Τζάνετ Γέλεν

Δεν μάσησε τα λόγια της η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ για την οικονομία της χώρας και πώς αυτή επηρεάζει τη δημοτικότητα του προέδρου Τζο Μπάιντεν ενόψει των προεδρικών εκλογών του 2024.

Μιλώντας στην εκπομπή Squawk Box του CNBC η Τζάνετ Γέλεν προειδοποιεί πως οι σταθερά υψηλότερες τιμές που πληρώνουν οι Αμερικανοί για τρόφιμα και ενοίκια, σε σύγκριση με τα προ πανδημίας επίπεδα, είναι ένας σημαντικός παράγοντας που θα επηρεάσει την ψήφο τους, κρούοντας έτσι καμπανάκι για τις επικείμενες εκλογές και για το επιτελείο του Αμερικανού προέδρου.

«Παρόλο που οι τιμές γενικά αυξάνονται με χαμηλότερους ρυθμούς, οι Αμερικανοί εξακολουθούν να βλέπουν αυξήσεις σε ορισμένες σημαντικές τιμές, συμπεριλαμβανομένων των τροφίμων, σε σχέση με το επίπεδο που βρισκόμασταν πριν από την πανδημία. Και αυτό παραμένει αξιοσημείωτο για τους ανθρώπους που πηγαίνουν στο κατάστημα και ψωνίζουν» είπε χαρακτηριστικά.

Καθώς ο Δείκτης Τιμών Καταναλωτή σημειώνει μείωση το τελευταίο έτος, οι τιμές των τροφίμων κινούνται υψηλότερα από τον βασικό πληθωρισμό, σύμφωνα με το Γραφείο Στατιστικής Εργασίας. Υπάρχουν πολλοί λόγοι γι’ αυτό, από τον αντίκτυπο του πολέμου στην Ουκρανία στις τιμές των σιτηρών μέχρι τα εστιατόρια που χρεώνουν υψηλότερες τιμές για τα είδη του μενού.

Ο πληθωρισμός στις τιμές των ενοικίων παραμένει επίσης επίμονα υψηλός. «Τα ενοίκια αυξάνονται λιγότερο γρήγορα τώρα, αλλά είναι σίγουρα υψηλότερα από ό,τι ήταν πριν από την πανδημία», σημειώνει η Γέλεν.

«Πιστεύω λοιπόν ότι κάνουμε σημαντική πρόοδο στη μείωση του πληθωρισμού. Αλλά οι Αμερικανοί παρατηρούν υψηλότερες τιμές από αυτές που είχαν συνηθίσει»

Οι Αμερικανοί αποδοκιμάζουν τους χειρισμούς Μπάιντεν στην οικονομία

Καθώς ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν διεκδικεί την επανεκλογή του, αυτή η διαφορά μεταξύ αυτού που η κυβέρνηση του θεωρεί ως «σημαντική πρόοδο» και αυτού που οι ψηφοφόροι βλέπουν στα μηνιαία έξοδα του νοικοκυριού τους, εξελίσσεται σε έναν από τους ισχυρότερους αντίπαλους του Αμερικανού πρόεδρου.

Σχεδόν το 60% των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων αποδοκιμάζει τους χειρισμούς του Μπάιντεν στην οικονομία, ενώ μόνο το 38% τους εγκρίνει, σύμφωνα με την πιο πρόσφατη δημοσκόπηση του NBC News, που δημοσιεύθηκε την Κυριακή.

Τα νούμερα συμφωνούν με άλλες δημοσκοπήσεις που δείχνουν ότι μεγάλη πλειοψηφία των ψηφοφόρων θα αξιολογούσε την παρούσα οικονομία των ΗΠΑ ως κακή ή μέτρια, παρά τα ιστορικά επίπεδα αύξησης της απασχόλησης.

Η δημοσκόπηση του NBC News της Κυριακής έδειξε επίσης, για πρώτη φορά, ότι ο Μπάιντεν υπολείπεται του πρώην προέδρου Ντόναλντ Τραμπ σε μια υποθετική προεδρική αναμέτρηση του 2024.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

div style=”margin-bottom: 40px” id=”sas_80652″>

Πηγή: economico.gr