Για τον δισεκατομμυριούχο Έλον Μασκ, το δικαίωμα στην ελευθερία του λόγου ήταν φαινομενικά το κεντρικό κίνητρο για την εξαγορά της πλατφόρμας ανταλλαγής σύντομων μηνυμάτων/κοινωνικής δικτύωσης Twitter, την οποία μετονόμασε πρόσφατα σε X.

Ωστόσο, σύμφωνα με το Spiegel, φαίνεται ότι αυτή η αποστολή τίθεται και πάλι υπό αμφισβήτηση από τα τρέχοντα γεγονότα: ειδικοί αναλυτές ανακάλυψαν μια περίεργη καθυστέρηση που εμφανιζόταν όταν κάποιος επιχειρούσε να ανοίξει συνδέσμους σε αναρτήσεις στο κοινωνικό δίκτυο που οδηγούσαν στους New York Times, στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters καθώς και σε διάφορες ανταγωνιστικές πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης.

Αυτό το μπλοκάρισμα των συνδέσμων καταγράφηκε για πρώτη φορά στην πύλη Hacker News, ενώ λίγο αργότερα το ανέφερε η Washington Post. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, χρειάστηκαν τέσσερα με πέντε δευτερόλεπτα για να ανοίξουν οι συνδεδεμένες σελίδες μετά το πάτημα των εν λόγω συνδέσμων στο Twitter/X. Στη συνέχεια, οι σύνδεσμοι μπλοκαρίστηκαν. Εκτός από τις σελίδες των μεγάλων εφημερίδων και πρακτορείων ειδήσεων, οι πλατφόρμες όπως το Facebook και το Instagram επιβραδύνθηκαν προφανώς επίσης με αυτόν τον τρόπο.

Έρευνες έχουν δείξει ότι μια καθυστέρηση μόλις τριών δευτερολέπτων κατά την κλήση ενός ιστότοπου είναι αρκετή για να κρατήσει ένα μεγάλο ποσοστό χρηστών μακριά από το άνοιγμα του συνδέσμου. Η παρατήρηση επιβεβαιώθηκε από διάφορα μέσα ενημέρωσης. Τέτοιες καθυστερήσεις είναι δυνατές επειδή το X ανακατευθύνει όλους τους συνδέσμους στην πλατφόρμα στην υπηρεσία σμίκρυνσης συνδέσμων t.co. Υπηρεσίες όπως η t.co έχουν χάσει τη σημασία τους, αλλά επιτρέπουν στην εταιρεία να καταγράφει κάθε κλικ και να αναλύει το περιεχόμενο που συνδέεται.

Μετά από αναφορά μεγάλων μέσων ενημέρωσης, η καθυστέρηση ξαφνικά εξαφανίστηκε και πάλι. Η εταιρεία δεν απάντησε σε σχετικά ερωτήματα. Στο παρελθόν, ο Έλον Μασκ είχε επανειλημμένα μπλοκάρει συνδέσμους προς ανταγωνιστικούς ιστοχώρους, αλλά οι αποκλεισμοί αυτοί καταργήθηκαν μετά από κριτική. Μόλις στα τέλη Ιουλίου, η εταιρεία ανακοίνωσε σε δελτίο Τύπου: “Η ελευθερία του λόγου είναι θεμελιώδης για μια υγιή, λειτουργική παγκόσμια κοινωνία – και όταν αφαιρείται, είναι σχεδόν αδύνατο να ανακτηθεί“. Ωστόσο, η φράση αυτή προοριζόταν να χρησιμεύσει ως αιτιολόγηση για τους λόγους για τους οποίους η X θέλει να απαγορεύσει νομικά στους ερευνητές που ασχολούνται με τη ρητορική μίσους να κάνουν αναρτήσεις.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr