένες απαντήσεις για τις ευθύνες και τα αίτια της τραγωδίας. Ταυτόχρονα, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, ανακοίνωσε ότι «συστήνεται ανεξάρτητη και υπερκομματική Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων, που θα εξετάσει πλήρως τα αίτια του δυστυχήματος. Αλλά θα εξετάσει και τις διαχρονικές καθυστερήσεις στην υλοποίηση των σιδηροδρομικών έργων».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr