Το ρόλο του… πυροσβέστη έχει αναλάβει εδώ και μερικά 24ωρα ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, προσπαθώντας να περιορίσει τη «φωτιά» που άναψε στο χρηματοπιστωτικό σύστημα της χώρας με την κατάρρευση δύο τραπεζών.

Έτσι, με διάγγελμά του προς τον αμερικανικό λαό, ο Μπάιντεν για άλλη μια φορά διαβεβαίωσε τους καταθέτες ότι τα χρήματά τους είναι ασφαλή, ενώ ουσιαστικά επανέλαβε ότι οι μέτοχοι των δύο τραπεζών χάνουν τα πάντα, καθώς η κυβέρνηση δεν πρόκειται να κάνει bail-out, όπως έγινε το 2008, αλλά bail-in.

«Το τραπεζικό σύστημα είναι ασφαλές»

Συγκεκριμένα, ο πρόεδρος των ΗΠΑ, απευθυνόμενος στους πολίτες από τον Λευκό Οίκο και μπροστά στον κίνδυνο ενός bank run, τόνισε ότι «το τραπεζικό σύστημα είναι ασφαλές» και ότι θα αντέξει, τονίζοντας ότι «χάρη στη γρήγορη δράση της κυβέρνησής μου τις τελευταίες ημέρες, οι Αμερικανοί μπορούν να μας εμπιστευούν ότι το τραπεζικό σύστημα είναι ασφαλές».

Παράλληλα, υπογράμμισε ότι «οι καταθέσεις σας θα είναι εκεί όταν τις χρειάζεστε. Οι μικρές επιχειρήσεις σε όλη τη χώρα που καταθέτουν λογαριασμούς σε αυτές τις τράπεζες μπορούν να γνωρίζουν πως θα είναι σε θέση να πληρώνουν τους εργαζομένους τους», πρόσθεσε, υπογραμμίζοντας ότι οι πελάτες θα «έχουν πρόσβαση στα χρήματά τους από σήμερα. Αυτό περιλαμβάνει τις μικρές επιχειρήσεις σε όλη τη χώρα που έχουν τράπεζες εκεί και πρέπει να κάνουν μισθοδοσία, να πληρώσουν τους λογαριασμούς τους και να παραμείνουν ανοιχτές για τις επιχειρήσεις τους».

«Έτσι λειτουργεί ο καπιταλισμός»

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ ξεκαθάρισε ότι δεν θα υποστούν ζημίες οι φορολογούμενοι, επισημαίνοντας ότι «τα χρήματα θα προέρχονται από τα τέλη που καταβάλλουν οι τράπεζες στο ταμείο ασφάλισης καταθέσεων». Ωστόσο, σημείωσε με νόημα ότι οι διοικήσεις των τραπεζών που κατέρρευσαν θα φύγουν, λέγοντας ότι «αν η τράπεζα αναληφθεί από το FDIC, οι άνθρωποι που διοικούν την τράπεζα δεν θα πρέπει να εργάζονται πλέον εκεί».

Επίσης, επιβεβαίωσε το bail-in, λέγοντας ότι οι επενδυτές στις τράπεζες δεν θα προστατεύονται και τονίζοντας ότι «πήραν εν γνώσει τους ένα ρίσκο και όταν το ρίσκο δεν απέδωσε, οι επενδυτές χάνουν τα χρήματά τους. Έτσι λειτουργεί ο καπιταλισμός». Παράλληλα, έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην απόδοση ευθυνών για την αναταραχή, υπογραμμίζοντας ότι «στην κυβέρνησή μου, κανείς δεν είναι υπεράνω του νόμου».

Καρφιά κατά Τραμπ

Τέλος, υπογραμμίζοντας τον συστημικό χαρακτήρα -και κίνδυνο- τέτοιων κρίσεων, ο Μπάιντεν αναφέρθηκε στον διαβόητο νόμο Dodd-Frank που ψηφίστηκε επί προεδρίας Μπαράκ Ομπάμα, εξηγώντας ότι υπάρχουν κανόνες για να αποφευχθεί μια επανάληψη του 2008, αλλά και επισημαίνοντας ότι η κυβέρνηση Τραμπ ανακάλεσε ορισμένές από τις προβλέψεις του. Στο πλαίσιο αυτό τόνισε ότι «θα ζητήσω από το Κογκρέσο και τις τραπεζικές ρυθμιστικές Αρχές να ενισχύσουν τους κανόνες για τις τράπεζες, ώστε να είναι λιγότερο πιθανό να ξανασυμβεί αυτού του είδους η τραπεζική χρεοκοπία. Και για να προστατεύσουμε τις αμερικανικές θέσεις εργασίας και τις μικρές επιχειρήσεις»

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr