Τσίπρας Βουλή

Βάζοντας σε «πρώτο κάδρο» των ευθυνών για την κατάσταση που διαμορφώνεται σήμερα με την ακρίβεια τον πρωθυπουργό, ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε πως «μέχρι στιγμής ζούμε την ακρίβεια Μητσοτάκη, δυστυχώς όχι ακόμα του πολέμου» ενώ τόνισε πως η χώρα χρειάζεται «κυβέρνηση που να πιστεύει στην παρέμβαση του κράτους που απεχθάνεστε, όχι manual νεοφιλελευθερισμού», όπως χαρακτηριστικά είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

«Τι περιμένετε για να φορολογήσετε υπερκέρδη 1,4 δισ; Να γονατίσουν νοικοκυριά και επιχειρήσεις;» ήταν το ερώτημα που έθεσε στον Κυριάκο Μητσοτάκη, τονίζοντας προς τον πρωθυπουργό πως «επιδοτείτε την αισχροκέρδεια με ανεπαρκέστατα επιδόματα και αφήνετε αλώβητο το μηχανισμό αισχροκέρδειας».

Σύμφωνα με τον Αλέξη Τσίπρα, «έρχεται περίοδος πολεμικής οικονομίας και ο Μητσοτάκης σκέφτεται την τιμή των μετοχών και μην φορολογήσει τα υπερκέρδη λίγων» και κατηγόρησε τον πρωθυπουργό λέγοντας χαρακτηριστικά πως «δεν κυβερνάτε για αυτούς που πλήττονται αλλά για αυτούς που κερδοσκοπούν».

«Συνεχίζετε να μην καταλαβαίνετε πού πατάμε και πού βρισκόμαστε»

Απευθυνόμενος αρχικά στον πρωθυπουργό, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης είπε πως το βασικό του συναίσθημα όσο παρακολουθούσε την ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη σε μια κοινοβουλευτική ομάδα της ΝΔ, όπως είπε ο Αλέξης Τσίπρας που είναι τελείως απρόθυμη να στηρίξει την πολιτική της κυβέρνησης σε νομοσχέδιο που περιλαμβάνει μέτρα στήριξης, ήταν η ανησυχία.

Και συνέχισε λέγοντας πως «παρακολουθώντας να τα δικαιολογείτε όλα το συναίσθημα μου δεν είναι ανησυχία αλλά ο φόβος για αυτά τα οποία έρχονται γιατί φαίνεται να συνεχίζετε να μην καταλαβαίνετε που πατάμε και που βρισκόμαστε ως χώρα και ως κοινωνία».

Ο Αλέξης Τσίπρας κατηγόρησε τον πρωθυπουργό πως φαίνεται ότι δεν καταλαβαίνει τι έχει συμβεί «όχι από τον πόλεμο και μετά αλλά από τον Σεπτέμβρη και μετά με δική σας μεγάλη ευθύνη στα ελληνικά νοικοκυριά και στις επιχειρήσεις και κυρίως να μην συνειδητοποιείτε τι θα συμβεί τους επόμενους μήνες τώρα που ο πόλεμος θα επιδεινώσει αυτή την μεγάλη κρίση και την ακρίβεια γιατί ο πληθωρισμός σκαρφάλωσε στο 7% πριν έρθουν οι συνέπειες του πολέμου».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε χαρακτηριστικά πως «δεν κατανοείτε φαίνεται τι ακριβώς βιώνουν εκατομμύρια νοικοκυριά αβοήθητα που τους χτυπάει εδώ και έξι μήνες η ακρίβεια και τους πολύ κρύους μήνες το χειμώνα δεν μπορούν να ανάψουν τα καλοριφέρ τους ή το ερκοντίσιον όχι γιατί έχουν κακή ψυχολογία όπως μας είπε ο υπουργός σας που είναι κλασικό δείγμα τις αλλοπρόσαλλης πολιτικής σας αλλά γιατί τελειώνει το εισόδημά τους την 19η μέρα του μήνα.

Η ανησυχία μου γίνεται φόβος και απελπισία 

Και πρόσθεσε πως «η ανησυχία μου αυτή γίνεται φόβος και ενδεχομένως απελπισία όταν γνωρίζω ότι τα χειρότερα είναι μπροστά και ανησυχώ ακόμα περισσότερο όταν βλέπω εσάς να μην ανησυχείτε, να πηγαίνετε με τις νόρμες της σκέψης της νεοφιλελεύθερης ορθοδοξίας».

Αναφερόμενος στις επιδοτήσεις ο Αλέξης Τσίπρας υποστήριξε ότι αυτές είναι ανεπαρκέστατες λέγοντας προς τον πρωθυπουργό πως «ήρθατε εδώ και μας είπατε ότι οφείλουν όσοι έχουν υπερκέρδη. Τώρα το ανακαλύψατε;

Εμείς το λέμε από τον Σεπτέμβρη να καταθέσουν μερίδιο. Οικειοθελώς θα καταθέσουν μερίδιο; Δεν νομοθετείτε εσείς; Δεν τα βλέπετε αυτά τόσους μήνες; Δεν είστε κυβερνήτης; Γιατί έχετε αφήσει και αφήνετε αλώβητο τον μηχανισμό αισχροκέρδειας των εταιρειών ηλεκτρικής ενέργειας;».

«Από αυτά τα υπερκέρδη στην ΔΕΗ των γκόλντεν μπόις το 1 δις ευρώ περίπου αντιστοιχεί στην ΔΕΗ και τα υπόλοιπα τα μοιράζονται οι 3 εταιρείες. Τι περιμένετε να κάνετε για να τα πάρετε πίσω;» πρόσθεσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατηγόρησε τον Κυριάκο Μητσοτάκης λέγοντας πως «η βασική σας σκέψη είναι μην τυχόν και παρέμβουμε στην εσωτερική αγορά, μην τυχόν και αγγίξουμε τα κέρδη, τα υπερκέρδη, τα ουρανοκατέβατα κέρδη, όπως λέει η Κομισιoν, των ηλεκτροπαραγωγών εταιριών, μεταξύ των οποίων και η ΔΕΗ, που σπεύσατε να ιδιωτικοποιήσετε».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr