Την ώρα που η κυβέρνηση των ΗΠΑ προσπαθεί να ηρεμήσει τους καταθέτες και να φέρει… νηνεμία στο χρηματοπιστωτικό σύστημα της χώρας, άλλη μια τράπεζα εμφανίζεται να έχει σοβαρές δυσκολίες να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της.

Ο λόγος για την First Republic Bank, οι μετοχές της οποίας υποχώρησαν περισσότερο από 60%. Η «βουτιά» της μετοχής ήρθε παρότι η τράπεζα ανέφερε σε ανακοίνωσή της ότι είχε περισσότερα από 70 δισ. δολάρια σε αχρησιμοποίητη ρευστότητα για τη χρηματοδότηση των εργασιών της μέσω συμφωνιών, μεταξύ άλλων, με την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) και την JPMorgan Chase & Co. Παράλληλα, υπό πίεση βρίσκονται οι μετοχές και άλλων περιφερειακών τραπεζών, με την PacWest Bancorp να υποχωρεί πάνω από 40%, η Western Alliance Bancorp κατά 30%, η Charles Schwab Corp. κατά περίπου 20% και η Zions Bancorp κατά 15%.

Αρνητικό outlook

Η εικόνα αυτή προκάλεσε την παρέμβαση του οίκου αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας Moody’s, o οποίος και προχώρησε σε υποβάθμιση του outlook του αμερικανικού τραπεζικού συστήματος, επικαλούμενος την «ταχεία επιδείνωση του λειτουργικού περιβάλλοντος». Ο οίκος υποβαθμίζει σε «αρνητικό» το outlook ολόκληρου του αμερικανικού τραπεζικού συστήματος το οποίο δέχτηκε πλήγμα μετά την κατάρρευση της SVB, της Signature Bank και της Silvergate Bank. «Έχουμε αλλάξει σε αρνητική από σταθερή την προοπτική για το τραπεζικό σύστημα των ΗΠΑ για να αντικατοπτρίζει την ταχεία επιδείνωση του λειτουργικού περιβάλλοντος», αναφέρει σε έκθεσή του ο οίκος.

Η Moody’s σημείωσε τις έκτακτες ενέργειες που έγιναν για την ενίσχυση του κλάδου. Ωστόσο, όπως είπε, άλλες τράπεζες με μη καταγεγραμμένες ζημίες ή ανασφάλιστους καταθέτες θα μπορούσαν να βρίσκονται σε κίνδυνο, ενώ νωρίτερα άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να προχωρήσει στην υποβάθμιση του credit rating της First Republic Bank και πέντε άλλων αμερικανικών τραπεζών (Western Alliance Bancorp., Intrust Financial Corp., UMB Financial Corp., Zions Bancorp και Comerica Inc.), επισημαίνοντας ότι ενδεχόμενη υποβάθμισή τους οφείλεται σε πιθανή έλλειψη εγγύησης των καταθέσεων στις τράπεζες αυτές αλλά και πιθανές μη πραγματοποιηθείσες απώλειες στα χαρτοφυλάκιά τους.

Τι θα κάνει η ΕΚΤ

Η κατάσταση αυτή δημιουργεί ένα… περίεργο περιβάλλον, καθώς η ΕΚΤ ετοιμάζεται για τη συνεδρίαση του Δ.Σ. της στην οποία αναμένεται να προχωρήσει σε νέα αύξηση των επιτοκίων, στο πλαίσιο της πολιτικής της για τον έλεγχο του πληθωρισμού. Αναλυτές εκτιμούν ότι μια νέα αύξηση στο κόστος του χρήματος μπορεί να προκαλέσει νέα προβλήματα στην ευρωπαϊκή οικονομία, δεδομένου του φόβου εκ νέου αυξητικής πορείας των μη εξυπηρετούμενων δανείων και της επιβράδυνσης της ανάπτυξης, επισημαίνοντας ότι η SVB κατέρρευσε εξαιτίας των υψηλών επιτοκίων της Fed.

Σήμερα, το βασικό επιτόκιο βρίσκεται στο 3%, το επιτόκιο καταθέσεων στο 2,5% και το επιτόκιο οριακές χρηματοδότησης στο 3,25%. Εφόσον, πράγματι υπάρξει νέα παρέμβαση, τότε το βασικό επιτόκιο θα φθάσει στο 3,5% και το επιτόκιο καταθέσεων στο 3%. Ωστόσο, οι Ευρωπαίοι επιχειρούν να στείλουν καθησυχαστικά μηνύματα για τον τραπεζικό τομέα της γηραιάς ηπέιρου. Έτσι, ο Γάλλος ΥΠΟΙΚ, Μπρούνο Λε Μέρ, εκτίμησε ότι η κατάσταση στις ΗΠΑ είναι «μοναδική», λόγω του στενού δεσμού των αμερικανικών τραπεζών με τον τεχνολογικό τομέα, ενώ ο πρόεδρος του Eurogroup, Πασκάλ Ντόναχιου, διαβεβαίωσε ότι η έκθεση των ευρωπαϊκών τραπεζών είναι μικρή.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr