Tσίπρας κρίση

Για διχαστική και προκλητική ομιλία κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξης Τσίπρας, ενώ επανάφερε την πρότασή του για υπουργό Υγείας Κοινής Αποδοχής, προτείνοντας μάλιστα την καθηγήτρια κ. Λινού

Η ατομική ευθύνη

«Αυτή η χώρα έχει 11 εκατ. ατομικές ευθύνες . Μόνο ένας δεν έχει ατομική ευθύνη, ο κ. Μητσοτάκης», είπε με αιχμηρό τρόπο ο κ. Τσίπρας για να συμπληρώσει:

« Ο Άδωνις Γεωργιάδης παραδέχτηκε σε μια έκλαμψη ειλικρίνειας “πέσαμε έξω”. Είστε πρωθυπουργός μιας χώρας που μετρά κάθε μέρα πάνω από 40 νεκρούς. Λέτε ότι δεν είχατε καμία ευθύνη για το άνοιγμα του τουρισμού».

Η επίδραση του τουρισμού στην πανδημία

Ιδιαίτερα για το θέμα του τουρισμού ο κ. Τσίπρας σχολίασε «Σε ποιο δεδομένο στηρίζετε ότι θα είχαμε 10% του τουρισμού αν επιβάλαμε τεστ [στους τουρίστες];».

«Έρχεστε σήμερα και μας λέτε ως πρωθυπουργός μιας χώρας που μετρά πάνω από 40 νεκρούς κάθε μέρα και συγκρίνετε με τις χώρες εκείνες που την άνοιξη είχαν βρεθεί με εκατοντάδες νεκρούς και μια διασπορά αντίστοιχη της σημερινής στη Βόρεια Ελλάδα; Ήρθατε να μας πείτε τι;’’ Δεν έχουμε καμιά ευθύνη για το άνοιγμα του τουρισμό’’. Σας έλεγα δεν έχετε σχέδιο για το πώς θα ανοίξει. Οταν άνοιξε χωρίς σχέδιο, με διαφορετικά κριτήρια από πύλη εισόδου σε πύλη εισόδου, σας είπαμε κάνετε λάθος», τόνισε, και πρόσθεσε :

H φιέστα της Σαντορίνης

«Εσείς δεν ήσασταν εδώ που λέγατε ότι νικήσαμε τον κορωνοϊό. Δεν κάνατε φιέστα τη Σαντορίνη και καλούσατε τουρίστες; Αυτοανακηρυχθήκατε ως Μεσσίας. Δεν λέγατε ευτυχώς που είμαι εγώ γιατί αν ήταν ο Τσίπρας θα είχαμε χιλιάδες νεκρούς; », τόνισε ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Η κατάσταση στις ΜΕΘ

Αναφερόμενος στο ζήτημα των ΜΕΘ ο κ. Τσίπρας τόνισε: «Αυξήσατε τις ΜΕΘ αλλά όχι στα νούμερα που λέτε. Προσθέτετε σε αυτές που σας αφήσαμε, κρεβάτια από τον ιδ. τομέα, στρατιωτικά νοσοκομεία κ.α. Η πραγματική αύξηση κλινών ΜΕΘ μετά την έναρξη της πανδημίας ήταν περίπου 200 κρεβάτια.

Αλλά είναι μόνο θέμα κρεβατιών. Πολλές ΜΕΘ δεν λειτουργούν λόγω έλλειψης προσωπικού. Το πρόβλημα είναι η ελλιπής στελέχωση στο ΕΣΥ».

«Μας είπατε ότι όσες ΜΕΘ κι αν είχαμε θα τελείωναν κάποια στιγμή, άρα γιατί να τις αυξήσουμε. Άρα, μήπως να κλείσουμε κι αυτές που έχουμε;», πρόσθεσε.

«Έχετε χάσει την μπάλα, δεν μπορείτε να το διαχειριστείτε. Δεν μπορείτε μεταξύ σας να το διαχειριστείτε. Το πρόβλημα είναι στρατηγικό. Δεν ενισχύεται το ΕΣΥ γιατί έχετε άλλη αντίληψη. Διότι το πρόγραμμά σας ήταν συμπράξεις ιδιωτικού και δημοσίου τομές. Γι’ αυτό δεν ενισχύετε το προσωπικό, αύριο θα σας είναι βάρος. Αφήνετε το ένα τρίτο του κόσμου που έχει ανάγκη να κάνει τεστ να πάει σε ιδιωτικά νοσηλευτήρια; Αυτή είναι η αντίληψή σας», ανέφερε στη συνέχεια.

Τα μέτρα στήριξης

Σε σχέση με τη στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων που πλήττονται από την πανδημία ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε: « Συνεχίσατε την πολιτική που ήταν το πρόγραμμά σας. Αφήσατε την συντριπτική πλειοψηφία των επιχειρήσεων στην τύχη τους, αφήσατε τους εργαζόμενους στην τύχη τους. Χάθηκαν περίπου 4 δισ. από το διαθέσιμο εισόδημα».

«Είπατε ότι υπάρχει ένα μέρος των πολιτών που εξαρτώνται από τον μισθό τους. Ναι, είναι η πλειοψηφία, αυτοί και όσοι προσπαθούν να κρατήσουν ανοιχτά τα μαγαζιά τους. Δεν έχουν όλοι οφσόρ. Είναι η μεσαία τάξη, που την κάνατε σημαία», συμπλήρωσε.

Ελάτε να βρούμε κάποιον άλλον αν θέλετε

Ο Αλέξης Τσίπρας επανέλαβε την πρόταση του για τη σύγκληση του Συμβουλίου των Πολιτικών Αρχηγών και στο πλαίσιο αυτό κάλεσε τον πρωθυπουργό «να συμφωνήσουμε όλοι μας σε έναν υπουργό Υγείας κοινής αποδοχής με γνώση αξιοπιστία και εμπειρία που θα θέσει σε εφαρμογή το έκτακτο σχέδιο» που θα έχουν συμφωνήσει οι πολιτικές δυνάμεις.

Κύριε Κικίλια δεν έχω κάτι προσωπικό μαζί σας. Κρυφτήκατε πίσω από έναν άξιο επιστημονα τον κ. Τσιόδρα» είπε ο Αλέξης Τσίπρας προσθέτοντας: «8 μήνες ήσασταν εξαφανισμένος και έρχεστε στο και 5 να κατηγορήτε την αντιπολίτευση».

Αν συμφωνήσετε, στην ενίσχυση του ΕΣΥ, στο πάγωμα των αντιλαϊκών σας νομοσχεδίων (πχ πτωχευτικό νόμο) και να παγώσετε το σχεδιασμό σας να φέρετε προς ψήφιση ένα αντεργατικό νομοσχέδιο, υπάρχουν άνθρωποι για αυτό το ρόλο είπε ο κ. Τσίπρας συμπληρώνοντας:

«Θα σας πρότεινα την Αθηνά Λινού καθηγήτρια Ιατρικής. Δεν ήταν απούσα, ήταν παρούσα. Έλεγε παντού προσοχή και μάσκες. Ελάτε να βρούμε κάποιον άλλο αν θέλετε».

Πηγή: economico.gr