Ενδεικτικό της νέας σελίδας στις σχέσεις ΗΠΑ-Τουρκίας, μετά την ορκωμοσία του Τζο Μπάιντεν, είναι το γεγονός ότι στην Τουρκία στοιχηματική εταιρεία επιτρέπει στους πελάτες της να στοιχηματίζουν πότε ο πρόεδρος των ΗΠΑ θα επικοινωνήσει τηλεφωνικά με τον Τούρκο ομόλογό του, Ρετζεπ Ταγίπ Ερντογάν.

Και δεν χτυπάει το τηλέφωνο…

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα Ahval, το συγκεκριμένο στοίχημα εμφανίστηκε την περασμένη Κυριακή και ακόμα παραμένει ανοιχτό, καθώς ο Μπάιντεν δεν έχει επικοινωνήσει με τον Ερντογάν, παρά το γεγονός ότι η Άγκυρα έχει εδώ και καιρό ζητήσει να υπάρξει συνομιλία των δύο ηγετών και ο Ερντογάν έχει πει ότι έχει καλές σχέσεις με τον Μπάιντεν.

Η κατάσταση αυτή είναι ενοχλητική αλλά και ανησυχητική για τον Ερντογάν, ο οποίος είχε συνηθίσει να συνομιλεί απευθείας με τον προκάτοχο του Μπάιντεν στον Λευκό Οίκο, Ντόναλντ Τραμπ, όποτε το επιθυμούσε. Σύμφωνα με το CNN, μάλιστα, η Τούρκος πρόεδρος ήταν ο ηγέτης με τον οποίο ο Τραμπ είχε τις περισσότερες κατ’ ιδίαν συνομιλίες.

«Θεσμικές» συζητήσεις

Από την πλευρά του, ο Μπάιντεν για την ώρα έχει αποκλείσει το ενδεχόμενο τέτοιου είδους επαφών με τον Ερντογάν. Αντιθέτως φαίνεται να προτιμά οι σχέσεις ΗΠΑ-Τουρκίας να αποτελούν μέρος διμερών θεσμικών συζητήσεων, όπως γινόταν πριν ο Τραμπ δώσει εντολή όποτε τον έπαιρνε τηλέφωνο ο Ερντογάν, να του τον δίνουν αμέσως.

Η αλήθεια είναι ότι ο Ερντογάν, μαζί με τον Ρώσο ομόλογό του, Βλαντίμιρ Πούτιν, δεν έχουν ακόμα συνομιλήσει με τον 46ο πρόεδρο των ΗΠΑ, σε αντίθεση με ηγέτες χωρών, όπως το Μεξικό και ο Καναδάς, αλλά και οργανισμών, όπως το ΝΑΤΟ, που ήδη είχαν πρώτη επαφή με τον Τζο Μπάιντεν.

Πηγή: economico.gr