Τσίπρας βουλή

«Κανείς δεν αμφιβάλλει για την σημασία της ενίσχυσης της αποτρεπτικής δυνατότητας της χώρας», δήλωσε κατά την ομιλία του στη Βουλή για το εξοπλιστικό πρόγραμμα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Αλέξης Τσίπρας.

Απαντώντας στον πρωθυπουργό διευκρίνισε ότι το κόμμα του υπερψηφίζει την αγορά των φρεγατών. Σημείωσε, ωστόσο,  παράλληλα ότι «είναι θράσος να μας κουνάτε το δάχτυλο γιατί δεν σας δίνουμε λευκή επιταγή για να διαχειρίζεστε τις αμυντικές δαπάνες, χωρίς προγραμματισμό, χωρίς διαφάνεια και εκτός των προβλεπόμενων θεσμικών διαδικασιών».

Επίθεση κατά του πρωθυπουργού για την ακρίβεια 

Κατηγορώντας τον πρωθυπουργό για επιμονή σε μια πολιτική για την ακρίβεια που αφήνει απροστάτευτη την κοινωνία με το επιχείρημα ότι «δεν θα πάμε ξανά στα ελλείμματα», ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης του έθεσε το ερώτημα τι θα σκεφτεί ο πολίτης που αντιμετωπίζει το κύμα ακρίβειας και «πασχίζει κάθε μέρα να εξοφλήσει τους λογαριασμούς του ή να πληρώσει τη βενζίνη», τι θα σκεφτεί «με τον πληθωρισμό σήμερα να έχει σκαρφαλώσει στο ιστορικό υψηλό 25ετίας και μας λέτε αυτά όταν τα εξοπλιστικά κοστίζουν 7 δισ.».

«Δεν υποστηρίζω να μη προχωρήσουμε λελογισμένα σε εξοπλισμούς για να προχωρήσουμε σε κοινωνικές δαπάνες», τόνισε, «υποστηρίζω σύνεση και υπευθυνότητα, ώστε να πράξουμε με σχέδιο και λελογισμένα και τα δύο, αλλά όχι να φέρνουμε εδώ 7 δισ., να αφήνουμε την κοινωνία απροστάτευτη και να λέμε κι από πάνω ότι δεν θα γυρίσουμε στα ελλείμματα», τόνισε.

Επισήμανε ότι το πρώτο μεγάλο εξοπλιστικό πρόγραμμα που προχώρησε μετά από μια δεκαετία ήταν η αναβάθμιση των F16 επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.

Αντιγράφετε συνταγές του χθες 

Ωστόσο, σχολίασε, πως «σε μια χώρα που πριν μια δεκαετία βυθίστηκε στην οικονομική κρίση εν μέσω σκανδάλων και εξοπλιστικών προγραμμάτων δισεκατομμυρίων, που και σήμερα βρίσκεται σε ασταθές οικονομικό περιβάλλον, είναι ύβρις να κομπάζετε για εξοπλιστικές δαπάνες και να αντιγράφετε τις συνταγές του χθες, που οδήγησαν στη δημοσιονομική εκτροπή και στη χρεοκοπία».

Κατηγόρησε τον κ. Μητσοτάκη για διαστρέβλωση της στάσης και των θέσεων του ΣΥΡΙΖΑ, σχολιάζοντας ότι γνωρίζει ο πρωθυπουργός πως στην κριτική που του ασκεί για τα «5 δισ. σε απευθείας αναθέσεις και σε κλειστούς διαγωνισμούς» δεν περιλαμβάνει τα Rafale.

Με αφορμή σχετική αναφορά του κ. Μητσοτάκη σε αποστροφή του Γ. Τσίπρα, τον κατηγόρησε για απομόνωση φράσης για δημιουργία εντυπώσεων, τονίζοντας ότι «δεν μπορεί να υπάρχει διαφωνία ότι η άμυνα της χώρας δεν μπορεί να σταθεί από μόνη αν δεν υπηρετεί μια πολιτική ασφάλειας συγκροτημένη και μια συγκροτημένη εξωτερική πολιτική».

Είπε ότι η συμφωνία δεν αφήνει ούτε ένα ευρώ να μένει στην ελληνική αμυντική βιομηχανία, ενώ τον επέκρινε για οικειοποίηση της αγοράς εξοπλισμών από χρήματα του ελληνικού λαού βάζοντας στο σποτάκι για τα Rafale το κομματικό έμβλημα της ΝΔ.

Οι θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ

Ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στηρίζει «σταθερά, με συνέπεια και με εθνική ευθύνη τον εξοπλισμό της χώρας βάσει της λογικής της επαρκούς άμυνας και στο πλαίσιο ενός ολοκληρωμένου σχεδιασμού και προγραμματισμού για την ενίσχυση της αποτρεπτικής ικανότητας των Ενόπλων μας δυνάμεων» και πως στο πλαίσιο αυτό, υπερψηφίζει την αγορά των φρεγατών.

Επισήμανε ότι αυτή την αγορά την διαπραγματεύτηκε ο ΣΥΡΙΖΑ ως κυβέρνηση παρά τους τότε πολύ σοβαρούς δημοσιονομικούς περιορισμούς.

