Τράπεζα Πειραιώς: Ζεσταίνεται πάλι η αγορά στεγαστικής πίστης

Ο έλεγχος της  πανδημίας και η πλήρης απελευθέρωση των δραστηριοτήτων και της κινητικότητας των πολιτών,θα οδηγήσει στην επανεκκίνηση της αγοράς στεγαστικής πίστης θεωρεί η Τράπεζα Πειραιώς.

Την πεποίθηση αυτή εξέφρασαν σε συνέντευξη Τύπου τα στελέχη της Τράπεζας Πειραιώς: Ηλίας Λεκκός, Επικεφαλής Οικονομολόγος, Βασίλης Κουτεντάκης, Ανώτερος Γενικός Διευθυντής Retail Banking & Distribution Networks, Γιάννης Γραμματικός, Γενικός Διευθυντής Retail Banking & Distribution Networks, Ειρήνη – Μαρία Μικροπούλου, Senior Director, Retail Banking & Distribution Networks.

Σύμφωνα με όσα ειπώθηκαν, οι ονομαστικές τιμές των διαμερισμάτων το β΄ τρίμηνο του 2021 ήταν αυξημένες κατά 4,6% σε σύγκριση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2020. Καταγράφεται ήδη αύξηση της ζήτησης και κατ’ επέκτασιν αύξηση των τιμών σε όλη τη χώρα. Η διατήρηση των επιτοκίων σε χαμηλά επίπεδα από την ΕΚΤ και η μεγάλη ρευστότητα που διαθέτουν οι Τράπεζες, ευνοούν το δανεισμό.

Επιπλέον παράγοντας για την ώθηση της στεγαστικής πίστης αναφέρθηκαν οι πολύ χαμηλές έως μηδενικές αποδόσεις στις καταθέσεις που συμβάλλουν στη ζήτηση εναλλακτικών τοποθετήσεων, με κυρίαρχη, παραδοσιακά την αγορά ακινήτων. Ένα επενδυτικό ακίνητο προσφέρει καθαρές αποδόσεις μέσω των ενοικίων της τάξης του 3% με 4% σε μ.ο. χωρίς να συνυπολογίζεται η αναμενόμενη άνοδος της αξίας του.

Ενδιαφέρον κατοίκων εξωτερικού για την αγορά κατοικίας στην Ελλάδα

Αναφορικά με το ενδιαφέρον κατοίκων εξωτερικού για την αγορά κατοικίας στην Ελλάδα, τα στελέχη της Πειραιώς είπαν ότι σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, οι άνω των 65 ετών πολίτες στην Ευρώπη ταξιδεύουν για περισσότερες ημέρες και εκτός της εποχής αιχμής, βοηθώντας την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου, αλλά προτιμούν να καταλύουν σε ιδιόκτητες κατοικίες, γεγονός που δημιουργεί ευκαιρία για την πώληση παραθεριστικών κατοικιών στη χώρα.

  • Μέσα από έναν ολοκληρωμένο σχεδιασμό, σύμφωνα με στοιχεία της αγοράς, θα μπορούσαν να πωληθούν στη χώρα περί τις 200.000 κατοικίες σε ξένους αγοραστές, είτε ως μεμονωμένα ακίνητα, είτε ως ιδιοκτησίες ενταγμένες σε συγκροτήματα κατοικιών, προσαρμοσμένες στις ιδιαίτερες απαιτήσεις του κοινού της τρίτης ηλικίας.

Σημαντική ώθηση στις μεταβιβάσεις ακινήτων δίνουν οι πρόσφατες αναπροσαρμογές των αντικειμενικών αξιών, κυρίως στις περιοχές όπου καταγράφονται μεγάλες αυξήσεις. «Εκτιμάται ότι πολλοί φορολογούμενοι θα σπεύσουν μέχρι το τέλος του έτους να συντάξουν συμβόλαια αγοράς ακινήτων, ώστε να αποφύγουν πρόσθετες επιβαρύνσεις από τον φόρο 3% επί της αντικειμενικής αξίας.

Πολλοί ιδιοκτήτες αναμένεται να επωφεληθούν και να προχωρήσουν σε αγοραπωλησίες ακινήτων, κυρίως σε περιοχές όπου καταγράφηκαν αυξήσεις όπως: 95% στο κέντρο της Αθήνας, έως και 76% στο Χαλάνδρι, 75% στη Δάφνη, 62% στην Ανάβυσσο, 60% στον Άγιο Δημήτριο, 57% στο Ελληνικό, 53% στη Γλυφάδα και 41% στου Ζωγράφου», είπαν τα στε΄λέχη της Τράπεζας Πειραιώς.

Σύμφωνα με πληροφορίες της αγοράς, ο μέσος όρος του εμβαδού κατοικίας που αναζητείται για αγορά είναι τα 95 τ.μ. και ο μέσος όρος της ανώτατης τιμής που θέτουν οι υποψήφιοι αγοραστές χρήστες στην αναζήτησή τους για αγορά ακινήτου παρουσιάζει αύξηση για το 2021 και κυμαίνεται στα 160.000 ευρώ έναντι του αντίστοιχου μέσου όρου για το 2020 που κυμάνθηκε στα 147.000 ευρώ.

Συμφέρει το δάνειο αντί για ενοίκιο κάθε μήνα

Τα στελέχη της Τράπεζας Πειραιώς είπαν ότι η πληρωμή ενοικίου κάθε μήνα αν και προσφέρει στέγαση, δεν επιστρέφει τίποτα από πλευράς επένδυσης. Στην περίπτωση της αγοράς κατοικίας, είτε με ίδιους πόρους, είτε με λήψη στεγαστικού δανείου, το ακίνητο αποτελεί ιδιοκτησία που παρέχει τεκμαρτό εισόδημα αν ιδιοκατοικείται.

Επίσης, υπάρχει η πιθανότητα κέρδους σε περίπτωση μελλοντικής μεταπώλησης καθώς παρόλο που οι τιμές των ακινήτων αυξήθηκαν σημαντικά τα τελευταία χρόνια, προέρχονται από μεγάλη πτώση στα πρώτα χρόνια της κρίσης.

Σε συνδυασμό με τα χαμηλότερα επιτόκια για στεγαστικά και τα ακριβότερα ενοίκια (εξαιτίας για παράδειγμα των βραχυχρόνιων μισθώσεων), η αγορά σπιτιού μπορεί να συμφέρει σημαντικά έναντι του ενοικίου.

Η αγορά ακινήτου με τραπεζικό δανεισμό προϋποθέτει ίδια συμμετοχή σε ποσοστό τουλάχιστον 20% επί της αγοραίας αξίας. Στην περίπτωση αύξησης της ιδίας συμμετοχής, το επιτόκιο εκτοκισμού διαμορφώνεται χαμηλότερα.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr