Ο Τσαβούσογλου τάσσεται υπέρ της αποκατάστασης του ελληνοτουρκικού διαλόγου.

Yπάρχουν μεγάλες διαφωνίες με την Ελλάδα, ανέφερε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ωστόσο, το κλίμα προεκλογικά διατηρήθηκε θετικό, όπως είπε σε συνέντευξη που παραχώρησε στο CNN Turk.

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών μίλησε και για το θέμα των F-35, τονίζοντας πως η χώρα του απαιτεί «επιστροφή χρημάτων» από τις ΗΠΑ.

«Κανείς δεν θέλει πόλεμο με την Ελλάδα. Γιατί τους πολεμήσαμε στο παρελθόν; Επειδή προσπάθησαν να εισβάλουν στη χώρα μας. Η σημερινή ατμόσφαιρα είναι αρκετά θετική. Η διατήρηση αυτής της κατάστασης κατά τη διάρκεια των εκλογών είναι σημαντικό μήνυμα», είπε αρχικά ο Τσαβούσογλου.

«Να γίνουν ειλικρινή βήματα»

«Για να είναι μόνιμη αυτή η κατάσταση, πρέπει να λυθούν τα υπάρχοντα προβλήματα. Υπάρχουν μεγάλες διαφωνίες μεταξύ μας. Για παράδειγμα, η παραβίαση του καθεστώτος των αποστρατιωτικοποιημένων νησιών, οι διαφωνίες για τα χωρικά ύδατα, οι θαλάσσιες δικαιοδοσίες… Αυτά μπορεί να προκαλούν εντάσεις όσο δεν επιλύονται. Ο κ. Μητσοτάκης είπε επίσης ότι το κύριο πρόβλημα είναι άλυτο. Αυτό δεν θα γίνει, χωρίς να λυθούν πρώτα άλλα προβλήματα. Πιστεύω πως μπορούμε να τα λύσουμε μόνοι μας μεταξύ μας» συνέχισε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών.

«Η επίλυση των προβλημάτων δεν είναι τόσο εύκολη υπόθεση. Υπάρχουν ευαίσθητα ζητήματα και για τις δύο πλευρές. Η δημόσια πίεση προς τους Έλληνες πολιτικούς είναι ίσως 100 φορές μεγαλύτερη από την πίεση προς εμάς. Αλλά πρέπει να κάνουν μια προσπάθεια. Αν γίνουν ειλικρινή βήματα, μπορούμε να διατηρήσουμε αυτή την ατμόσφαιρα» συμπλήρωσε ο Τσαβούσογλου.

«Τα λεφτά μας πίσω για τα F-35»

Αναφερόμενος στο θέμα των F-35, ο Τούρκος υπουργός είπε: «Θέλουμε τα χρήματά μας τώρα. Θέλουμε να μας επιστραφούν τα χρήματα που πληρώσαμε εκεί».

«Οι υπάλληλοί μας από το υπουργείο συγκεντρώθηκαν και εξέτασαν τα βήματα που θα κάνουμε από εδώ και πέρα. Τώρα φροντίζουμε τους εαυτούς μας. Δεν θέλουμε να καθόμαστε και να περιμένουμε την έγκριση του Κογκρέσου», κατέληξε ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr