Σε προκλητικό μονόλογο μόνο σε τουρκικά ΜΜΕ κατέληξε η συνέντευξη του Τούρκου υφυπουργού Εξωτερικών, Γιαβούζ Σελίμ Κιράν, αρμόδιου για θέματα τουρκικών και μουσουλμανικών μειονοτήτων,ο οποίος πραγματοποίησε επίσκεψη στη Θράκη.

Ο Κιράν, από το προξενείο της Τουρκίας στην Κομοτηνή και αφού απέκλεισε τα ελληνικά ΜΜΕ, μίλησε για την επίσκεψή του μόνο για δέκα λεπτά και μόνο σε ανταποκριτές του τουρκικού εθνικού δικτύου TRT, του κρατικού πρακτορείου Anadolu και των μειονοτικών ΜΜΕ της Θράκης και, όπως ήταν σχεδόν αναμενώμενο, επανέλαβε τις γνωστές ανιστόρητες θέσεις της Τουρκίας για τη μουσουλμανική μειονότητα στη Θράκη.

Προκλήσεις επί προκλήσεων

Αρχικά ο Κιράν μετέφερε τους χαιρετισμούς του Ερντογάν και του Τσαβούσογλου στους -όπως είπε- «Τούρκους της Δυτικής Θράκης» και στη συνέχεια, σε προκλητικό ύφος, δήλωσε πως ότι η Τουρκία δεν θα ανεχθεί την παραβίαση των δικαιωμάτων της μειονότητας: «Το πρόβλημα των ομογενών μας είναι πρόβλημά μας» είπε και πρόσθεσε ότι η Άγκυρα θεωρεί τη μειονότητα γέφυρα μεταξύ των δύο χωρών, υπογραμμίζοντας ότι δεν θα παραμείνει σιωπηλή απέναντι «στην παραβίαση και τη διάβρωση των δικαιωμάτων της “Τουρκικής μειονότητας της Δυτικής Θράκης”».

Παράλληλα, κατηγόρησε την Ελλάδα για «άρνηση της εθνικής ταυτότητας και περιορισμό των ελευθεριών» της μειονότητας «με διάφορα προσχήματα που επηρεάζουν αρνητικά τις διμερείς σχέσεις» τονίζοντας πως βρέθηκε στην Κομοτηνή «για να ακούσει τα προβλήματα των “Τούρκων της Δυτικής Θράκης” και τις απόψεις των εκπροσώπων της μειονότητας», κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στη μείωση των μειονοτικών σχολείων, που κλείνουν λόγω έλλειψης μαθητών, και στην εκλογή σχολικών επιτροπών που όμως έχουν μπει στον πάγο λόγω της πανδημίας.

Συναντήσεις με τοπικούς παράγοντες

Μάλιστα, ο Κιράν δεν δίστασε να ισχυριστεί ότι «η Τουρκία έχει ικανοποιήσει πολλές απαιτήσεις της ελληνικής μειονότητας της Κωνσταντινούπολης» καλώντας τη χώρα μας να πράξει το ίδιο. Νωρίτερα ο Τούρκος αξιωματούχος είχε κατ’ ιδίαν συναντήσεις με τους ψευδομουφτήδες Κομοτηνής Ιμπραήμ Σερήφ και Ξάνθης Αχμέτ Μετε και τουρκόφρονες παράγοντες της μειονότητας, παρουσία του Τούρκου προξένου Μουράτ Ομέρογλου.

Τα θέματα που του τέθηκαν, σύμφωνα με πληροφορίες, ήταν και αυτό της καθυστέρησης πληρωμών μειονοτικών τουρκοφρόνων που βιοπορίζονται από μυστικά κονδύλια του τουρκικού υπ. Εξωτερικών, για να δηλώνουν «καταπιεσμένοι» από τις ελληνικές Αρχές. Το απόγευμα ο Κιράν συμμετείχε σε γεύμα ιφτάρ που παρατέθηκε προς τιμήν του και στο οποίο έδωσαν το παρών ο Βουλευτής Ροδόπης Ιλχάν Αχμέτ, οι Βουλευτές Ξάνθης Χουσεΐν Ζεϊμπέκ και Μπουρχάν Μπαράν, ο Δήμαρχος Ιάσμου Οντέρ Μουμίν, ο Δήμαρχος Αρριανών Αμέτ Ριτβάν, η πρόεδρος του ΚΙΕΦ Τσιγδέμ Ασάφογλου καθώς και οι ψευδομουφτήδες Κομοτηνής και Ξάνθης, Ιμπράημ Σερήφ και Αχμέτ Μετέ αντίστοιχα.

Ζήτησε τζαμί στη Θεσσαλονίκη

Κατά την άφιξη του στη Θεσσαλονίκη, το μεσημέρι της Τετάρτης ο Κιράν επισκέφθηκε το σπίτι όπου γεννήθηκε ο Κεμάλ Ατατούρκ καθώς και το Γενί Τζαμί, ενώ ξεναγήθηκε αξιοθέατα της Άνω Πόλης και είχε επαφές με μειονοτικούς που ζουν στην Θεσσαλονίκη. Σε ανάρτησή του στο Τwitter ο Κιράν εμφανίστηκε προκλητικός καθώς έκανε λόγο για πιέσεις που ασκούνται εκ μέρους της Ελλάδας στη μειονότητα.

«Συναντήθηκα με εκπροσώπους της “Τουρκικής” Κοινότητας Θεσσαλονίκης. Πιέσεις, περιορισμοί στην ελευθερία της γλώσσας, της θρησκείας και της λατρείας κατά των ανθρώπων μας είναι απαράδεκτες. Είμαστε πάντα κοντά στους δικούς μας ανθρώπους που διατηρούν την ταυτότητα και τη θρησκεία τους απέναντι σε κάθε αντιξοότητα. Ξεκινήσαμε την επίσκεψή μας στους δικούς μας ανθρώπους στην Ελλάδα από το σπίτι του Κεμάλ Ατατούρκ, ιδρυτή της Δημοκρατίας μας. Εργαζόμαστε ώστε να είμαστε πρωτοπόροι στην ειρήνη και την σταθερότητα στην περιοχή μας, υπό το μότο “ειρήνη στο σπίτι μας, ειρήνη στον κόσμο”», έγραψε χαρακτηριστικά.

Από την Κομοτηνή χαρακτήρισε λυπηρό το γεγονός ότι δεν υπάρχει τζαμί στη Θεσσαλονίκη, κάνοντας συστάσεις στη χώρα μας να επιληφθεί του θέματος «Κατά τη διάρκεια της παραμονής μου στη Θεσσαλονίκη, είδα παλιές φωτογραφίες της πόλης. Είδα τους μιναρέδες που κοσμούσαν την πόλη εκείνη την εποχή από τις φωτογραφίες. Δυστυχώς, αυτή η εικόνα δεν υπάρχει σήμερα. Δεν υπάρχει καν τζαμί στη Θεσσαλονίκη σήμερα», ανέφερε.

Ελληνικό ΥΠΕΞ: Διαστρέβλωση της πραγματικότητας

Απάντηση στις προκλητικές αναφορές του Τούρκου υφυπουργού Εξωτερικών, αναφορικά με τη μειονότητα της Θράκης, έδωσαν πηγές της ελληνικής διπλωματίας. Σύμφωνα μ’ αυτές, η Ελλάδα -σταθερά προσηλωμένη στο Διεθνές Δίκαιο- εφαρμόζει πλήρως τις προβλέψεις που απορρέουν από τη Συνθήκη της Λωζάνης, η οποία αναφέρεται σε μουσουλμανική μειονότητα στη Θράκη.

«Η Ελλάδα παραμένει σταθερά προσηλωμένη στις διεθνείς της υποχρεώσεις, πλήρως σεβόμενη το Διεθνές Δίκαιο, το οποίο αποτελεί πυξίδα της εξωτερικής της πολιτικής. Στο πλαίσιο αυτό εφαρμόζει τις προβλέψεις που απορρέουν από τη Συνθήκη της Λωζάννης του 1923, η οποία αναγνωρίζει την ύπαρξη θρησκευτικής μουσουλμανικής μειονότητας στη Θράκη. Η Μουσουλμανική Μειονότητα, η οποία ευημερεί, αριθμεί περίπου 120.00 κατοίκους, Έλληνες πολίτες. Στην περιοχή αυτή λειτουργούν σήμερα 127 μειονοτικά σχολεία, καθώς και 260 τεμένη. Οποιαδήποτε προσπάθεια διαστρέβλωσης της πραγματικότητας και παραποίησης των στοιχείων αυτών, από όπου και αν προέρχεται, είναι αυτονόητα απορριπτέα και δεν χρήζει περαιτέρω σχολιασμού».

Σήμερα Πέμπτη ο Τούρκος αξιωματούχος θα επισκεφθεί την πόλη της Ξάνθης και στη συνέχεια το Διδυμότειχο, όπου θα ενημερωθεί για τις εργασίες αναστήλωση του τεμένους Βαγιαζήτ, που υπέστη σοβαρές καταστροφές από την πυρκαγιά του 2017. Η επίσκεψη στο τέμενος Βαγιαζήτ θεωρείται συμβολική κίνηση που στόχο έχει να παρουσιάσει το αμείωτο ενδιαφέρον της Τουρκίας για τη διάσωση και ανάδειξη της οθωμανικής κληρονομιάς στη χώρα μας. Μετά το Διδυμότειχο ο Κιράν και η συνοδεία του θα επιστρέψουν οδικώς στην Τουρκία, μέσω του μεθοριακού σταθμού των Κήπων.

Πληροφορίες: protothema.gr

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο


Πηγή: economico.gr