Χαμόγελα και ικανοποίηση στο επιτελείο της ελληνικής πολεμικής αεροπορίας προκαλεί η ανακοίνωση ότι η Γαλλία πραγματοποίησε άσκηση με μαχητικό Rafale το οποίο ήταν εξοπλισμένο με τον πύραυλα αέρος-αέρος, πέραν-οπτικού-πεδίου Meteor.

Απολύτως επιτυχημένη δοκιμή

Το μαχητικό, τύπου F3-R όπως αυτά που θα προμηθευτεί και η Ελλάδα, πραγματοποίησε επιχειρησιακή πτήση προκειμένου να διαπιστωθούν η τεχνογνωσία και οι τυποποιημένες διαδικασίες για την επιχειρησιακή ετοιμότητά των τεχνικών αλλά και των πληρωμάτων, όσον αφορά στο συγκεκριμένο οπλικό σύστημα.

Ο Μeteor διαθέτει προηγμένα συστήματα ανίχνευσης στόχου και πρόωσης που τον καθιστούν ιδιαίτερα αποτελεσματικό αλλά και καταστροφικό. Έχει βάρος 190 κιλά, αναπτύσσει ταχύτητες Mach 4 και έχει εμβέλεια 100 χιλιόμετρα, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι η κατασκευάστρια MBDA είναι η κοινοπραξία που θα παρέχει τον οπλισμό στο πλαίσιο της συμφωνίας Ελλάδας-Γαλλίας.

«Game changer»

Η γαλλική Πολεμική Αεροπορία ανέφερε για τον Meteor ότι είναι «πραγματικός “game changer”» καθώς ο πύραυλος είναι σχεδιασμένος να χτυπά στόχους που μπορούν να κάνουν μανούβρες, όπως άλλα μαχητικά, μικρούς στόχους όπως drones και πυραύλους cruise, κάνοντας το Rafale ακόμα πιο φονικό.

Υπενθυμίζεται ότι η Ελλάδα έχει συνάψει συμφωνία με τη Γαλλία για την προμήθεια 18 Rafale, τα οποία θα έχουν τη δυνατότητα να οπλίζονται με Meteor, αποκτώντας ισχυρό πλεονέκτημα και ενισχύοντας ακόμα περισσότερο την άμυνα της χώρας.

Πηγή: economico.gr