Όμως, σημείωσε, «θεωρούμε απαράδεκτο, ότι δεν υπάρχει καμία δέσμευση για συμμετοχή της ελληνικής βιομηχανίας στο πρόγραμμα των φρεγατών, όπως δεν υπάρχει και σε σχέση με τα Rafale».

Χαρακτήρισε απαράδεκτο ότι «η συντήρηση για τις φρεγάτες έχει προβλεφθεί μόνο για τα 3 πρώτα χρόνια αξιοποίησής τους και μάλιστα πάλι χωρίς συμμετοχή της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας» και προβληματικό ότι «δεν υπάρχει καμία μεταφορά τεχνογνωσίας και ότι δεν εξασφαλίζονται σε όλες τις φρεγάτες, κρίσιμες επιχειρησιακές δυνατότητες που χρειάζεται το Πολεμικό Ναυτικό».

Ο Μητσοτάκης ακύρωσε το πρόγραμμα 

Ο κ. Τσίπρας είπε ότι αυτό το πρόγραμμα το ακύρωσε ο κ. Μητσοτάκης το καλοκαίρι του 2020, «εν μέσω τη κρίσης του Oruc Reis, όταν είχε φτάσει 8 νμ από τη Ρόδο και 6 νμ από το Καστελλόριζο».

Πρόσθεσε ότι επειδή όμως είχε ακυρώσει την αγορά των φρεγατών «για λόγους που ποτέ δεν μας εξηγήσατε, τονίζατε δημόσια και κατ’ ιδίαν στις επαφές μας ότι ο μόνος τρόπος να ενισχύσουμε την αμυντική και διπλωματική μας θέση, ήταν η αγορά των 18 Rafale» και πως ο ΣΥΡΙΖΑ καλή τη πίστη υπερψήφισε την αγορά τους.

Όμως, σχολίασε, είναι απαράδεκτο ο πρωθυπουργός να εκμεταλλεύεται αυτή τη στάση απαιτώντας λευκή επιταγή κι ότι «θα ψηφίζουμε και θα στηρίζουμε κάθε απόφασή σας, χωρίς κριτήρια».

Επ’ αυτού αναφέρθηκε στην απόφαση αγοράς 6 επιπλέον πολεμικών αεροσκαφών «που την έμαθαν όλοι -και τα επιτελεία- από τη τηλεόραση, όταν την ανακοινώσατε εκτός θεσμικών διαδικασιών από τη ΔΕΘ χωρίς να έχετε στα χέρια σας καμία εισήγηση, χωρίς κανένα προγραμματισμό».

Οι ενστάσεις του ΣΥΡΙΖΑ

Μιλώντας και για ενστάσεις επί της ουσίας ανέφερε ότι «τη στιγμή που έχουμε ενισχύσει την αεροπορία μας με την αναβάθμιση των F16 και την αγορά των 18 Rafale, τη στιγμή που η Τουρκία έχει εξαιρεθεί από το πρόγραμμα των F35, δεν κατανοούμε τη σκοπιμότητα αγοράς επιπλέον 6 αεροσκαφών με κόστος 1 δισ. για τον φορολογούμενο, όπως δεν κατανοούμε την επιμονή σας σε μια σκανδαλώδη σύμβαση για το κέντρο Αεροπορικής εκπαίδευσης στη Καλαμάτα, που θα ξεπεράσει τα δυο δισ.».

Σημείωσε ότι «με τα χρήματα του ελληνικού λαού δεν μπορούμε να παίζουμε» και ζήτησε από τον πρωθυπουργό «να σταματήσει να μετατρέπει την Εθνική ‘Αμυνα σε αντικείμενο μικροκομματικής εκμετάλλευσης και να φλερτάρει με πρακτικές του παρελθόντος που μας οδήγησαν στη δημοσιονομική εκτροπή».

Ο κ. Τσίπρας πρόσθεσε ότι στο ερώτημα που του είχε απευθύνει τον Οκτώβριο αν αντέχουμε δημοσιονομικά και τα επιπλέον Rafale και τις φρεγάτες, ο κ. Μητσοτάκης του απάντησε ότι αντέχουμε, «γιατί τα Rafale θα πληρωθούν το ’21-22, που έχουμε τη ρήτρα διαφυγής, ενώ οι φρεγάτες θα αρχίσουν να αποπληρώνονται από το ’25 και μετά».

Ωστόσο, σημείωσε ότι στη σύμβαση διαβάζει ότι οι φρεγάτες θα αποπληρωθούν από φέτος: 1 δισ και 168 εκατομμύρια μέσα στο 2022 που εσείς λέτε ότι δεν υπάρχουν δημοσιονομικά περιθώρια και άλλο ένα δισ. συνολικά το 2023 και το 2024».

Κατόπιν αυτών σχολίασε ότι ο κ. Μητσοτάκης δεν μπορεί να λέει τον ΣΥΡΙΖΑ ανεύθυνο όταν ζητά η κυβέρνηση να στηρίξει την κοινωνία στην ακρίβεια.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr