Τσίπρας Ουκρανία

Από το βήμα της Βουλής στη συζήτηση για τον πόλεμο στην Ουκρανία, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., Αλέξης Τσίπρας, καταδίκασε τη ρωσική εισβολή και ζήτησε να ανοίξει ο δρόμος της διπλωματίας και της ειρήνης.

Στην αρχή της ομιλίας του, αναφερόμενος στον πόλεμο της Ουκρανίας ο κ. Τσίπρας έκανε λόγο για σκοτεινές εποχές και πρόσθεσε ότι σε αυτές τις συνθήκες χρειάζεται ψυχραιμία,

“Το εθνικό συμφέρον ταυτίζεται με την αλήθεια. Πρέπει να υπάρξουν κοινοί στόχοι όλων μας για το εθνικό συμφέρον και για την ειρήνη», είπε ενώ πρόσθεσε ότι αυτό περιμένει και ο λαός σήμερα”, είπε ο κ. Τσίπρας και πρόσθεσε :

Kαταδικάζουμε τη ρωσική εισβολή

«Η αποκατάσταση της ειρήνης, η διατήρηση των εθνικών συμφερόντων μας, η αλληλεγγύη που πρέπει να δείξουμε στους Ουκρανούς και τους Έλληνες που δοκιμάζονται.

Σε αυτές τις συνθήκες πρέπει να καταδικάσουμε τη ρωσική εισβολή και να εκφράσουμε τη συμπαράσταση μας στον ουκρανικό λαό, και τη θλίψη μας για την απώλεια κάθε ανθρώπινης ζωής σε έναν πόλεμο που ξέσπασε με απόφαση της Ρωσίας.

Οι ενέργειες του Πούτιν θα αποβούν εις βάρος της ανθρωπότητας αλλά και εις βάρος της Ρωσίας. Η ΕΕ οφείλει αυτήν την κρίσιμη ώρα να στηρίξει τον λαό της Ουκρανίας, και να χρησιμοποιήσουν όλα τα διπλωματικά μέσα για να υποχωρήσουν οι ρωσικές δυνάμεις».

Λάθος οι διώξεις σε Ρώσους φοιτητές και η απαγόρευση καλλιτεχνικών εκδηλώσεων

Οι κυρώσεις εις βάρος της Ρωσίας είναι ένα ισχυρό εργαλείο σε αυτήν την κατεύθυνση και ορθώς συμμετέχουμε σε αυτές, σημείωσε ενώ υπογράμμισε ότι πρέπει να είναι ένα εργαλείο για την ειρήνη.

Δεν πρέπει να παρασυρθούμε από πράξεις που θα φέρουν απέναντί μας όχι τον Πούτιν αλλά τον ρωσικό λαό. Οι διώξεις σε Ρώσους φοιτητές, η απαγόρευση ρωσικών καλλιτεχνικών και αθλητικών εκδηλώσεων είναι λάθος.

Πρέπει να στηρίξουμε τον ουκρανικό λαό ενεργά με στοχευμένες κυρώσεις εις βάρος της Ρωσίας, αλλά και να στείλουμε ανθρωπιστική βοήθεια στον ουκρανικό λαό και να βοηθήσουμε την Ουκρανία για την ένταξή της στην ΕΕ.

Πρέπει να στηρίξουμε τους εταίρους μας στην ανατολική Ευρώπη που ανησυχούν για την ανάπτυξη της Ρωσίας αν και αυτοί δεν το έκαναν στη δική μας περίπτωση.

Να βοηθήσουμε ώστε να δημιουργηθούν οδοί ασφαλούς επαναγκατάστασης των προσφύγων στην Ευρώπη.

Ο ΣΥΡΙΖΑ στηρίζει πάντα τις προσφυγικές ροές 

Ο Αλέξης Τσίπρας καυτηρίασε τις δηλώσεις του υπουργού Μετανάστευσης ότι οι Ουκρανοί είναι πραγματικοί πρόσφυγες ενώ όσοι έρχονται από άλλες χώρες και δεν είναι λευκοί δεν είναι πραγματικοί πρόσφυγες, σημειώνοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ στήριξε πάντα τις προσφυγικές ροές.

Όπως είπε η κρίση στην Ουκρανία κινδυνεύει να μας επαναφέρει σε έναν ψυχρό πόλεμο, που θα οδηγήσει σε ένα σκληρό οικονομικό ανταγωνισμό και σε μια βαθιά ενεργειακή κρίση. Όπως είπε μπροστά μας ανοίγονται διλήμματα για τη θέση της Ελλάδας στη νέα συγκυρία.

Στη συνέχεια άσκησε κριτική σε κάποιες από τις πρωτοβουλίες που πήρε η κυβέρνηση τις τελευταίες ημέρες που όπως υποστήριξε δεν λαμβάνει υπόψιν την ευαίσθητη χωροταξία της χώρας.

Λάθος η αποστολή όπλων στην Ουκρανία χωρίς να συνεδριάσει το ΚΥΣΕΑ

Καυτηρίασε το γεγονός ότι η κυβέρνηση έστειλε όπλα στην Ουκρανία, χωρίς καν να συνεδριάσει το ΚΥΣΕΑ και χωρίς να συμπεριλαμβάνεται αυτή η πρωτοβουλία στις πρωτοβουλίες των οργανισμών που συμμετέχουμε.

Θα ήταν ιστορικό λάθος η χώρα μας να πρωτοστατήσει στο ιστορικό πισωγύρισμα που συντελείται στην Ευρώπη που εισέρχεται σε φάση ψυχρού πολέμου.

Αυτές οι εξελίξεις, ο διπολισμός δεν ωφελούν την ΕΕ ούτε γεωπολιτικά ούτε οικονομικά. Η βασική ευθύνη ανήκει στον Πούτιν αλλά θα ήταν λάθος εάν δεν βλέπαμε τα λάθη και τις ευθύνες της ΕΕ, όπως την παθητικότητά της στις παραβιάσεις του Διεθνούς Δικαίου διαχρονικά, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στην Κύπρο.

Υπάρχουν σοβαρές ευθύνες στη Δύση για την παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου με επεμβάσεις στο Ιράκ, στο Αφγανιστάν και στη Γιουγκοσλαβία. Με αυτές τις εξελίξεις γεωπολιτικά ωφελούνται τρίτοι και οικονομικά ζημιώνεται η ΕΕ, υπογράμμισε.

Η ΕΕ πρέπει να επιχειρήσει να παρέμβει στις συνομιλίες Ρωσίας και Ουκρανίας, και να έχει αρκετή απόσταση από το ΝΑΤΟ για να μπορεί να παίξει έναν αυτοτελή ρόλο.

Σκληρή κριτική στην κυβέρνηση 

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ άσκησε σκληρή κριτική στην κυβέρνηση κατηγορώντας την ότι εκμεταλλεύεται την ουκρανική κρίση για μικροπολιτικά οφέλη, θέλοντας να επιδοθεί σε μία νέα κούρσα εξοπλισμών ενώ δεν λαμβάνει πρωτοβουλία για να θέσει η ίδια ατζέντα στην Τουρκία.

Ο Αλέξης Τσίπρας σημείωσε ότι αυτοσκοπός του ΣΥΡΙΖΑ είναι η εδαφική ακεραιότητα της χώρας, η ειρήνη και η προκοπή του λαού.

Τέλος έκανε αναφορά στην ενεργειακή κρίση που αναμένεται να ενταθεί ενώ κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι δεν έλαβε κανένα μέτρο ενώ με συγκεκριμένες πολιτικές επιλογές οδήγησαν σήμερα στην ενεργειακή φτώχια.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr