Τριπλό «χαστούκι» στην Τουρκία για Βαρώσια και Χάλκη

Τριπλό “χαστούκι” κατά της Τουρκίας για τις προκλητικές της ενέργειες στα Βαρώσια, αλλά και για την Θεολογική Σχολή της Χάλκης, επεφύλαξαν το Συμβούλιο της Ευρώπης, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ και η αμερικανική Βουλή των Αντιπροσώπων.

Καταδίκη για τα Βαρώσια από το Συμβούλιο της Ευρώπης

Πρώτο «χτύπησε» το Συμβούλιο της Ευρώπης. Συγκεκριμένα, η Γενική Γραμματέας του Συμβουλίου της Ευρώπης Μαρία Πετσίνοβιτς Μπούριτς, δήλωσε για τα Βαρώσια ότι “τέτοια μονομερής δράση είναι λυπηρή, αφού έρχεται σε αντίθεση με τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ  τα οποία αναγνωρίζονται πλήρως από το Συμβούλιο της Ευρώπης”.

Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Ανοίξτε την Χάλκη

Από την πλευρά του, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, με αφορμή τα 50 χρόνια από το κλείσιμο της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης κάλεσε την Αγκυρα να σεβαστεί όλες τις θρησκευτικές απόψεις, αλλά και να κάνει ό,τι είναι απαραίτητο για να ξανανοίξει η Σχολή ώστε να εκπαιδεύονται οι Ορθόδοξοι κληρικοί.

Όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Νεντ Πράις, “οι Ηνωμένες Πολιτείες συνεχίζουν να παροτρύνουν την τουρκική κυβέρνηση να σεβαστεί το δικαίωμα στη θρησκευτική ελευθερία, όπως κατοχυρώνεται στην Οικουμενική Διακήρυξη των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, και να επιτρέψει την επανέναρξη της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης. Επιπλέον, καλούμε την κυβέρνηση της Τουρκίας να επιτρέψει σε όλες τις θρησκευτικές ομάδες να εκπαιδεύσουν ξανά τους κληρικούς τους στη χώρα”.

Στην ανακοίνωση του, ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ υπενθυμίζει ότι η επέτειος σηματοδοτεί 50 χρόνια από τότε που το Συνταγματικό Δικαστήριο της Τουρκίας έκρινε ότι όλα τα ιδρύματα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης πρέπει είτε να εθνικοποιηθούν είτε να κλείσουν.

Όπως τόνισε, “η Θεολογική Σχολή της Χάλκης λειτούργησε για 127 χρόνια και το κλείσιμό της στερεί από το Οικουμενικό Πατριαρχείο μία σχολή κατάρτισης για τους ορθόδοξους κληρικούς στην Τουρκία, το σπίτι της για 1690 χρόνια. Από το κλείσιμο της Χάλκης και μετά, όσοι επιθυμούν να γίνουν Ορθόδοξοι κληρικοί αναγκάστηκαν να πάνε στο εξωτερικό για την εκπαίδευσή τους”.

Η Βουλή ζητά από τον Μπάιντεν να πιέσει την Αγκυρα

Τέλος, η επιτροπή διεθνών υποθέσεων της Βουλής των Αντιπροσώπων στις ΗΠΑ προωθεί ψήφισμα με το οποίο καλεί την αμερικανική κυβέρνηση να καταδικάσει απερίφραστα τις προκλήσεις κατά της Κύπρου, αλλά και την παράνομη τουρκική κατοχή της Βόρειας Κύπρου, ενώ ζητά από τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν να κάνει ό,τι χρειάζεται για την επίλυση του Κυπριακού, αυξάνοντας την πίεση προς την Άγκυρα.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο


Πηγή: economico.gr