Ελληνικό Μονακό

Τα έργα στο Ελληνικό αναμένεται να ξεκινήσουν άμεσα, αλλά η επένδυση είναι χωρισμένη σε τρεις πενταετείς επενδυτικές περιόδους.

Ωστόσο, τα αθροιστικά μεγέθη του project το οποίο έχει δεσμευθεί συμβατικά πως θα εκτελέσει η παραχωρησιούχος είναι μεγάλα.

Πρόκειται για μια επένδυση 8 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 915 εκατ. περίπου είναι η αξία των μετοχών που αγόρασε την Παρασκευή από το ΤΑΙΠΕΔ.

Αλλα 7 δισ. είναι τα έξοδα ανάπτυξης που θα εισρεύσουν στην ελληνική οικονομία τα επόμενα χρόνια, σύμφωνα με την εισηγητική έκθεση της Βουλής. Πολλά από αυτά είναι στην πρώτη πενταετία και σχεδιάζεται να ανατεθούν μέσα από διαγωνιστικές διαδικασίες της Lamda τα επόμενα δύο χρόνια.

Τρεις φορές το Μονακό 

Στο Ελληνικό, σε έκταση που σε μέγεθος είναι τρεις φορές το Μονακό, θα χτιστούν περίπου 2,7 εκατομμύρια τετραγωνικά μέτρα, σύμφωνα με όσα παρουσιάστηκαν στην τακτική γενική συνέλευση της Lamda αυτήν την εβδομάδα.

Αυτά τα 2,7 εκατομμύρια τ.μ. είναι τα δομήσιμα, ενώ η ακτογραμμή όπου θα αναπτυχθούν έχει μήκος πάνω από 3,5 χιλιόμετρα.

Οσον αφορά τα έργα υποδομών της πρώτης φάσης, που θα ξεκινήσουν άμεσα (μέσα στον Ιούλιο αρχίζουν οι δημοπρατήσεις σύμφωνα με τη Lamda), ο προϋπολογισμός τους κατά την πρώτη πενταετία ανέρχεται σε μισό δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 250 εκατ. θα δημοπρατηθούν το 2021 και το 2022.

Τα έργα αυτά αφορούν τα οδικά δίκτυα, πρωτεύοντα και δευτερεύοντα, το παραλιακό μέτωπο, αντιπλημμυρικές παρεμβάσεις και υποδομές σε ρέματα κ.λπ., και τηλεπικοινωνιακά δίκτυα και άλλα που βοηθούν γενικότερα τη λειτουργία της ανάπτυξης, όπως τα δίκτυα αποχέτευσης κ.λπ.

1,5 δις ευρώ τα κτιριακά έργα της πρώτης πενταετίας 

Οσον αφορά τις κτιριακές αναπτύξεις της πρώτης πενταετίας, ο προϋπολογισμός τους ανέρχεται στο 1,5 δισ. Αυτά είναι ποσά που θα καταβάλει η Lamda, δεν περιλαμβάνουν δηλαδή ποσά που θα μπουν από τρίτους στο Ελληνικό.

Μεταξύ των παραπάνω έργων είναι όλο το παραλιακό μέτωπο και το κομμάτι του Μητροπολιτικού Πάρκου, το οποίο θα ενώνει την παραλία από την περιοχή του Αγίου Κοσμά μέχρι τη λεωφόρο Βουλιαγμένης, εκεί όπου σήμερα βρίσκονται οι σταθμοί του μετρό Αργυρούπολης και Ελληνικού.

Σε αυτήν την έκταση του πάρκου θα έχουν αναπτυχθεί και όλες οι αθλητικές εγκαταστάσεις, που θα εκτείνονται σε 250 στρέμματα και θα αποδοθούν στο κοινό.

Περνώντας στις επενδύσεις τρίτων στο Ελληνικό, για την ώρα δύο έχουν γίνει γνωστές.
Η πρώτη είναι της ΤΕΜΕΣ, η οποία θα αναλάβει δύο μεγάλες αναπτύξεις στο παραλιακό μέτωπο:

Η μία έχει να κάνει με το ξενοδοχείο στη μαρίνα του Αγίου Κοσμά και τις κατοικίες που θα είναι στη διπλανή προβλήτα, οι οποίες θα εξυπηρετούνται πλήρως από το ξενοδοχείο και θα φέρουν το brand name του ξενοδοχείου.

Η άλλη ανάπτυξη της ΤΕΜΕΣ είναι αυτή που βρίσκεται ακριβώς δίπλα στον χώρο που αυτήν τη στιγμή υπάρχουν οι αθλητικές εγκαταστάσεις του Αγ. Κοσμά. Περιλαμβάνει άλλο ένα ξενοδοχείο και αντίστοιχα κατοικίες που θα εξυπηρετούνται από αυτό.

Retail park

Η δεύτερη στρατηγική συνεργασία της Lamda, σύμφωνα με ρεπορτάζ της Καθημερινής της Κυριακής,  είναι αυτή με τον όμιλο Fourlis S.A. Αφορά στην πώληση ενός τμήματος της έκτασης του Ελληνικού για την ανάπτυξη retail park, δίπλα στο ένα από τα δύο εμπορικά κέντρα που σκοπεύει να αναπτύξει η Lamda, και ειδικότερα αυτό των 72.000 τετραγωνικών στη Βουλιαγμένης.

Η συνολική επένδυση της Fourlis είναι 55 εκατ. ευρώ. Η αγορά της γης και η ανάπτυξη του retail park γίνεται μέσω του βραχίονα του ομίλου Fourlis, που δραστηριοποιείται στα ακίνητα, την Trade Estates.

Το retail park θα αναπτυχθεί δίπλα στο μεγάλο εμπορικό της Lamda. Τα 55 εκατ. αφορούν και την αγορά της γης αλλά και την κατασκευή και ανάπτυξη του πάρκου. Τα 12.000 τετραγωνικά της δομημένης επιφάνειας σχεδιάζεται να καλυφθούν από κατάστημα ΙΚΕΑ, ενώ, μεταξύ άλλων, θα γίνει και ένα μεγάλο Intersport.

Το αμέσως επόμενο διάστημα αναμένεται να ανακοινωθούν και άλλες συνεργασίες, όπως για τα εμπορικά κέντρα στη Βουλιαγμένης και στη Μαρίνα (Marina Galleria) που θα αναπτύξει η Lamda, στα οποία αναμένεται κατ’ αρχήν η Attica Department Stores.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο


Πηγή: economico.gr