Με ταχείς ρυθμούς κινείται η κυβέρνηση στο «μέτωπο» της διερεύνησης του τραγικού σιδηροδρομικού δυστυχήματος στα Τέμπη που κόστισε τη ζωή σε δεκάδες ανθρώπους.

Όπως είχε δεσμευτεί από την πρώτη στιγμή ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, η διερεύνηση των αιτιών του τραγικού συμβάντος θα πραγματοποιηθεί από ανεξάρτητη και υπερκομματική επιτροπή, τη σύνθεση της οποίας ανακοίνωσε την Παρασκευή ο υπουργός Επικρατείας και υπηρεσιακός υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Γιώργος Γεραπετρίτης.

Τα μέλη της επιτροπής

Η Επιτροπή είναι τριμελής και συμμετέχουν οι:

  • Ιωάννης – Κωνσταντίνος Χαλκιάς, Επίτιμος Πρόεδρος του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, ως Πρόεδρος.
  • Αθανάσιος Ζηλιασκόπουλος, Καθηγητής Μεταφορών και Παραγωγής στο Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, ως μέλος.
  • Βασίλειος Προφυλλίδης, Καθηγητής της Συγκοινωνιακής Τεχνικής στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, ως μέλος.

Όπως ανακοινώθηκε από την κυβέρνηση, η επιτροπή θα επιτελέσει το έργο της στο συντομότερο δυνατό χρόνο και θα καλέσει τεχνικό προσωπικό, εμπειρογνώμονες ή όποιο άλλο πρόσωπο κρίνει απαραίτητο, προκειμένου να τη συνδράμουν.

Όσον αφορά στο υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, ο πρωθυπουργός ανέθεσε τις αρμοδιότητες του υπουργείου στους υφυπουργούς Γιώργο Καραγιάννη και Μιχάλη Παπαδόπουλο. Σύμφωνα με την κυβέρνηση, οι αρμοδιότητες καταλαμβάνουν αυτοτελώς την έκδοση διοικητικών πράξεων, καθώς και παράλληλη με τον υπουργό, νομοθετική πρωτοβουλία και κοινοβουλευτικό έλεγχο. Ο κ. Γεραπετρίτης διατηρεί την αρμοδιότητα για τη διερεύνηση των αιτιών του πρόσφατου σιδηροδρομικού δυστυχήματος.

Αντίδραση ΣΥΡΙΖΑ

Σημειώνεται, πάντως, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ, μετά την ανακοίνωση της σύνθεσης της επιτροπής, σημείωσε ότι «η ανακοίνωση των εκλεχτών εμπειρογνωμόνων της κυβέρνησης δεν χαίρει καμίας διακομματικής συναίνεσης και προφανώς δεν μπορεί να θεωρηθεί υπερκομματική επιτροπή», προσθέτοντας ότι «αν η κυβέρνηση ήθελε διακομματική επιτροπή θα μπορούσε να ζητήσει προτάσεις από όλα τα κόμματα. Αυτό που επιθυμεί όμως είναι ένα βολικό προεκλογικό πόρισμα που θα επικυρώνει την ετυμηγορία που ήδη έχει βγάλει στο διάγγελμά του ο κ. Μητσοτάκης: Ότι όλα είναι ένα “τραγικό ανθρώπινο λάθος” και “διαχρονικές οι ευθύνες”. Τα αίτια όμως που οδήγησαν στην τραγωδία δεν θα μείνουν στο σκοτάδι. Θα διερευνηθούν όχι από τις Επιτροπές που ορίζουν οι ελεγχόμενοι, αλλά από τις αρμόδιες Αρχές».

Οικονόμου: Άρχισε η πολιτική εκμετάλλευση

Από την πλευρά του, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, σχολιάζοντας συνολικά τη στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, τόνισε ότι «την ώρα της μεγάλης οδύνης και του πόνου, εν μέσω εθνικού πένθους, ο ΣΥΡΙΖΑ αποφάσισε να ξεκινήσει, επισήμως μάλιστα, την πολιτική εκμετάλλευση της τραγωδίας. Φαρισαϊκά ισχυρίζεται ότι ο μόνος που φέρει ευθύνη για την κατάσταση των ελληνικών σιδηροδρόμων είναι η κυβέρνηση της ΝΔ και ότι εκείνοι παρέδωσαν έναν σιδηρόδρομο που λειτουργούσαν όλα τέλεια. Δεν είναι η ώρα της κομματικής αντιπαράθεσης. Οι απαντήσεις θα δοθούν σύντομα, με τρόπο που δεν θα αμφισβητείται από κανέναν και με κανένα τρόπο, με αποφάσεις και υπογραφές. Απαντήσεις οφείλονται πρωτίστως στην ελληνική κοινωνία, που ευλόγως αναρωτιέται για τα αίτια της τραγωδίας και οργίζεται, και όχι στον ΣΥΡΙΖΑ. Τώρα όμως είναι η ώρα του πένθους και του σεβασμού».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr