Τσακλόγλου μέτρα

Την ανάγκη μεταρρύθμισης του συστήματος της επικουρικής ασφάλισης εξήγησε ο υφυπουργός Εργασίας, Πάνος Τσακλόγλου, υπογραμμίζοντας ότι σε αντίθετη περίπτωση, οι επικουρικές συντάξεις θα μειώνονται διαρκώς.

«Ατομικός κουμπαράς»

Μιλώντας στο Mega, o κ. Τσακλόγλου επανέλαβε ότι το νέο σύστημα «πρόκειται να εφαρμοστεί από την 01/01/2022 για τους νεοεισερχόμενους στην αγορά εργασίας οι οποίοι έχουν υποχρέωση επικουρικής ασφάλισης, και προαιρετικά για όσους είναι κάτω των 35 ετών, είτε έχουν είτε δεν έχουν υποχρέωση επικουρικής ασφάλισης, οι οποίοι μπορούν να το δηλώσουν μέσα στο 2022 και η ασφάλισή τους να αρχίσει να τρέχει από την 01/01/23». Διευκρίνισε, δε, ότι «βασική αλλαγή είναι ότι δημιουργείται για κάθε άτομο που θα συμμετέχει στο νέο σύστημα επικουρικής ασφάλισης ένας ατομικός λογαριασμός. Σε αυτόν κατατίθενται οι εισφορές κοινωνικής ασφάλισης είτε του ιδίου και του εργοδότη, είτε του ιδίου μόνο αν είναι αυτοαπασχολούμενος. Αυτές επενδύονται από το ταμείο που πρόκειται να δημιουργηθεί, το Ταμείο Επικουρικής Κεφαλαιοποιητικής Ασφάλισης και όταν φτάσει η ώρα της συνταξιοδότησής του θα λάβει τη σύνταξη που θα αντιστοιχεί στις εισφορές και τις αποδόσεις των επενδύσεών του».

Αναγκαία μεταρρύθμιση

Ο υφυπουργός Εργασίας, εξηγώντας την αναγκαιότητα μεταρρύθμισης του συστήματος, σημείωσε ότι «βιώσιμο μπορεί να είναι και ένα σύστημα αν δώσω χαμηλότερες συντάξεις. Το σύστημα που έχουμε αυτή τη στιγμή στην επικουρική ασφάλιση είναι σύστημα νοητής κεφαλαιοποίησης και μηδενικού ελλείματος. Η επικουρική σύνταξη επηρεάζεται από τον αριθμό των συνταξιούχων, που αυξάνει διαρκώς, άρα η σύνταξη πέφτει προς τα κάτω. Προς τα πάνω την τραβάει μόνο η αύξηση της παραγωγικότητας. Ο μέσος μισθός ακολουθεί την παραγωγικότητα. Ουσιαστικά η επικουρική σύνταξη θα μειώνεται συνεχώς σαν ποσοστό του μέσου μισθού. Αυτό που λέμε ποσοστά αναπλήρωσης. Μέσα στα επόμενα 30 χρόνια από 16% του μέσου μισθού που είναι σήμερα, εκτιμάται ότι θα πέσει στο 9%».

Μεγαλύτερες συντάξεις

Σχετικά με το ποιους θα αφορά η μεταρρύθμιση, είπε ότι «όλοι όσοι έχουν υποχρέωση επικουρικής ασφάλισης, που είναι οι μισθωτοί δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, οι δικηγόροι και οι μηχανικοί, αυτόματα θα μπουν στο καινούργιο σύστημα, και δίνεται και η δυνατότητα στα άτομα που είναι κάτω των 35 ετών, να συμμετάσχουν στο καινούργιο σύστημα» και υπογράμμισε ότι «αν δούμε τις αποδόσεις που έχουν συνήθως τα συστήματα αυτά, σαν αυτό που πάμε να δημιουργήσουμε, οι αποδόσεις μετά από 30-40 χρόνια είναι πολύ ικανοποιητικές. Και αυτό μας κάνει να πιστεύουμε ότι οι νέοι συνταξιούχοι θα πάρουν πολύ πιο υψηλές συντάξεις, από αυτές που θα έπαιρναν με το υφιστάμενο σύστημα».

Εγγυήσεις

«Εγγυόμαστε το κεφάλαιο του ασφαλισμένου με το καινούργιο σύστημα, σε πραγματικούς όρους, ανάλογα και με τον πληθωρισμό. Νομίζω, όμως, ότι θα είναι απίθανο να χρειαστεί να χρησιμοποιηθεί αυτή η εγγύηση. Ένα καλό παράδειγμα για αυτό το σύστημα είναι η Σουηδία. Εκεί η κύρια σύνταξη απονέμεται με το ίδιο σύστημα με το οποίο απονέμεται η επικουρική σύνταξη στην Ελλάδα. Ταυτόχρονα οι εργαζόμενοι είναι ασφαλισμένο σε ταμείο κεφαλαιοποιητικό, που μοιάζει πολύ με αυτό που πάμε να φτιάξουμε. Αυτά τα δύο συστήματα τρέχουν παράλληλα εδώ και 25 χρόνια. Σε αυτά τα χρόνια ο μέσος όρος ετήσιας πραγματικής απόδοσης του συστήματος νοητής κεφαλαιοποίησης ήταν 1,7% το χρόνο, ενώ του συστήματος πραγματικής κεφαλαιοποίησης ήταν 4,2% το χρόνο», σημείωσε ο κ. Τσακλόγλου.

Μαθαίνουμε από τα λάθη των άλλων

Σχετικά με χώρες που εγκατέλειψαν το σύστημα, ο ίδιος ανέφερε ότι «υπάρχουν χώρες που εγκατέλειψαν το σύστημα, καθώς έκαναν κάποια λάθη. Κοιτάζουμε να μαθαίνουμε από τα λάθη των άλλων. Σε αυτές τις χώρες προσπάθησαν να κάνουν κεφαλαιοποιητικό ολόκληρο το σύστημά τους. Εμείς δεν κάνουμε αυτό το πράγμα. Η σύνταξη που θα πάρει ο συνταξιούχος μετά από 30-40 χρόνια θα έχει ένα κομμάτι από τον προϋπολογισμό, δηλαδή η εθνική σύνταξη, ένα κομμάτι που θα είναι η ανταποδοτική, και ένα κομμάτι που θα είναι η επικουρική». Όσον αφορά, δε, στο κόστος μετάβασης, ο κ. Τσακλόγλου τόνισε ότι «το ακαθάριστο κόστος μετάβασης είναι περίπου 1 δισ. ευρώ το χρόνο. Αλλά το σημαντικό είναι αυτό που είπα προηγουμένως. Οι επενδύσεις στην ελληνική οικονομία είναι το καύσιμο της ανάπτυξης. Το καθαρό κόστος θα είναι γύρω στα 6 δισ. ευρώ συνολικά, γύρω στα 120 εκατ. ετησίως».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο


Πηγή: economico.gr