επίθεση Ακάρ

Σε νέες προκλητικές δηλώσεις προέβη ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας Χουλουσί Ακάρ, αναφερόμενος στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Εκνευρισμός με τους εξοπλισμούς

Όπως είπε, «πρέπει να δουν πως απο την αύξηση της έντασης και τις προσπάθειες εξοπλισμού, τη μεγαλύτερη ζημιά θα την πάθει ο ελληνικός λαός», ενώ αναφέρθηκε και στους ισχυρισμούς της Άγκυρας για παρενόχληση του «Τσεσμέ».

«Όπως ξέρετε ελληνικά μαχητικά παρενόχλησαν το πλοίο “Τσεσμέ” το οποίο πραγματοποιεί επιστημονικές έρευνες. Βέβαια η κατάλληλη απάντηση δόθηκε απο τους αρμόδιους μας. Για άλλη μια φορά τονίζω πω αυτή η στάση δεν έχει σχέση με τις σχέσεις καλής γειτονίας», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Επαναφέρει τη «Γαλάζια Πατρίδα»

Ο Τούρκος υπουργός Άμυνας κατηγόρησε την Αθήνα για άλλη μια φορά πως «τα προβλήματα της με την Τουρκία προσπαθεί να τα μετατρέψει σε προβλήματα Ε.Ε.- Τουρκίας όπως και ΗΠΑ- Τουρκίας. Αυτό δεν είναι ούτε νόμιμο ούτε ηθικό. Δεν έχει καμία πρακτική αξία».

Ο Χουλουσί Ακάρ για άλλη μια φορά επανέλαβε τη θεωρία της «Γαλάζιας Πατρίδας» και δήλωσε πως «εμείς δεν έχουμε βλέψεις στα δικαιώματα στα εδάφη και στα ύδατα κανενός. Όμως δεν θα απαρνηθούμε τα δικαιώματα μας. Είμαστε αποφασισμένοι και ικανοί να υπερασπιστούμε τα δικαιώματα μας στη “Γαλάζια Πατρίδα” όπως και στην Κύπρο».

Επίθεση και στην Ε.Ε.

Ο Ακάρ επιτέθηκε και στην Ε.Ε. -την οποία χαρακτήρισε υποκριτική- για τις ενστάσεις της περί τήρησης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Τουρκία. «Η ΕΕ μας λέει για “ανθρώπινα δικαιώματα”. Ποιο είναι το δικαίωμα στη ζωή των αθώων πολιτών μας που μαρτύρησαν στη Γκάρα;», αναρωτήθηκε ο Ακάρ, σχετικά με τον θάνατο 13 Τούρκων για τον οποίο η Άγκυρα κατηγορεί το PKK.

Ο Ακάρ αναφέρθηκε και στο θέμα των S-400 λέγοντας πως είναι ένα αμυντικό σύστημα, που θα χρησιμοποιηθεί εάν και εφόσον κινδυνεύσει η Τουρκία, ενώ δεν απέφυγε να στρέψει τα βέλη του και προς τις ΗΠΑ, λέγοντας πως οι αμερικανικές κυρώσεις εναντίον της χώρας του και ιδίως ο αποκλεισμός της από το πρόγραμμα των μαχητικών F-35 «δεν είναι σύμφωνα με το πνεύμα συμμαχίας».

Εμμονή με τα εξοπλιστικά

Πρέπει να σημειωθεί ότι είναι η δεύτερη φορά που ο Ακάρ κάνει αναφορά στα εξοπλιστικά προγράμματα της Ελλάδας σε δημόσιες δηλώσεις του, γεγονός που προκαλεί ερωτηματικά σχετικά με τους λόγους, αλλά και τις επιδιώξεις του, γύρω από το θέμα.

Η αλήθεια είναι ότι μετά από σχεδόν δέκα χρόνια η Ελλάδα εκσυγχρονίζει τον αμυντικό εξοπλισμό της και μάλιστα με προηγμένα οπλικά συστήματα, κάτι που δεν έχει περάσει απαρατήρητο στην Άγκυρα.

Την ίδια στιγμή, η Τουρκία -η οποία θεωρητικά τουλάχιστον έχει το «πάνω χέρι»- αντιμετωπίζει σημαντικά προβλήματα, καθώς η αγορά των S-400 έχει φέρει κυρώσεις από τις ΗΠΑ, οι οποίες την απέβαλλαν από το πρόγραμμα των F-35 και προκαλούν προβλήματα στην αναβάθμιση, αλλά και κατασκευή άλλων οπλικών συστημάτων

Πηγή: economico.gr