ΤτΕ-servicers

Σε ελέγχους και επαναδειοδοτήσεις των servicers και διαχειριστών κόκκινων δανείων προχωρά η Τράπεζα της Ελλάδος, η οποία καλείται να επαναπροσδιορίσει το πλαίσιο λειτουργίας τους, με βάση τον νέο νόμο που ψήφισε η Βουλή.

Το νέο θεσμικό και κανονιστικό πλαίσιο όμως δεν είναι οι μόνες προκλήσεις που καλούνται να αντιμετωπίσουν άμεσα οι servicers, καθώς πλέον η προοπτική δραστικού περιορισμού του αντικειμένου είναι ξεκάθαρη. Δεδομένου ότι ο μεγάλος όγκος των τιτλοποιήσεων από τις τράπεζες έχει ολοκληρωθεί και κατά συνέπεια το παραγωγικό αντικείμενο θα βαίνει μειούμενο, για τους μικρούς παίχτες η προσαρμογή στο νέο πλαίσιο είναι πιθανό να κριθεί ασύμφορη, ενώ και οι μεγάλοι θα αναγκαστούν να περιορίσουν το προσωπικό.

Έλεγχοι και αδειοδότηση

Η Τράπεζα της Ελλάδος έχει ξεκινήσει μπαράζ ελέγχων στις εταιρίες servicing, που σήμερα ανέρχονται σε 23, εντοπίζοντας, σύμφωνα με πηγές που έχουν γνώση του ζητήματος, αρκετά και σημαντικά ζητήματα, ακόμα και στις μεγαλύτερες. Παράλληλα, πολλές εξ αυτών και ιδιαίτερα οι μεγάλοι παίχτες έχουν βρεθεί στο στόχαστρο και του υπουργείου Ανάπτυξης το οποίο επέβαλε βαριά πρόστιμα. Σημειώνεται, δε, ότι από τις 23 αδειοδοτημένες εταιρείες, οι 6 δεν διαθέτουν υπό διαχείριση χαρτοφυλάκιο απαιτήσεων.

Υπενθυμίζεται ότι ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας, είχε προειδοποιήσει με δημόσιες δηλώσεις του και μέσω των εκθέσεων της ΤτΕ τις εταιρίας εξυπηρέτησης απαιτήσεων ώστε να αναθεωρήσουν τον τρόπο λειτουργίας τους και να ενισχύσουν την αποτελεσματικότητά τους. Η ΤτΕ θα επανεξετάσει την αδειοδότηση με βάση τις αλλαγές που θεσπίσθηκαν με αιχμή την προσαρμογή των servicers στα νέα δεδομένα (οικονομικά, ενημέρωσης, IT) και εν συνεχεία, εφόσον πληρούν τα κριτήρια, τότε θα δοθεί εκ νέου η άδεια λειτουργίας τους.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr