Επίθεση στον πρωθυπουργό εξαπέλυσε από το βήμα της Βουλής ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Αλέξης Τσίπρας αποδίδοντάς του την πολιτική ευθύνη για την «υπόθεση Λιγνάδη-Μενδώνη», όπως χαρακτηριστικά απάντησε, στο πλαίσιο της συζήτησης για την ποιότητα της Δημοκρατίας και του Δημοσίου Διαλόγου.

Το μεγάλο ευχαριστώ

Ο κ. Τσίπρας ξεκίνησε με ένα «μεγάλο ευχαριστώ», όπως είπε στα αγόρια και στα κορίτσια που υπήρξαν θύματα κακοκοποίησης και τόλμησαν, «στα αγόρια και στα κορίτσια που κουβαλούσαν ένα βάρος και τόλμησαν να ανοίξουν την ψυχή τους και να δείξουν τις πληγές τους. Γιατί βρήκαν την δύναμη και ύψωσαν την φωνή τους και ύψωσαν ένα φράγμα απέναντι στην σιωπή και στην συγκάλυψη, προστατεύοντας εκατοντάδες αγόρια και κορίτσια για το μέλλον. Αυτούς οφείλουμε να στηρίξουμε σήμερα».

Μεγάλο σκάνδαλο

Στρέφοντας τα πυρά του κατά του πρωθυπουργού είπε: «Το μεγάλο ζήτημα σήμερα, είναι ότι εδώ και ένα μήνα βρισκόμαστε μπροστά σε συγκλονιστικές αποκαλύψεις και μπροστά σε ένα μεγάλο σκάνδαλο, το σκάνδαλο της προσπάθειας συγκάλυψης των αποτρόπαιων πράξεων… Αυτή είναι η πραγματική συζήτηση που διεξάγεται σε κάθε σπίτι. Γι αυτά θα ήθελε να ακούσει ο ελληνικός λαός κάτι και γι αυτό θα περίμενε μία ανάληψη πολιτικής ευθύνης, μία συγγνώμη για τα λάθη και τις παραλείψεις και να δώσετε κάποιες εξηγήσεις».

Καταλόγισε στον πρωθυπουργό ότι επέλεξε να αλλάξει το πλαίσιο της συζήτησης και σημείωσε ότι «επέλεξε να μην κάθεται στα υπουργικά έδρανα η κ. Μενδώνη αλλά η κ. Αγαπηδάκη».

Ερωτήματα προς Μητσοτάκη

Απευθύνθηκε στον κ. Μητσοτάκη και του έθεσε προσωπικά ερωτήματα: «…Υπάρχουν μόνο ποινικές ευθύνες, δεν υπάρχουν πολιτικές ευθύνες; Δεν έγινε μπροστά στα μάτια μας μία προσπάθεια συγκάλυψης; Δεν έγινε προσπάθεια να εμφανιστεί το σκάνδαλο Λιγνάδη σαν μία ταλαιπωρία για το τίποτα; Δεν έγινε προσπάθεια να παρουσιαστούν οι κατηγορίες σαν παραβίαση του τεκμηρίου αθωότητας; Δεν πιστεύω ότι μία υπουργός εκβιάζει τον πρωθυπουργό. Το μόνο τεκμήριο που αμφισβητείται σήμερα είναι το δικό σας τεκμήριο πολιτικής αθωότητας».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε ότι «δεν θα δικάσουμε κανέναν σήμερα εδώ, τον λόγο σε αυτό έχει η δικαιοσύνη. Αλλά δεν υπάρχουν και πολιτικές ευθύνες που συνιστούν ένα πολιτικό σκάνδαλο απόπειρας συγκάλυψης;», και εγκάλεσε τον πρωθυπουργό ότι «επιμένετε να στηρίζετε την κα Μενδώνη, παρά την κατακραυγή του κόσμου του πολιτισμού».

Αποστάσεις από τα τρολ

Παράλληλα, απαντώντας στις κατηγορίες για τα τρολ του διαδικτύου, ο κ. Τσίπρας είπε ότι «θα διαχωρίσω απολύτως τη θέση μου από όσα απολύτως ανεύθυνα γράφονται στα social media. Διαφωνώ αποφασιστικά, κάθετα, κατηγορηματικά με πολλά από όσα η ασυδοσία του πληκτρολογίου σας καταλογίζει», ωστόσο, κάλεσε τον πρωθυπουργό να τολμήσει κι εκείνος «μια πολιτική αυτοκριτική. Θα κερδίζατε έτσι πάρα πολλά» και του υπενθυμίσε τις επιθέσεις που δέχθηκε ο ίδιος όταν ήταν στην κυβέρνηση.

Κλείνοντας, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ υπογράμμισε ότι «από τη σημερινή μας συζήτηση πρέπει να μείνει ένα μήνυμα: ότι ο αυταρχισμός της εξουσίας πρέπει να έχει ένα όριο, την δική μας αντίδραση. Να υψώσουμε φράγμα ανθρωπιάς και αλληλεγγύης, απέναντι στους θύτες».

Πηγή: economico.gr