Το νέο αφήγημα της Τουρκίας, ότι η Ελλάδα… την απειλεί, φαίνεται ότι υιοθέτησε πλήρως ο Τούρκος πρόεδρος, μετά τις απειλές ότι «θα έρθουμε μια νύχτα».

Γκρίνια για τους S-300

Το αφήγημα αυτό, ο Ερντογάν το ανέπτυξε σε Τούρκους δημοσιογράφους, χαρακτηρίζοντας ως «ανεξήγητη» τη στάση της Ελλάδας απέναντι στη χώρα του και διαστρεβλώνοντας εκ νέου την πραγματικότητα, καθώς υποστήριξε ότι «από τη μια υπάρχουν παραβιάσεις στο Αιγαίο, υπάρχουν παρενοχλήσεις κατά των αεροσκαφών μας, ορισμένα εκ των οποίων εκτελούν αποστολές του ΝΑΤΟ, υπάρχουν παρεμβατικές ενέργειες έως και κλείδωμα ραντάρ με πυραύλους S-300». Μάλιστα, ο Τούρκος πρόεδρος εμφανίστηκε ως… παραπονούμενος, λέγοντας ότι «έχετε ακούσει ποτέ τίποτα για τους S-300 της Ελλάδας από αυτούς που μίλησαν για τoυς δικούς μας S-400; Οι S-300 είναι επίσης της Ρωσίας και οι S-400 είναι της Ρωσίας. Αλλά δεν λένε τίποτα γι αυτό».

Στο πλάνο τα νησιά του Αιγαίου

Φυσικά, από τα παράπονα του Ερντογάν δεν θα μπορούσε να λείπει και ο ισχυρισμός της Άγκυρας περί στρατιωτικοποίησης των νησιών του Αιγάιου: «Συνεχίζουν να στρατιωτικοποιούν τα νησιά ακριβώς κάτω από τη μύτη μας ενάντια στο αποστρατιωτικοποιημένο καθεστώς που προκύπτει από συνθήκες ενώ παράλληλα υπάρχει, βέβαια, και η ίδρυση βάσεων» είπε ο Τούρκος πρόεδρος, και κατηγόρησε τις ΗΠΑ ότι «οδηγούν σε αυτό». Μάλιστα, σημείωσε ότι «εάν έχουμε την ευκαιρία να συναντηθούμε με τον κ. Πρόεδρο όταν πάμε στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών, θα αναφερθούν τα βήματα που έκαναν οι Ηνωμένες Πολιτείες σε αυτό το σημείο και θα μιλήσουμε για αυτά τα θέματα».

«Μαξιμαλιστικές θέσεις»

Στο πλαίσιο αυτό, ο Ερντογάν κατηγόρησε την Αθήνα για «μαξιμαλιστικές θέσεις που προσπαθούν να μας επιβάλλουν στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο στο πλαίσιο των ναυτικών δικαιοδοσιών». «Δεν υπάρχει τίποτα που μπορει να γίνει αποδεκτό. Αντί να μιλούν απευθείας με την Τουρκία, εργάζονται σχεδόν σαν μηχανισμός απειλής, διαμαρτυρόμενοι συνεχώς για εμάς στα Ηνωμένα Έθνη, στις ΗΠΑ, στην ΕΕ, ακόμη και στο ΝΑΤΟ, του οποίου είμαστε ένα από τα ισχυρότερα μέλη. Φυσικά, αυτό δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό», είπε.

Και, φυσικά, κλείνοντας τις δηλώσεις του, δεν παρέλειψε να αφήσει και μια υπόνοια απειλής κατά της Ελλάδας -όπως, άλλωστε, συνηθίζει το τελευταίο διάστημα, ενίοτε, δε, και πιο ξεκάθαρα, καθώς έχει κλιμακώσει έντονα την προκλητική ρητορική του-, καθώς είπε ότι «όποια γλώσσα και αν καταλαβαίνουν, ανοίγουμε παρένθεση και μιλάμε σε αυτή τη γλώσσα. Αντιλαμβάνομαι ότι το καταλαβαίνουν και αυτοί».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr