Τσαβούσογλου casus belli

Την απειλή του casus belli επανέφερε ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου μετά την ολοκλήρωση των ευρωπαϊκών επαφών του στις Βρυξέλλες, και τρεις μέρες πριν από την επανέναρξη των διερευνητικών συνομιλιών Ελλάδας-Τουρκίας στην Κωνσταντινούπολη.

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου, δήλωσε πως η επέκταση των χωρικών υδάτων στο Ιόνιο δεν επηρεάζει την Τουρκία, τόνισε όμως πως «στο θέμα του Αιγαίου, στο ζήτημα των χωρικών υδάτων του Αιγαίου, δεν έχει αλλάξει η θέση της Τουρκίας”.

“Όπως δεν έχει αλλάξει και η απόφαση που έχει πάρει το τουρκικό Κοινοβούλιο. Και κάθε κυβέρνηση και κάθε κόμμα που έχει έρθει στην εξουσία τήρησε την ίδια αποφασιστική θέση και δεν υποχώρησαν. Διότι αυτό είναι ένα εθνικό θέμα» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Τσαβούσογλου: “Η Ελλάδα κάνει προβοκάτσιες”

«Ομως η Ελλάδα για να πει κάτι στον λαό, λέει τέτοια πράγματα”, είπε ο Τσαβούσογλου μιλώντας σε τούρκους δημοσιογράφους. Ο φίλος μου ο Νίκος Δένδιας έκανε λάθος, λανθασμένες δηλώσεις. Αυτή η απόφαση δεν έχει καμία ισχύ όμως η Ελλάδα δεν κάνει μόνο αυτό.

Οπως είπα και σε ορισμένους Ευρωπαίους η Ελλάδα συνέχισε κάποιες προβοκάτσιες. Όπως η πόντιση καλωδίων στον βυθό της θάλασσας, όπως να κάνει διμερείς ασκήσεις. Ξαφνικά ανακοινώνει NAVTEX, NOTAM και προσπαθεί να κλείσει θαλάσσιες περιοχές χώρους στο Αιγαίο. Και ανακοινώνουν χώρους, δεν κάνουν καμία δραστηριότητα. Δηλαδή συνεχίζουν τις προβοκάτσιες».

Το πρωί της Τετάρτης, μιλώντας στην Βουλή ο έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε δηλώσει πως μετά την επέκταση των χωρικών υδάτων στο Ιόνιο στα 12 μίλια, η χώρα μας μπορεί να πράξει το ίδιο και στην Κρήτη και αλλού, ενώ ανάλογη ήταν η τοποθέτηση και του υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια.

Πηγή: economico.gr