Και -ουσιαστικά- εκτός ρωσικών συνόρων μεταφέρεται η ένταση που αναπτύσσει η Μόσχα με τις γύρω χώρες, μετά την εισβολή στην Ουκρανία.

Έτσι, το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε ότι τρία μαχητικά αεροσκάφη MiG-31E εξοπλισμένα με υπερηχητικους πυραύλους Kinzhal μετακινήθηκαν και σταθμεύουν πλέον στη ρωσική περιφέρεια του Καλίνινγκραντ, όπως μετέδωσε το πρακτορείο Interfax. Σύμφωνα με το κρατικό ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA, αυτά τα MiG-31E θα βρίσκονται σε «διαρκή ετοιμότητα», ήτοι θα είναι έτοιμα για πτήση 24 ώρες το 24ωρο.

Ο στρατηγικός θύλακας του Καλίνινγκραντ

Το Καλίνινγκραντ, ένας ρωσικός θύλακας στην ακτή της Βαλτικής ο οποίος βρίσκεται ανάμεσα στην Πολωνία και τη Λιθουανία, χώρες μέλη του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, έγινε σημείο ανάφλεξης αφού η Λιθουανία περιόρισε τη διαμετακόμιση προς αυτόν προϊόντων μέσω του εδάφους της, με τη Ρωσία να υπόσχεται αντίποινα. Το Καλίνινγκραντ αποτελεί στρατηγικής σημασίας σημείο για τη Μόσχα, η οποία και το έχει εξοπλίσει ακόμα και με πυραύλους.

Πρέπει να σημειωθεί ότι το φινλανδικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε ότι δύο ρωσικά μαχητικά MiG-31 φέρονται να παραβίασαν τον εναέριο χώρο της Φινλανδίας κοντά στην παραλιακή πόλη Πόρβο στον Κόλπο της Φινλανδίας, σε απόσταση 150 χιλιομέτρων από τη Ρωσία. Εκπρόσωπος του υπουργείου δήλωσε ότι «το βάθος της φερόμενης παραβίασης του φινλανδικού εναέριου χώρου ήταν ένα χιλιόμετρο», χωρίς να αναφέρει αν τα αεροσκάφη συνοδεύτηκαν μέχρι την έξοδό τους από τον εναέριο χώρο. Πάντως, η φινλανδική πολεμική αεροπορία ταυτοποίησε τα αεροσκάφη και η συνοριοφρουρά ξεκίνησε έρευνα για την παραβίαση.

Και πάλι στο προσκήνιο τα πυρηνικά

Εν τω μεταξύ, η Μόσχα επαναφέρει -διά της… αρνήσεως- στο προσκήνιο τα πυρηνικά της όπλα, καθώς το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι η Μόσχα θα κάνει χρήση του πυρηνικού της οπλοστασίου μόνο σε «συνθήκες έκτακτης ανάγκης» και ότι δεν έχει συμφέρον να έρθει σε απευθείας αντιπαράθεση με το ΝΑΤΟ και τις ΗΠΑ. Συγκεκριμένα, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Ιβάν Νετσάεφ δήλωσε ότι τα πυρηνικά όπλα θα χρησιμοποιηθούν ως μέτρο «απάντησης».

Επίσης ο υπουργός Άμυνας της Ρωσίας, Σεργκέι Σόιγκου, δήλωσε ότι η Μόσχα «δεν χρειάζεται» να κάνει χρήση πυρηνικών όπλων κατά τη διάρκεια της στρατιωτικής της εκστρατείας στην Ουκρανία, χαρακτηρίζοντας «απόλυτα ψεύδη» εικασίες ή σενάρια προερχόμενα από δυτικά ΜΜΕ ότι το Κρεμλίνο ίσως αναπτύξει και χρησιμοποιήσει πυρηνικά ή χημικά όπλα στο πλαίσιο της «ειδικής επιχείρησης» στην Ουκρανία, ιδίως αν τα πράγματα «χαλάσουν» για τις ρωσικές δυνάμεις.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr