Τραβάει το σχοινί η Ρωσία με Κριμαία, Ντονμπάς αλλά ... και Φινλανδία

Νέα μηνύματα προς το Κίεβο και τη Δύση έστειλε η Μόσχα, καθώς διανύουμε τον τρίτο μήνα της εισβολής (που η μόσχα ονομάζει «ειδική επιχείρηση») της Ρωσίας στην Ουκρανία.

«Καθιερωμένες εδαφικές πραγματικότητες»

Έτσι, η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα, σε συνέντευξή της στην ισπανική εφημερίδα ABC κι απαντώντας στην ερώτηση αν οι «εδαφικές απαιτήσεις για την Ουκρανία» δυσχεραίνουν την επίτευξη συμφωνίας, δήλωσε ότι η επανένωση της Κριμαίας με τη Ρωσία και η ανεξαρτησία των Λαϊκών Δημοκρατιών του Ντονέτσκ και του Λουχάνσκ είναι εδραιωμένες εδαφικές πραγματικότητες που το Κίεβο και οι αρχές άλλων χωρών πρέπει να αναγνωρίσουν.

«Πρόκειται για ήδη καθιερωμένες εδαφικές πραγματικότητες που το Κίεβο και οι άλλες χώρες πρέπει να αναγνωρίσουν. Προέκυψαν εξαιτίας της πολιτικής των ίδιων των αρχών του Κιέβου, οι οποίες ήρθαν στην εξουσία μέσω ενός νεοναζιστικού πραξικοπήματος το 2014. Η Κριμαία επέστρεψε στη Ρωσία, οι Λαϊκές Δημοκρατίες Ντονέτσκ και Λουχάνσκ έγιναν ανεξάρτητες οντότητες. Πρέπει να σεβαστούμε τη νόμιμη και τεκμηριωμένη επιλογή των λαών και το δικαίωμα των εθνών στην αυτοδιάθεση, όπως κατοχυρώνεται στον Χάρτη του ΟΗΕ», δήλωσε η Ζαχάροβα.

Παράλληλά, η Ζαχάροβα μίλησε και για την πιθανότητα ένταξης της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, επισημαίνοντας πως αν το πράξουν, θα μετατραπούν σε πεδίο αντιπαράθεσης μεταξύ της Συμμαχίας και της Ρωσίας. «Εάν η Φινλανδία και η Σουηδία ενταχθούν στη Συμμαχία, θα μετατραπούν σε πεδίο αντιπαράθεσης μεταξύ του βορειοατλαντικού μπλοκ και της Ρωσίας, με όλες τις επακόλουθες συνέπειες και για τις διαχρονικά δοκιμασμένες σχέσεις καλής γειτονίας μας. Αυτό επιδιώκουν οι λαοί της Σουηδίας και της Φινλανδίας;» ανέφερε η εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠΕΞ.

«Μήνυμα» στη Φινλανδία

Ταυτόχρονα, πάντως, φαίνεται ότι η Μόσχα αποφάσισε να στείλει ένα «ειδικό μήνυμα» στο Ελσίνκι, καθώς ελικόπτερο του ρωσικού στρατού παραβίασε το πρωί της Τετάρτης τον εναέριο χώρο στην Φινλανδία, ανακοίνωσε το φινλανδικό υπουργείο Άμυνας. «Πρόκειται για ένα ελικόπτερο Mi-17 και το βάθος της φερόμενης παραβίασης ήταν τέσσερα έως πέντε χιλιόμετρα» κατά τη διάρκεια αυτού του περιστατικού που καταγράφηκε στις 10:40 ώρα Ελλάδας ανέφερε η σχετική ανακοίνωση.

Πρόκειται για τη δεύτερη φορά μέσα σε ένα μήνα και τη δεύτερη φορά από την αρχή του έτους που το Ελσίνκι καταγγέλλει παραβίαση του εναέριου χώρου της Φινλανδίας από ρωσικό αεροσκάφος, σύμφωνα με το υπουργείο. Στις 8 Απριλίου, ένα πολιτικό μεταγωγικό αεροσκάφος που όμως ανήκει στον ρωσικό στρατό εισήλθε επίσης για μικρό χρονικό διάστημα στον εναέριο χώρο της Φινλανδίας, ενώ το Ελσίνκι θεωρεί τις κινήσεις αυτές ως εκφοβισμό από τη Μόσχα, μπροστά στην προοπτική ένταξης της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.

Η πρωθυπουργός της Φινλανδίας Σάνα Μάριν δήλωσε από την Δανία, όπου πραγματοποίησε επίσκεψη, ότι θα ήταν σημαντικό για την ασφάλεια της χώρας της να είναι σύντομη η μεταβατική περίοδος μέχρι την ένταξη στο ΝΑΤΟ. «Το βασικό ζήτημα είναι να διατηρηθεί η διαδικασία έγκρισης όσο το δυνατόν συντομότερη… Αυτή θα ήταν η καλύτερη εγγύηση ασφάλειας», είπε η Μάριν, ενώ ο πρόεδρος Σάουλι Νιινίστο πρόκειται να δημοσιοποιήσει την προσωπική του θέση στις 12 Μαΐου σχετικά με την υποψηφιότητα της χώρας για το ΝΑΤΟ.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr