Μεταξύ 19,5% και 22,8% δίνουν τη διαφορά μεταξύ Νέας Δημοκρατίας και ΣΥΡΙΖΑ τρείς νέες δημοσκοπήσεις – Pulse, GPO, Alco – που ανακοινώθηκαν σήμερα , με κοινό παρανομαστή την κατάκτηση της αυτοδυναμίας, με αριθμό εδρών μεταξύ 156 και 165 ανάλογα του αριθμού των κομμάτων που θα εισέλθουν στη Βουλή.

Το ΠΑΣΟΚ δεν αναμένεται να κάνει την έκπληξη έναντι του ΣΥΡΙΖΑ, αν και πιθανόν να “τσιμπίσει” προς τα πάνω τα ποσοστά τομε την προΥπόθεση ότι θα απωλέσει αντίστοιχα ποσοστά ο ΣΥΡΙΖΑ. Το ΚΚΕ παραμένει σταθερό στα όρια της τελευταίας εκλογικής αναμέτρησης, ενώ στα μικρά ακροδεξιά και ακροαριστερά κόμματα γίνεται μάχη επιβίωσης, χαρακωμάτων και διεκδίκησης εισόδου στη Βουλή, με κανένα σενάριο να μην αποκλείεται για τον τελικό αριθμό των κοινοβουλευτικών κομμάτων, που θεωρητικά μπορούν να είναι από 6 έως 8.

Βασικό στοιχείο και των τριών δημοσκοπήσεων είναι βεβαιότητα που καταγράφεται ότι και σε αυτές τις εκλογές οι βασικοί πρωταγωνιστές θα κινηθούν γύρω από τα ποσοστά που κινήθηκαν στις προηγούμενες του Μαΐου, χωρίς να αποκλείεται μια περαιτέρω ενίσχυση της Νέας Δημοκρατίας που προβάλει το καθαρότερο διακύβευμα: κυβέρνηση αυτοδυναμίας. Είναι χαρακτηριστικό το στοιχείο ότι παρατηρείται μια διάθεση “αλλαγής της ψήφου” τους από πολίτες που δηλώνουν κεντρώοι. Δεν υπάρχουν επίσης ενδείξεις ανατροπής στην υφιστάμενη σχέση των ποσοστών ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ

 Η δημοσκόπηση της Pulse

Στο 19,5% δίνει τη διαφορά μεταξύ της Νέας Δημοκρατίας και του ΣΥΡΙΖΑ η δημοσκόπηση που πραγματοποίησε η εταιρεία Pulse για λογαριασμό του ΣΚΑΪ, τρία 24ωρα πριν ανοίξουν οι κάλπες της 25ης Ιουνίου. O κοινός παρονομαστής όλων των σεναρίων στη δημοσκόπηση της Pulse, είναι η αυτοδυναμία της Νέας Δημοκρατίας, καθώς η διαφορά από τον δεύτερο ΣΥΡΙΖΑ κυμαίνεται, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, περίπου στις 20 μονάδες.

Η έρευνα διενεργήθηκε σε δείγμα 1.016 ενηλίκων με δικαίωμα ψήφου, στο διάστημα από τις 18 έως τις 20 Ιουνίου. Αρχικά τέθηκε το ερώτημα τι προτιμούν οι ψηφοφόροι σε περίπτωση που δεν προκύψει αυτοδύναμη κυβέρνηση (παρ΄ ότι όλα τα σενάρια δείχνουν αυτοδυναμία της ΝΔ). Σχεδόν το 60% των ερωτηθέντων απάντησαν ότι θέλουν κυβέρνηση συνεργασίας, ενώ το 32% δήλωσε ότι πρέπει να πάμε σε νέα εκλογική διαδικασία.Pulse

Το δε 94% των ερωτηθέντων, δήλωσε ότι θα πάει ξανά να ψηφίσει.Pulse

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον, για τη διαμόρφωση του αποτελέσματος και της διαφοράς -ιδιαίτερα μεταξύ του πρώτου και του δεύτερου- παρουσιάζει το ερώτημα πόσοι από τους ψηφοφόρους θα ψηφίσουν το ίδιο κόμμα με την 21η Μαΐου και πόσοι θα αλλάξουν. Η μεγάλη πλειοψηφία, το 73%, δήλωσε ότι θα ψηφίσει το ίδιο κόμμα και μόλις 14% θα στραφεί σε άλλες επιλογές.

Pulse

Pulse4

Η Νέα Δημοκρατία, ένα μήνα μετά τις εκλογές της 21ης Μαΐου, δείχνει να διατηρεί τη διαφορά των -σχεδόν- 20 μονάδων από τον ΣΥΡΙΖΑ. Στην πρόθεση ψήφου με αναγωγή επί των εγκύρων, η ΝΔ συγκεντρώνει το 38,5% των προτιμήσεων και ο ΣΥΡΙΖΑ το 19%, διαμορφώνοντας τη διαφορά στο 19,5%. Το ΠΑΣΟΚ συγκεντρώνει το 11,5%, το ΚΚΕ 6,5%, η Ελληνική Λύση 3,5%, η Νίκη 3,5%, η Πλεύση Ελευθερίας 3,5%, ενώ κάτω από το όριο του 3% βρίσκονται το ΜέΡΑ25 και οι Σπαρτιάτες.

Pulse

Pulse

Η έρευνα της Pulse παρουσίασε όλα τα σενάρια, ακόμη και για Βουλή με εννέα κόμματα. Το βασικό σενάριο προβλέπει 7 κόμματα, ωστόσο ο κοινός παρονομαστής, σε κάθε περίπτωση, είναι η αυτοδυναμία της Νέας Δημοκρατίας, με έδρες που κυμαίνονται από 155 έως και 166, ανάλογα με τον αριθμό των κομμάτων που θα «πιάσουν» το όριο για την είσοδό τους στη Βουλή.

Ενδιαφέρον επίσης παρουσιάζει η εκτίμηση του ποσοστού των κομμάτων, μετά και την ενσωμάτωση της πιθανής κατανομής των αναποφάσιστων.

pulse

Pulse

Pulse

Τα εναλλακτικά σενάρια για εννέα κόμματα και έξι κόμματα στη Βουλή

Pulse

Pulse

Pulse

Η δημοσκόπηση της GPO

Αυτοδυναμία με 162 έδρες και ποσοστό 42%  στην εκτίμηση ψήφου δίνει στη Νέα Δημοκρατία η δημοσκόπηση της  GPO  που παρουσίασε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star, ο Διευθυντής Ερευνών  Αντώνης Παπαργύρης.

Επτά κόμματα περνούν το κατώφλι του 3% και εμφανίζονται να εξασφαλίζουν την είσοδο τους στη Βουλή.

Στην πρόθεση ψήφου η ΝΔ συγκεντρώνει 41,2% με προβάδισμα 22,8 μονάδες από τον ΣΥΡΙΖΑ που συγκεντρώνει 18,4%. ΠΑΣΟΚ- Κίνημα Αλλαγής  11,1%, ΚΚΕ 7%, Ελληνική Λύση 3,8%, Πλεύση Ελευθερίας 3,1%, Νίκη 2,8%, Μέρα25 2,3% και Σπαρτιάτες 2,5%.

Δημοσκόπηση GPO πρόθεση ψήφου

Στην εκτίμηση ψήφου η ΝΔ φθάνει το 42% με προβάδισμα 23%  από τον ΣΥΡΙΖΑ που συγκεντρώνει 19%. ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής 11,5%, ΚΚΕ 7%, Ελληνική Λύση 4%, Πλεύση Ελευθερίας 3,3% και Νίκη 3%.

Με βάση την εκτίμηση ψήφου η ΝΔ λαμβάνει 162 έδρες, ο ΣΥΡΙΖΑ 55, το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής 33, το ΚΚΕ 20, η Ελληνική Λύση 12, η Πλεύση Ελευθερίας και η Νίκη από 9 έδρες.

Στις θετικές απόψεις για τους πολιτικούς αρχηγούς ο Κυριάκος Μητσοτάκης συγκεντρώνει 55% και δεύτερος είναι ο Δημήτρης Κουτσούμπας με 43,2%. Ακολουθεί ο Νίκος Ανδρουλάκης με 36,9% και τέταρτος είναι ο Αλέξης Τσίπρας με 28,5%. Ζωή Κωνσταντοπούλου 20,4%.  Γιάννης Βαρουφάκης 16,4%. Κυριάκος Βελόπουλος 14,5%. Δημήτρης Νατσιός 7,6%.

Οι πολίτες ψηφίζουν με κριτήριο την σταθερότητα  της χώρας σε ποσοστό 41,8%. Το 23,3% έχει ως κριτήριο την αλλαγή πολιτικής / κυβέρνησης.

Η αντιμετώπιση των προβλημάτων του ΕΣΥ και του κύματος  ακρίβειας στην αγορά,  μαζί με τις αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις, είναι για τους πολίτες οι τρείς πρώτες προτεραιότητες που θα πρέπει να έχει η επόμενη κυβέρνηση.

Η δημοσκόπηση της Alco

Διαφορά 21,1 μονάδες μεταξύ Νέας Δημοκρατίας και ΣΥΡΙΖΑ καταγράφει δημοσκόπηση της Alco τρεις μέρες πριν τις εκλογές της 25ης Ιουνίου για λογαριασμό του Alpha TV.

Συγκεκριμένα στην πρόθεση ψήφου, η Νέα Δημοκρατία καταγράφεται στο 39,5%, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ στο 18,4%.

Το ΠΑΣΟΚ βρίσκεται στο 10,5% και το ΚΚΕ στο 6,8%. Ακολουθούν: η Ελληνική Λύση με 3,4%, η Πλεύση Ελευθερίας με 3,3%.

Κάτω από το όριο του 3% βρίσκονται η Νίκη με 2,8%, οι Σπαρτιάτες με 2,1% και το ΜέΡΑ25 με 2%. Άλλο κόμμα δηλώνει το 4,8% ενώ αναποφάσιστο εμφανίζεται το 6,4%.

Στην εκτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος, το εύρος των ποσοστών των κομμάτων, διαμορφώνεται ως εξής:

  • Νέα Δημοκρατία από 39,8% έως 43,8%
  • ΣΥΡΙΖΑ από 17,8% έως 21,8%
  • ΠΑΣΟΚ από 10,2% έως 13,2%
  • ΚΚΕ από 6,4% έως 8,4%
  • Ελληνική Λύση 2,8% έως 4,4%
  • Πλεύση από 2,7% έως 4,3%
  • Νίκη από 2,3% έως 3,9%
  • ΜέΡΑ25 από 1,8% έως 3,4%
  • Σπαρτιάτες από 1,6% έως 3,4%
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr