
«Χαράς ευαγγέλια» για το οικονομικό επιτελείο αφού τα νέα από τις Βρυξέλλες αναφέρουν ότι ακόμη και μέσα στην «καρδιά του καλοκαιριού» η Ελλάδα μπορεί να εισπράξει σχεδόν το ένα τέταρτο από τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης.Εφόσον όλα κυλήσουν ομαλά υπολογίζεται ότι μέχρι τα τέλη Ιουλίου η χώρα μας θα έχει εισπράξει 7,9 δισεκατομμύρια ευρώ για να αρχίσει η υλοποίηση δράσεων και επενδύσεων που συμπεριλαμβάνονται στο σχέδιο Ελλάδα 2.0.
Η εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αρμόδια για θέματα οικονομίας Μάρτα Βιέζουρεκ εξέφρασε χθες την ικανοποίηση της για την έγκριση από όλα τα κράτη-μέλη της απόφασης περί ίδιων πόρων, σημειώνοντας ότι οι τελευταίες τυπικές διαδικασίες θα ολοκληρωθούν μέχρι την επόμενη Δευτέρα. «Αυτό θα επιτρέψει στην Επιτροπή να δανειστεί από τις αγορές πολύ γρήγορα και εντός του Ιουνίου», ανέφερε η ίδια εκπρόσωπος.
Τον Ιούλιο οι πρώτες χρηματοδοτήσεις στην Ελλάδα
Αυτό σημαίνει, όπως εξήγησε η εκπρόσωπος της Επιτροπής ότι τα κράτη-μέλη, που έχουν καταθέσει τα εθνικά σχέδια ανάκαμψης και ανθεκτικότητας πριν τις 30 Απριλίου 2021 και σε αυτά συμπεριλαμβάνεται η Ελλάδα, θα λάβουν την αξιολόγηση της Επιτροπής πριν το τέλος του Ιουνίου 2021. Στη συνέχεια το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο πρέπει το αργότερο μέσα σε τέσσερις εβδομάδες να εγκρίνει την πρόταση της Επιτροπής.
Θα χρειαστούν το πολύ δύο μήνες για να αποδεσμευτεί το ποσό της προχρηματοδότησης που αντιστοιχεί στο 13% του συνολικού ποσού που δικαιούται η χώρα από το Ταμείο Ανθεκτικότητας και Ανάκαμψης. Αυτό σημαίνει, κατέληξε η εκπρόσωπος της Επιτροπής, ότι οι πληρωμές της προχρηματοδότησης θα ξεκινήσουν τον Ιούλιο».
Σημειώνεται ότι μέχρι σήμερα η Επιτροπή έχει λάβει από 19 κράτη-μέλη τα εθνικά σχέδια ανάκαμψης και ανθεκτικότητας και τις επόμενες εβδομάδες αναμένεται να λάβει και τα υπόλοιπα.
Το “ναι” της Αυστρίας και της Πολωνίας
Τα κοινοβούλια της Αυστρίας και της Πολωνίας ήταν τα τελευταία που ενέκριναν το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, το οποίο θα χρηματοδοτήσει πρόγραμμα ύψους 672 δισεκατομμυρίων ευρώ για να ξεπεραστεί ο οικονομικός αντίκτυπος της πανδημίας του νέου κορονοϊού, ολοκληρώνοντας έτσι τη διαδικασία επικύρωσης του για πολλούς ιστορικού εγχειρήματος.
Την εξέλιξη αυτή χαιρέτησε μέσω Twitter ο ευρωπαίος επίτροπος Προϋπολογισμού και Διοίκησης, ο Γιοχάνες Χαν γράφοντας χαρακτηριστικά «Με τις θετικές ψήφους των κοινοβουλίων της Αυστρίας και της Πολωνίας (…) τα 27 κράτη μέλη ολοκλήρωσαν τη διαδικασία έγκρισης από τα εθνικά κοινοβούλια».
Υπενθυμίζεται ότι η Ελλάδα με βάση το σχεδιασμό αναμένεται να εισπράξει από το Ταμείο Ανάκαμψης περίπου 31 δισεκατομμύρια ευρώ, εκ των οποίων 12,8 δις ευρώ δάνεια και περίπου 18,2 δις ευρώ επιδοτήσεις. Μάλιστα οι τράπεζες μέσω του μηχανισμού μόχλευσης αναμένεται να χορηγήσουν άλλα 13 με 14 δις ευρώ δάνεια, αυξάνοντας έτσι τη χρηματοδότηση προς την ελληνική οικονομία. Τα συνολικά κεφάλαια που θα επενδυθούν στην ελληνική οικονομία μέχρι το 2026 αναμένεται να ξεπεράσουν τα 57,5 δισεκατομμύρια ευρώ.


Πηγή: economico.gr