Ανοίγει σήμερα το βιβλίο προσφορών για την Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου της Τράπεζας Πειραιώς, μετά την απόφαση του δ.σ. να εκδόσει 1,2 εκατομμύρια μετοχές σε έυρος τιμής 1 έως 1,15 ευρώ, όπερ σημαίνει ότι το ύψος της έκδοσης, με βάση τον αριθμό των νέων μετοχών, εκτινάσσεται έτσι μεταξύ 1,2 και 1,38 δισ. ευρώ.

Η τράπεζα οδηγήθηκε στη συγκεκριμένη απόφαση, μετά τη σημαντική εκδήλωση ενδιαφέροντος που υπάρχει από ξένους επενδυτές για την ΑΜΚ, ξεπερνώντας το αρχικό ύψος, το οποίο είχε προσδιοριστεί κοντά στο 1 δισ. ευρώ, εν όψει και της υλοποίησης του σχεδίου Sunrise, το οποίο θα οδηγήσει στην πλήρη εξυγίανση από τα «κόκκινα» δάνεια.

Οι συμμετέχοντες στην ΑΜΚ

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Paulson & Co. Inc. (ενεργούσα για λογαριασμό επενδυτικών κεφαλαίων υπό τη διαχείρισή της), η Helicon Investment Limited και ο κ. Αριστοτέλης Μυστακίδης (“Cornerstone Επενδυτές”) συμφώνησαν να αποκτήσουν νέες μετοχές στην τιμή διάθεσης. Έτσι, σύμφωνα με τα στοιχεία που περιλαμβάνονται στην ανακοίνωση της πρόσκλησης από την Πειραιώς, τα συνολικά κεφάλαια που θα επενδύσουν ανέρχονται σε 265 εκατ. ευρώ για την Paulson & Co, 75 εκατ. ευρώ για την Helikon Investment Limited και 40 εκατ. ευρώ για τον κ. Αριστοτέλη Μυστακίδη.

Το ΤΧΣ

Όσον αφορά στο ΤΧΣ που σήμερα είναι ο μεγαλύτερος μέτοχος με ποσοστό 61,3%, έχει δηλώσει την πρόθεσή του να μειώσει το εν λόγω ποσοστό κάτω από την καταστατική μειοψηφία του 33,3%. Το Ταμείο έχει ενημερώσει την Πειραιώς ότι στηρίζει την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου και ότι το ποσοστό του θα διατηρηθεί μεταξύ 27% και 33%, αν και ακριβής συμμετοχή του θα καθοριστεί από τον αριθμό και την ποιότητα των επενδυτών, οι οποίοι θα καλύψουν την ΑΜΚ, αλλά κι από την προοπτική να υπάρξει στρατηγικός επενδυτής,

Τα ποσοστά πριν και μετά την αύξηση, με τον αντίστοιχο αριθμό μετοχών ανάλογα με τη συμμετοχή του ΤΧΣ, εκτιμάται ότι θα διαμορφωθούν ως εξής:

  • ΤΧΣ: 27%-33% από 61,34%
  • Paulson & Co. Inc.: 18,62% από 4,61%
  • Αριστοτέλης Μυστακίδης: 2,90% από 3,04%
  • Helikon Investment Limited: 5,22%
  • Λοιποί (κάτω του 5%): 40,27% από 31,03%.

Η διαδικασία

Όπως έχει ανακοινώσει η Πειραιώς Financial Holdings, η ΑΜΚ θα πραγματοποιηθεί μέσω δύο παράλληλων διαδικασιών:

  • Με ιδιωτική τοποθέτηση προς ειδικούς και λοιπούς θεσμικούς επενδυτές στο εξωτερικό μέσω βιβλίου προσφορών («Διεθνής Προσφορά»)
  • Με δημόσια προσφορά στην Ελλάδα («Ελληνική Προσφορά»)

Η τιμή διάθεσης των νέων μετοχών της αύξησης θα προκύψει από το βιβλίο προσφορών της Διεθνούς Προσφοράς και θα είναι κοινή για όλους τους επενδυτές που θα συμμετάσχουν είτε στη Διεθνή είτε στην Ελληνική Προσφορά.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο


Πηγή: economico.gr