Σε κατάσταση  «κόκκινου συναγερμού» βρίσκεται το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα, μετά την κατάρρευση δύο τραπεζών στις ΗΠΑ, της Silicone Valley Bank και της φιλικής προς τα κρυπτονομίσματα Signature Bank, αλλά και τις κινήσεις της αμερικανικής κυβέρνησης και των ρυθμιστικών αρχών της χώρας.

Το πρωί της Δευτέρας και πριν ανοίξουν οι αγορές, η βρετανική κυβέρνηση ανακοίνωσε το ότι η HSBC συμφώνησε να εξαγοράσει την SVB UK, το βρετανικό «υποκατάστημα» της Silicon Valley Bank. Όλες οι καταθέσεις θα προστατευθούν χωρίς επιβάρυνση των φορολογουμένων. Το Λονδίνο ήθελε να αποτρέψει ισχυρούς κραδασμούς στον τεχνολογικό τομέα – του οποίου η συγκεκριμένη τράπεζα ήταν πιστωτής – και μέσα στο Σαββατοκύριακο ήταν σε διαβουλεύσεις με τις αρμόδιες ρυθμιστικές αρχές, αλλά και υποψήφιους μνηστήρες.

Οι καταθέσεις θα προστατευτούν

«Σήμερα το πρωί, η κυβέρνηση και η Τράπεζα της Αγγλίας διευκόλυναν μια ιδιωτική πώληση της Silicon Valley Bank UK στην HSBC. Οι καταθέσεις θα προστατευτούν, χωρίς υποστήριξη από τους φορολογούμενους. Είπα χθες ότι θα φροντίσουμε τον τεχνολογικό μας τομέα και εργαστήκαμε επειγόντως για να ανταποκριθούμε σε αυτή την υπόσχεση», έγραψε στο Twitter ο Βρετανός υπουργός Οικονομικών Τζέρεμι Χαντ. Η SVB UK ήταν ένα από τους μεγαλύτερους χρηματοδότες των τεχνολογικών startups στη Βρετανία.

Υπήρχαν έντονοι φόβοι πως εάν οι καταθέσεις αυτών των startups δεσμευτούν, όχι μόνο δεν θα μπορούν να πληρώσουν τους μισθούς των υπαλλήλων τους, αλλά κάποιες θα οδηγηθούν και σε κατάρρευση. Ο Χαντ είχε δηλώσει την Κυριακή ότι η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου και η Τράπεζα της Αγγλίας εργάζονταν για να «αποφύγουν ή να ελαχιστοποιήσουν» πιθανές ζημιές που προκύπτουν από τη βρετανική μονάδα της SVB.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr