Σημαντική «νίκη» στη «μάχη» για το εξοπλιστικό πρόγραμμα της Ελβετίας πέτυχε ο αμερικανικός κολοσσός Lockheed Martin, καθώς κέρδισε το συμβόλαιο ύψους 5 δισ. ευρώ για την προμήθεια στην κεντροευρωπαϊκή χώρα των μαχητικών πολλαπλών ρόλων 5ης γενιάς F-35.

 Και Patriot στο πακέτο

Όπως αναφέρουν τα διεθνή μέσα ενημέρωσης, η Ελβετία επέλεξε τα μαχητικά αεροσκάφη της Lockheed Martin, έναντι των εναλλακτικών επιλογών, δηλαδή του Eurofighter Typhoon, του F/A-18 «Super Hornet» της Boeing και του Rafale της Dassault, με τις πληροφορίες να τονίζουν ότι οι παράγοντες που ώθησαν τους Ελβετούς στην επιλογή αυτή, ήταν, μεταξύ άλλων, η τιμή και η τεχνική υποστήριξη που προσφέρθηκε για τα μαχητικά F-35, καθώς επίσης και τα προηγμένα λειτουργικά και οπλικά συστήματα που διαθέτει.

Παράλληλα, η Ελβετία ανακοίνωσε ότι θα αποκτήσει και πυραυλικά συστήματα αεροπορικής άμυνας τύπου Patriot για περίπου 2,2 δισεκατομμύρια δολάρια, με την κίνηση αυτή να γίνεται σε συνδυασμό με την προμήθεια των αεροσκαφών, στο πλαίσιο της συνολικής αναβάθμισης της εναέριας άμυνας της χώρας και της προστασίας της τόσο από εχθρικές πυραυλικές επιθέσεις όσο και από εχθρικά αεροπορικά πλήγματα.

Οι αντιρρήσεις

Τώρα, το επόμενο βήμα είναι η έγκριση του κοινοβουλίου για την αγορά των 36 νέων μαχητικών αεροσκαφών τύπου F-35 και των πυραυλικών συστημάτων αεράμυνας Patriot. Ωστόσο, αξίζει να σημειωθεί ότι το τεράστιο αυτό εξοπλιστικό πρόγραμμα για την ενίσχυση των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας έχει πυροδοτήσει πολλές και έντονες συζητήσεις στο εσωτερικό της, με πολιτικές και κοινωνικές προεκτάσεις.

Αυτοί που εκφράζουν την αντίθεσή τους με την αγορά των νέων αεροσκαφών και συστημάτων αεράμυνας ισχυρίζονται ότι αυτά δεν θα βοηθήσουν την Ελβετία αντιμετωπίσει νέες απειλές όπως επιθέσεις στον κυβερνοχώρο, ενώ επίσης μπορούν να ξεκινήσουν τις διαδικασίες για ένα νέο δημοψήφισμα, όπως έγινε το 2014 και είχε ως αποτέλεσμα να απορριφθεί το σουηδικό αεροσκάφος τύπου Gripen της κατασκευάστριας εταιρείας Saab.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο


Πηγή: economico.gr