αεροπλανοφόρο

Στο Ιόνιο Πέλαγος και στην Αδριατική θα βρίσκονται τα επόμενα 24ωρα τα αεροπλανοφόρα «Χάρι Σ. Τρούμαν» (ΗΠΑ) και «Σαρλ ντε Γκωλ» (Γαλλία), όπου μαζί με τις ομάδες συνοδείας τους θα πραγματοποιήσουν κοινές ασκήσεις.

Ηδη στην ομάδα συνοδείας του «Σαρλ ντε Γκωλ» είναι συνδεδεμένη η φρεγάτα «Υδρα» και το υποβρύχιο «Παπανικολής» του Πολεμικού Ναυτικού, ενώ στα γυμνάσια που θα πραγματοποιηθούν αναμένεται να συμμετάσχουν και αεροσκάφη της Πολεμικής Αεροπορίας από τα αεροδρόμια της δυτικής Ελλάδας, όπως άλλωστε έγινε και στο πρόσφατο παρελθόν.

Θα μετάσχουν και ελληνικές δυνάμεις

Το περασμένο Σαββατοκύριακο το «Χάρι Σ. Τρούμαν» κινήθηκε στο βόρειο Αιγαίο, φθάνοντας ακόμα και στην περιοχή ανάμεσα στη Λήμνο και τη Θράκη. Από εκεί, αεροσκάφη τύπου ΕΑ-18G Growler που ανήκουν στην 137 μοίρα ηλεκτρονικού πολέμου του αμερικανικού ναυτικού φαίνεται ότι πραγματοποίησαν αποστολές επιτήρησης προς τα κράτη-μέλη του ΝΑΤΟ, όπως η Βουλγαρία και η Ρουμανία.

Το «Χάρι Σ. Τρούμαν» έφθασε στο βόρειο Αιγαίο σε μια προσπάθεια κατά το δυνατόν εγγύτερης προσέγγισης στη Μαύρη Θάλασσα, καθώς λόγω του εξελισσόμενου πολέμου στην Ουκρανία τα Στενά του Βοσπόρου έχουν κλείσει με απόφαση της τουρκικής κυβέρνησης.

Δεν είναι η πρώτη φορά που το αμερικανικό αεροπλανοφόρο προσέγγισε το βόρειο Αιγαίο, ωστόσο η συχνότητα μετακίνησης του ναυτικού των ΗΠΑ στην περιοχή τους τελευταίους μήνες είναι ενδεικτική και της ανησυχίας που υπάρχει για τις εξελίξεις στην Ουκρανία.

Παρατεταμένη η παρουσία τους στην περιοχή 

Υπενθυμίζεται ότι το «Χάρι Σ. Τρούμαν» πλέει σε θάλασσες περί την Ελλάδα για σχεδόν τρεις συνεχόμενους μήνες, ένδειξη της σοβαρότητας που απέδιδαν οι Αμερικανοί στην ουκρανική κρίση πολύ προτού ξεκινήσει η ρωσική εισβολή (24 Φεβρουαρίου).

Αρκετά παρατεταμένη είναι και η παρουσία του γαλλικού αεροπλανοφόρου «Σαρλ ντε Γκωλ» στην περιοχή, που βρέθηκε πρόσφατα στην Κύπρο ενώ σύμφωνα με πληροφορίες της Καθημερινής, ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, στα τέλη Μαρτίου θα ελλιμενιστεί στον Πειραιά.

Είναι ενδιαφέρον ότι τη στιγμή που το «Χάρι Σ. Τρούμαν» βρισκόταν στο βόρειο Αιγαίο, ρωσικά πολεμικά όπως η φρεγάτα «Ναύαρχος Κασατόνοφ» και το καταδρομικό κλάσης «Udaloy», «Ναύαρχος Τριμπούτς» και άλλα, είχαν επίσης εισέλθει στο αρχιπέλαγος, παραμένοντας ωστόσο σε αρκετά σημαντική απόσταση.

Πλέον και τα ρωσικά πολεμικά βρίσκονται είτε στα νότια της Κρήτης είτε στα νότια της Κύπρου, με σημείο αναφοράς πάντα το λιμάνι της Ταρτούς στη Συρία, που αποτελεί και τη βάση τους στη Μεσόγειο.

Που αποσκοπούν οι διαρκείς μετακινήσεις των αμερικανικών και γαλλικών ναυτικών δυνάμεων

Οι διαρκείς μετακινήσεις των αμερικανικών και γαλλικών ναυτικών δυνάμεων στην Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο εντάσσονται στην προσπάθεια παρακολούθησης των ρωσικών μονάδων επιφανείας αλλά και των υποβρυχίων κλάσης «Kilo» που είναι πάντα ιδιαίτερα ενεργά.

Υπενθυμίζεται ότι το ρωσικό ναυτικό διαθέτει –επισήμως και κατόπιν πολυετών και εν ισχύι διακρατικών συμφωνιών ανάμεσα σε Αθήνα και Μόσχα– αγκυροβόλια στο Αιγαίο Πέλαγος, σε τοποθεσίες όπως στα ανοιχτά (βόρεια) της Αστυπάλαιας και των Κυθήρων.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr