Τόσο ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, όσο και ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Αντονι Μπλίνκεν, γνωρίζουν πολύ καλά την Ελλάδα, είπε ο κ. Πάιατ, αναφερόμενος μάλιστα στην πολύ θερμή συνομιλία του κ. Μπάιντεν με τον πρωθυπουργό κ. Μητσοτάκη για τα 200 χρόνια της Ελληνικής Επανάστασης, αλλά και στο μήνυμά του κ. Μπάιντεν για το Ορθόδοξο Πάσχα.

«Η Ελλάδα είναι ένας πολύ σημαντικός στρατηγικός μας εταίρος στο ΝΑΤΟ και παίζει σημαντικό ρόλο, μαζί με τους υπόλοιπους ευρωπαίους εταίρους μας στην προσπάθεια να ενθαρρύνουμε την Κίνα να παίζει με κανόνες στην εξωτερική πολιτική», τόνισε.

Αναφορικά με την κυβέρνηση, σχολίασε πως έχει ανεβάσει πολύ την πήχη στα θέματα ενέργειας, άμυνας αλλά και αυτά που σχετίζονται με την κλιματική αλλαγή.

Από την εμπειρία του στην Ελλάδα, όπως δήλωσε, παρατηρεί ότι πλέον οι επενδυτές δεν έχουν ανησυχίες που σχετίζονται με την ανθεκτικότητα της ελληνικής οικονομίας όπως πριν μερικά χρόνια, αλλά ότι έχουν πλέον πίστη στις προοπτικές της.

“Η Ελλάδα είναι πλέον παγκόσμιος παίκτης”

«Η οικονομική ανάκαμψη της χώρας είναι μία πραγματικότητα, η Ελλάδα είναι πλέον παγκόσμιος παίκτης σε αρκετούς τομείς, όπως η τεχνολογία αλλά και η ενέργεια, ειδικά στον τομέα της ηλιακής και αιολικής ενέργειας», επεσήμανε.

Επίσης, ο Αμερικανός πρέσβης ανέφερε ότι εντυπωσιάστηκε από το πως η Συνθήκη των Πρεσπών άλλαξε την γεωπολιτική της περιοχής, αλλά και πόσο γρήγορα αυτό συνέβη. «Δεν πίστευα πόσο γρήγορα και θετικά θα εξελίσσονταν τα πράγματα», είπε χαρακτηριστικά.

Σε ερώτηση  για την τουρκική προκλητικότητα, ο κ. Πάιατ είπε ότι πάντα ανησυχεί για ένα επεισόδιο, όπως αυτό του περασμένου καλοκαιριού, στο οποίο οι ένοπλες δυνάμεις της Ελλάδας είχαν πολύ γρήγορα αντανακλαστικά.

Τις δύο στιγμές που ξεχωρίζει από την-μέχρι σήμερα- θητεία του στην Ελλάδα είναι η επίσκεψη του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα το 2016 και η «ανατριχιαστικά» συγκινητική ομιλία του στο Ίδρυμα Νιάρχος. Ανάμεσά τους και η συνάντηση με τον επικεφαλής της Pfizer, Αλμπερτ Μπουρλά, και τον Υπουργό Υγείας κ. Κικίλια. Στην συνάντηση αυτή ο κ. Μπουρλά εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι θα καταφέρει να παράξει εμβόλιο κατά του κορονοϊού η εταιρία του, «πράγμα που λίγους μήνες έγινε πράξη».

Πηγή: economico.gr