Μια εφιαλτικού περιεχομένου δήλωση έκανε ο Στιβ Μπάνον, ο πρώην ειδικός σύμβουλoς του Τραμπ και πλέον μια από τις πιο ακραίες φωνές της alt-right στις ΗΠΑ.

«Αποκεφαλισμοί»

Μιλώντας στη διαδικτυακή εκμπομπή του, ο Μπάνον είπε ότι ο Τραμπ θα έπρεπε να απολύσει τον Άντονι Φάουτσι, τον «Τσιόδρα» των ΗΠΑ, και τον διευθυντή του FBI, Κρίστοφερ Ρέι, ωστόσο, στη συνέχεια πήγε το πράγμα ένα βήμα πιο πέρα, λέγοντας: «Θα ήθελα να επιστρέψουμε στην Αγγλία της εποχής των Τυδόρ, θα έβαζα τα κεφάλια τους σε παλούκια και θα τα τοποθετούσα στις δύο γωνίες του Λευκού Οίκου, σαν προειδοποίηση για τους ομοσπονδιακούς γραφειοκράτες».

Και, για να ξεκαθαρίσει ότι δεν το λέει μεταφορικά («θέλω την κεφαλή του επί πίνακι» είναι η έκφραση), όταν ο συμπαρουσιαστής του του θύμησε ότι ήταν επέτειος του απαγχονισμού δύο Κουάκερων επιχειρηματιών που συνεργάζονταν με τους Άγγλους στη διάρκεια της αμερικανικής επανάστασης, ο Μπάνον συμπλήρωσε ότι «έτσι κερδίζεις μια επανάσταση. Κανείς δεν θέλει να μιλάει για αυτά, αλλά η επανάσταση δεν ήταν τσάι κυριών. Ήταν εμφύλιος πόλεμος».

Άμεσες αντιδράσεις

Οι δηλώσεις αυτές του Μπάνον είχαν άμεσες συνέπειες: το Twitter έκλεισε αμέσως τον λογαριασμό του και το YouTube αφαίρεσε την επίμαχη εκπομπή με το αιτιολογικό ότι παρακινεί σε βία, ενώ πρέπει να σημειωθεί ότι σε μια από τις τελευταίες προεκλογικές του συγκεντρώσεις ο Τραμπ είχε αφήσει να εννοηθεί ότι σκοπεύει να απολύσει τον Φάουτσι μετά τις εκλογές.

Πηγή: economico.gr