Γερμανία: Υφεση, αν υπάρξει εμπάργκο στο ρωσικό φυσικό αέριο

Την μεγάλη εξάρτηση της γερμανικής οικονομίας από τους ρωσικούς υδρογονάνθρακες επιβεβαίωσε για άλλη μια φορά ο -Πράσινος- υπουργός Οικονομίας της χώρας.

Πέφτει η ανάπτυξη ανεβαίνει ο πληθωρισμός

Ο Ρόμπερτ Χάμπεκ δήλωσε χαρακτηριστικά ότι ο σημαντικά μειωμένος ρυθμός ανάπτυξης της Γερμανίας -υπολογίζεται στο 2,2% για φέτος- δεν περιλαμβάνει το σενάριο εμπάργκο στις ρωσικές πηγές ενέργειας, ούτε τη διακοπή παροχής ρωσικών υδρογονανθράκων στη Γερμανία, καθώς οιοδήποτε από αυτά τα ενδεχόμενα θα βύθιζε τη χώρα σε ύφεση.

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας, εκτός από την ανάπτυξη 2,2% (από αρχική πρόβλεψη 3,6% για το 2022), την οποία απέδωσε στον πόλεμο στην Ουκρανία, τις κυρώσεις στη Ρωσία και τις υψηλές τιμές στην ενέργεια, αύξησε και την πρόβλεψη για τον πληθωρισμό, ο οποίος εκτιμάται ότι θα κυμανθεί στο 6,1% σε ετήσια βάση.

Σενάρια τρόμου

Ο Χάμπεκ, πάντως, υπογράμμισε ότι η Ουκρανία πολεμά για την ελευθερία, τη δημοκρατία και την εθνική της κυριαρχία, αλλά και για τις αρχές και αξίες της Ευρώπης και ότι η Γερμανία θα πρέπει να είναι έτοιμη να πληρώσει τις συνέπειες για τη στήριξη που παρέχει στο Κίεβο με οπλικά συστήματα.

Την ώρα που η Gazprom έκοβε την παροχή αερίου σε Βουλγαρία και Πολωνία, λόγω της άρνησής τους να πληρώσουν σε ρούβλια, οικονομολόγος του υπουργείου Οικονομίας της Γερμανίας εκτιμούσε ότι μια διακοπή της τροφοδοσίας της χώρας με ρωσικό αέριο θα οδηγούσε σε μείωση του ρυθμού ανάπτυξης από μισή έως και 5,6 μονάδες.

Πληρωμές σε ευρώ

Όσον αφορά στην απαίτηση της Μόσχας για πληρωμή σε ρούβλια, ο Χάμπεκ είπε ότι οι γερμανικές εταιρείες θα συνεχίσουν να κινούνται εντός των όρων των συμβολαίων τους με την Gazprom και να πληρώνουν σε ευρώ, και σημείωσε ότι οι εισαγωγές αερίου από τη Ρωσία έπεσαν στο 35% από 55% που ήταν πριν την έναρξη του πολέμου.

Από την άλλη, ο Χάμπεκ ανακοίνωσε ότι η γερμανική κυβέρνηση ετοιμάζεται να αλλάξει το καθεστώς του διυλιστηρίου PCK στην πόλη Σβεντ, το οποίο σήμερα λειτουργεί υπό τον έλεγχο της κρατικής ρωσικής εταιρείας πετρελαίου, Rosneft, και είναι το μοναδικό που επεξεργάζεται ρωσικό πετρέλαιο στη Γερμανία.

Σχέδια απαλλοτρίωσης

Ο Χάμπεκ εξήγησε ότι η Rosneft δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να αποδεχθεί το διυλιστήριο να επεξεργάζεται πετρέλαιο από άλλη προέλευση, οπότε η κυβέρνηση του Βερολίνου -η οποία είναι κοντά στην απόφαση για εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο- ελέγχει όλες τις δυνατότητες που έχει ώστε να αξιοποιήσει τις εγκαταστάσεις.

Ήδη η γερμανική κυβέρνηση έχει ψηφίσει νόμο που επιτρέπει στο κράτος να παίρνει υπό τον έλεγχό του εταιρείες και εγκαταστάσεις που θεωρούνται κρίσιμες για την ενεργειακή ασφάλεια της χώρας, οπότε πλέον μπορεί να απαλλοτριώσει το διυλιστήριο και να το χρησιμοποιήσει για πετρέλαιο άλλης προέλευσης.

Πιο εύκολο το εμπάργκο στο πετρέλαιο

Επίσης, η Γερμανία πλέον εισάγει μόλις το 12% του πετρελαίου της από τη Ρωσία (από 35% πριν τον πόλεμο), οπότε κάνει πιο εύκολη την απόφαση σε επίπεδο ΕΕ για κυρώσεις σε βάρος της Μόσχας που θα περιλαμβάνουν το πετρέλαιο, αλλά όχι το φυσικό αέριο, καθώς το Βερολίνο έχει αποκλείσει αυτό το ενδεχόμενο.

Υπενθυμίζεται ότι στις αρχές του μήνα, η κυβέρνηση του Βερολίνου έθεσε υπό προσωρινό κρατικό έλεγχο την εταιρεία φυσικού αερίου, Gazprom Germania, θυγατρική της Gazprom, καθώς ο ρωσικός κρατικός όμιλος φυσικού αερίου είχε ανακοινώσει ότι τερματίζει τη συμμετοχή του στη θυγατρική του στη Γερμανία.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr