τρόμος στο Αφγανιστάν

Η ζωή των γυναικών στο Αφγανιστάν είναι μια πονεμένη ιστορία. Η βία εναντίον τους δεν έχει προηγούμενο, ενώ δεκάδες είναι οι ιστορίες γυναικών που με κίνδυνο της ζωής τους προσπάθησαν και κατάφεραν ή δεν κατάφεραν να δραπετεύσουν στο εξωτερικό, όταν η εξουσία ήταν στα χέρια των Ταλιμπάν, που δεν τους επέτρεπαν ούτε στοιχειώδη ζωή.

Μεγάλη αναταραχή στις γυναίκες του Αφγανιστάν

Η πρόσφατη ανακοίνωση του Αμερικανού Προέδρου Τζο Μπάιντεν για την αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων από τη χώρα, έως τις 11 Σεπτεμβρίου, που συμπίπτει με την εικοστή επέτειο από τους δίδυμους πύργους της Νέας Υόρκης, και η επακόλουθη προαναγγελία αναχώρησης και των Νατοϊκών δυνάμεων, έχουν προκαλέσει μεγάλη αναταραχή στη χώρα, και ιδιαίτερα στον γυναικείο πληθυσμό.

Και αυτό γιατί ήδη οι Ταλιμπάν πανηγυρίζουν, ισχυριζόμενοι ότι νίκησαν. Παρ ότι πέρυσι είχαν συμφωνήσει με τα ΝΑΤΟϊκά στρατεύματα να σταματήσουν τις επιθέσεις, τώρα ανακρούουν πρύμνη.

“Ξυπνούν” μαύρες μνήμες

Το γεγονός αυτό έχει σκορπίσει τον πανικό στο Αφγανιστάν, και ιδιαίτερα στις γυναίκες της χώρας που, έχοντας μαύρες μνήμες από την εποχή που κυβερνούσαν οι Ταλιμπάν, φοβούνται ότι η επόμενη μέρα θα ξαναρίξει τις ίδιες και τα παιδιά τους στα σκοτάδια. Άλλωστε, την εποχή που κρατούσαν τα ηνία οι Ταλιμπάν, οι γυναίκες δεν είχαν πρόσβαση ούτε στα σχολεία, ούτε στα εκπαιδευτικά ιδρύματα.

Σύμφωνα με στοιχεία του ΟΗΕ, η βία εναντίον των πολιτών, ιδιαίτερα σε βάρος των γυναικών και των παιδιών, έχει αυξηθεί πολύ τον τελευταίο χρόνο, ενώ οι περιοχές που ελέγχουν οι Ταλιμπάν, είναι περισσότερες από ποτέ.

Τί θα σημάνει μια πιθανή επιστροφή σε ισλαμική εξουσία 

Μια πιθανή επιστροφή σε ισλαμική εξουσία, θα σημάνει το τέλος της εκπαίδευσης για τις γυναίκες.

“Οι αμερικανοί αποχωρούν και μας περιμένουν πολύ σκληρές μέρες” δήλωσε σε ξένους δημοσιογράφους η Μπαρισέ Χαϊντάρι, φοιτήτρια στο Πανεπιστήμιο της Χεράτ, η οποία εκτιμά ότι αν επικρατήσουν οι Ταλιμπάν, δεν θα μπορούν ούτε να βγουν από τα σπίτια τους.

Πηγή: economico.gr