Η Τράπεζα της Αγγλίας (BoE) ανακοίνωσε αύξηση των επιτοκίων της κατά 50 μονάδες βάσης μετά τα στοιχεία για την πορεία του πληθωρισμού.

Ο πληθωρισμός έφερε αύξηση

Ειδικότερα, η Επιτροπή Νομισματικής Πολιτικής της BoE με ψήφους 7-2 αποφάσισε να οδηγήσει το επιτόκιο στο 5% από 4,5%, το υψηλότερο επίπεδο από το 2008. Αυτή ήταν η μεγαλύτερη αύξηση από τον περασμένο Φεβρουάριο, ενώ δύο μέλη υποστήριξαν ότι το τραπεζικό επιτόκιο πρέπει να παραμείνει στο 4,5%.

Οι αναλυτές περίμεναν αύξηση κατά 25 μονάδες, ωστόσο τα στοιχεία που έδειξαν ότι ο ετήσιος πληθωρισμός παρέμεινε αμετάβλητος τον Μάιο στο 8,7% οδήγησαν αρκετούς να αναθεωρήσουν ανοδικά την εκτίμηση τους στις 50 μονάδες. Στα στοιχεία αυτά αναφέρθηκε και η ίδια η τράπεζα για να δικαιολογήσει την απόφαση της. “Υπήρξαν σημαντικές ανοδικές εξελίξεις στα τελευταία στοιχεία, κάτι που δείχνει μεγαλύτερη επιμονή στις πληθωριστικές πιέσεις“, αναφέρεται σε ανακοίνωση της ΒοΕ.

Χρειάζεται περισσότερος χρόνος

Αναμένεται να χρειαστεί περισσότερος χρόνος για να μετριαστούν οι δευτερογενείς επιπτώσεις στις εγχώριες τιμές και οι εξελίξεις στους μισθούς που ακολούθησαν τα εξωγενή σοκ στις τιμές“, προσθέτει. Στην ανακοίνωση η τράπεζα σημειώνει ότι ο ετήσιος πληθωρισμός μειώθηκε από 10,1% τον Μάρτιο σε 8,7% τον Απρίλιο και παρέμεινε αμετάβλητος τον Μάιο. Αυτό είναι 0,3 ποσοστιαίες μονάδες υψηλότερο από το αναμενόμενο στην Έκθεση του Μαΐου.

Ο πληθωρισμός του κλάδου των υπηρεσιών αυξήθηκε στο 7,4% τον Μάιο, 0,5 ποσοστιαίες μονάδες υψηλότερος απ’ ό,τι αναμενόταν στην έκθεση του Μαΐου, ενώ ο πληθωρισμός των τιμών των βασικών αγαθών ήταν επίσης πολύ ισχυρότερος απ’ ό,τι είχε προβλεφθεί. Η τράπεζα αναφέρει πάντως ότι ο πληθωρισμός αναμένεται να μειωθεί σημαντικά περαιτέρω κατά τη διάρκεια του έτους, αντανακλώντας κυρίως τις εξελίξεις στις τιμές της ενέργειας.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr