Νέα αντιαεροπορικά συστήματα είναι στα σκαριά για το 2022 για την Τουρκία, η οποία προσπαθεί να βρει «ντόπιες» λύσεις, ώστε να μη χρειάζεται πλέον το ρωσικό σύστημα αεράμυνας S-400.

Σύμφωνα με τουρικά ΜΜΕ, η αμυντική βιομηχανία της χώρας αναπτύσσει δύο αντιαεροπορικά πυραυλικά συστήματα μικρού και μεσαίου βεληνεκούς, με στόχο να τα χρησιμοποιήσει ως εναλλακτική, τόσο για τους S-400 όσο και για το αμερικανικό αντιαεροπορικό σύστημα Patriot.

Τα δύο συστήματα

Τα υπό ανάπτυξη συστήματα είναι το HISAR-A, με βεληνεκές τα 15 χιλιόμετρα και το HISAR-O, με βεληνεκές 25 χιλιομέτρων. Οι πληροφορίες που έχουν διαρρεύσει στον τουρκικό τύπο αναφέρουν ότι τα συστήματα έχουν δοκιμαστεί με επιτυχία κατά στόχων υψηλών ταχυτήτων και ότι μπορούν να πλήξουν αεροσκάφη, UAVs και πυραύλους.

Στόχος της Τουρκίας είναι τα δύο συστήματα να ενοποιηθούν σε ένα σύστημα, το SIPER, το οποίο θα «αναλάβει» την αεράμυνα της χώρας και στην πλήρη ανάπτυξή του θα υποκαταστήσει το ρωσικό S-400, ώστε οι ΗΠΑ να άρουν τις κυρώσεις σε βάρος της Άγκυρας που επιβλήθηκαν βάσει του νόμου CAATSA.

Πιέσεις ένθεν κακείθεν

Πάντως, η Ρωσία συνεχίζει να «πιέζει» την Τουρκία για αγορά και νέων συστοιχιών S-400, στο πλαίσιο της αρχικής συμφωνίας των δύο χωρών για το σύστημα, προκαλώντας πονοκεφάλους στον Ερντογάν, ο οποίος από τη μία θέλει να δείξει ότι δεν κάμπτεται, αλλά από την άλλη θέλει να βελτιώσει τις σχέσεις του με τις ΗΠΑ.

Το αμερικανικό Κογκρέσο, διά στόματος Μπομπ Μενέντεζ έχει διαμηνύσει στην Άγκυρα ότι η αγορά νέας συστοιχίας S-400 από τη Μόσχα θα φέρει και νέες κυρώσεις από την Ουάσινγκτον, ενώ και το ΝΑΤΟ στέλνει αντίστοιχα μηνύματα, αυξάνοντας την πίεση στην Τουρκία για να αποσύρει τις ήδη αποκτηθείσες συστοιχίες.

«Ζόρια» για την τουρκική βιομηχανία

Κάπου εδώ πρέπει να αναφερθεί ότι η τουρκική στρατιωτική βιομηχανία, αν και από τις πλέον ισχυρές στην περιοχή, παρά ταύτα μοιάζει να δυσκολεύεται πολύ μετά τις κυρώσεις των ΗΠΑ και ιδίως μετά την αποβολή της Τουρκίας από το πρόγραμμα των μαχητικών 5ης γενιάς F-35, λόγω της αγοράς των S-400.

Εκτός από τα αντιαεροπορικά συστήματα, η Τουρκία προσπαθεί να αναπτύξει και το TF-X, το τουρκικό μαχητικό 5ης γενίας, ωστόσο, παρά τις κατά καιρούς αισιόδοξες ανακοινώσεις για την πορεία του προγράμματος, το σχέδιο προχωρά με πολύ αργούς ρυθμούς και το κόστος βρίσκεται σε δυσθεώρατα ύψη.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr