Με αλαζονεία και έπαρση συνεχίζει να απαντά η Άγκυρα στις κυρώσεις που επιβλήθηκαν από τις ΗΠΑ σε βάρος της για την αγορά του ρωσικού αντιαεροπορικού συστήματος S-400, απειλώντας, μάλιστα, και με… αντίποινα.

Δεν υποχωρούμε

Έτσι, συνεχίζοντας την κλιμάκωση της ρητορικής, ο Τούρκος ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσε ότι η Τουρκία δεν θα υποχωρήσει στο θέμα του ρωσικού αντιπυραυλικού συστήματος S-400 και θα λάβει «ανταποδοτικά» μέτρα, αφού εξετάσει τις κυρώσεις που της επέβαλαν οι ΗΠΑ.

Σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό Kanal 24 o Τσαβούσογλου εκτίμησε ότι η απόφαση για την επιβολή κυρώσεων ήταν λανθασμένη νομικά και πολιτικά, ενώ τη χαρακτήρισε επίθεση στα κυρίαρχα δικαιώματα της Τουρκίας, ενώ πρόσθεσε ότι τα μέτρα αυτά δεν θα έχουν επιπτώσεις στην Άγκυρα.

Να αλλάξουν στάση ΗΠΑ και Γαλλία

Σχετικά με την εξομάλυνση των διμερών σχέσεων της Τουρκίας με τις ΗΠΑ ο Τσαβούσογλου σχολίασε ότι αυτό μπορεί να γίνει, εφόσον το επιθυμεί η Ουάσινγκτον, όμως με την προϋπόθεση ότι οι ΗΠΑ θα εκπληρώσουν τις προσδοκίες της Άγκυρας στην πολιτική τους απέναντι στη Συρία.

Εξάλλου την αλλαγή της στάσης της Γαλλίας στις επιχειρήσεις της Τουρκίας στη Συρία έθεσε ως όρο ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών και για την εξομάλυνση των σχέσεων της χώρας του με το Παρίσι.

Τελειώνει η υπομονή

Πάντως, διεθνείς αναλυτές επισημαίνουν ότι σταδιακά εξαντλείται η υπομονή των συμμάχων της Άγκυρας με τα καμώματα του καθεστώτος Ερντογάν. Γράφοντας για το Arab News, o κορυφαίος Ινδός διπλωμάτης Ταλμίζ Αχμάντ επισημαίνει ότι οι ισορροπίες που ο Τούρκος πρόεδρος επιδιώκει να διατηρεί μεταξύ των δυτικών συμμάχων του και της Ρωσίας φθάνουν στο τέλος τους καθώς η κυβέρνηση Μπάιντεν δεν αναμένεται να δείξει την ανοχή που επέδειξε ο Τραμπ.

Ταυτόχρονα, η Ρωσία μπορεί να επιχειρεί να συνεργαστεί με την Τουρκία, ακόμα και όταν βρίσκονται σε αντίθετες πλευρές, όπως στη Συρία, ωστόσο πρωτίστως θα υπερασπιστεί τα συμφέροντά της, με κίνδυνο για τον Ερντογάν αντί για ισορροπία να βρεθεί σε διασταυρούμενα πυρά.

Πηγή: economico.gr